ODLUKA VLADE

Usvojena uredba koja omogućava angažiranje 1812 pričuvnih policajaca u točno propisanim situacijama

Davor Božinović i Zvonimir Frka-Petešić
 Goran Mehkek / CROPIX

Kako bi se policijskim snagama olakšala borba s ilegalnim migrantima, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Uredbu o osnivanju pričuvne policije te odlučila sanirati dvije lokalne i dvije županijske ceste u Sisačko-moslavačkoj županiju, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Ukupna vrijednost tih odluka je 41,6 milijuna kuna.

Kako se navodi u Vladinom obrazloženju, Hrvatske ceste će u svom ovogodišnjem proračunu morati pronaći nešto manje od 5,4 milijuna kuna za ovu obnovu jer županija nema novaca. Također se navodi da je sanacija nužna zbog mjera i radnji koje policijski službenici poduzimaju u zoni uz državnu granicu s BiH i da će se time policiji omogućiti jednostavniji pristup do granične crte. Sanirat će se županijske ceste Glina - Veliki Obljaj i Košutarica - Mlaka te lokalne ceste Veliki Obljaj - Žirovac i Matijevići - Donja Dobretina.

Koja je osnovna namjena pričuvne policije jasno je na sjednici Vlade poručio premijer Andrej Plenković, rekavši da je to važno "u kontekstu suzbijanja ilegalnih migracija". Resorni ministar Davor Božinović pojasnio je kako će pričuvna policija brojati do najviše 1812 pripadnika.

Uredbom je utvrđeno da je ulazak u pričuvu dragovoljan, a pričuvnici će moći biti angažirani do 180 dana. Policija u ovom trenutku na granici ima raspoređeno oko 6600 policajaca, ali s obzirom na sve veći priljev migranata, jasno je da su potrebne dodatne, svježe snage.

Policija će u pričuvu angažirati prije svega umirovljene policajce kako ne bi gubili vrijeme i novac na provođenje temeljne obuke pričuvnika. Za funkcioniranje pričuvne policije ove godine izdvojit će se 3,3 milijuna kuna, a 2020. i 2021. godine još 36,2 milijuna kuna. Dakle, ukupno 39,6 milijuna kuna.

Osim u borbi s ilegalnim migrantima, policijski pričuvnici će biti angažirani tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom sljedeće godine, ali i tijekom turističke sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:25