SINDIKALNI FINIŠ

UTRKA S VREMENOM Čak 4000 volontera angažirano oko 300 štandova, ali organizatorima se u četvrtak dogodilo nešto na što definitivno nisu računali:

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Oko 4000 volontera na 300 štandova u 200 gradova i općina diljem Hrvatske do subote u ponoć moraju prikupiti više od 420.000 potpisa za referendum protiv rada do 67. godine, a konferenciju za medije na kojoj će objaviti nove brojke održat će danas.

U srijedu je bilo lijepo vrijeme, ali vrijeme im jučer nije išlo na ruku, tako da računaju da će imati za trećinu manje potpisa nego kad je sunčano. Za usporedbu u Zagrebu je samo u utorak prikupljeno čak 18.000 potpisa (dnevni prosjek za cijelu Hrvatsku je bio nešto više od 27.000 potpisa), dok se taj broj smanji na pet do šest tisuća kada pada kiša. Kiša je jučer pljuštala u svim krajevima Hrvatske, zbog čega su neki štandovi bili potpuno zatvoreni.

Prolom oblaka

“Neki štandovi su natkriveni, no dobar dio njih nije i po prolomu oblaka jednostavno nije moguće prikupljati potpise. Čim se prilike smire, prikupljanje se na takvim mjestima nastavlja”, objavili su jučer na Facebook stranici inicijative.

Sindikati su uvjereni da će prikupiti dovoljan broj potpisa. U srijedu su pozvali i da im se pridruži tko god može kao volonter, a Vilim Ribić kaže da ima nešto više ljudi koji se sada prijavljuju za volontiranje. No i tu postoji problem jer na štandovima se potpisi prikupljanju ovisno o tome koliko tko od volontera može tamo stajati, ali i o činjenici dokad su dobili dozvolu od gradova i općina da mogu prikupljati potpise.

Neki štandovi tako rade u dvije smjene, od 8 do 12 te od 16 do 19, neki su na predviđenim lokacijama samo kroz jutro, pa je i to zaposlenima koji žele potpisati problem jer ne mogu izlaziti s posla, ali u većini gradova barem je jedan štand otvoren do 22 sata.

Sindikati su tijekom posljednjih dana imali akciju premještanja štandova s jedne lokacije na drugu, ovisno o intenzitetu prolaska ljudi. Najviše se fokusiraju na središnje gradske trgove, autobusne i željezničke stanice, prometne ulice, ispred zgrada javnih ustanova...

Također, štandovi nisu bili postavljeni na svim lokacijama koje su prijavili, pa su sada postavili i dodatne štandove. Samo u Rijeci je, primjerice, 14 novih lokacija, a u Primorsko-goranskoj županiji dodatnih 15 mjesta.

Prepreke

- Utakmica se još igra i možda zabijemo u zadnjoj minuti - poručuje Vilim Ribić.

Sindikalist Mladen Novosel pak ističe kako se prepreke svladavaju jedna po jedna, od Vladinih plaćenih oglasa, mišljenja Ustavnog suda, do tehničkih problema, ali uvjeren je da će prikupiti dovoljan broj potpisa.

- Očekujemo sada ljepše vrijeme i, vjerujte, u subotu ćemo točno do ponoći prikupljati potpise - poručuje Novosel.

Sindikatima je vjetar u leđa dala Crkva s jasnom podrškom na naslovnici Glasa Koncila, pojedine biskupije su im dale dozvolu za prikupljanje potpisa ispred crkava. I Željka Markić iz U ime obitelji, koja ima iskustva s prikupljanjem potpisa, pozvala je svoje volontere da pomognu kako god mogu, ili potpisom ili volontiranjem na štandovima.

Sindikatima su podršku dale i sve oporbene stranke, osim stranke Pametno, a i u vladajućoj koaliciji postoje oni poput SDSS-a i stranke Milana Bandića koji podržavaju referendum, iako su svi glasovali za mirovinsku reformu.

Sada se dobi za umirovljenje protive čak i oni koji su prvi donijeli zakon da se u mirovinu ide sa 67 godina, poput SDP-a, a i nekadašnji HNS-ovci, danas GLAS-ovci iz Amsterdamske koalicije, jučer su dali svoj potpis za referendum, premda im rad do 67. godine nije bio sporan dok su sjedili u Vladi sa SDP-om.

Dubrovački biskup Mate Uzinić pak pojašnjava kako su oni dali dozvolu za prikupljanje potpisa jer podržavaju demokratsko izjašnjavanje građana, no ne želi ulaziti u sadržaj samog referendumskog pitanja.

- Svatko ima pravo na izražavanje svojeg mišljenja - kaže Uzinić.

U ime obitelji

Željka Markić, čelnica udruge U ime obitelji, kaže kako su oni pozvali svoje volontere da se uključe bez obzira na to što misle o mirovinskoj reformi.

- Ova Vladina protukampanja u kojoj se zloupotrebljava naš novac kao nastavak politike Zorana Milanovića, protivna je interesima demokracije i cijeloga društva. I zato smo pozvali naše članove da daju potpis i uključe se kako mogu - pojašnjava Ž. Markić.

U njenoj udruzi smatraju da je reforma provedena na temelju onoga što su Europska komisija i MMF predlagali te da se teret reforme prebacuje na leđa građana, a u istoj godini je povećan iznos za kampanju strankama za izbore EU.

- Nadam se da će sindikati uspjeti, ali onda će tek vidjeti koja je iduća faza i kako će gospoda Kuščević i Plenković ovaj put brojati potpise. Njihova protureferendumska kampanja ukazuje da se ova Vlada protivi svakoj aktivnosti građana između izbora - zaključuje Ž. Markić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:22