RAT S BIROKRACIJOM U RH

Uvjeravaju me u Matičnom da mi je žena umrla, a evo je, sjedi kraj mene! Dođem u policiju, oni mi kažu da prihvatim činjenicu da je moja Barica mrtva!

Da je službeno preminula, nesretna je žena doznala 21. svibnja, kada se pojavila na biralištu želeći glasati za svoje favorite. Nije je bilo na popisu birača
 Nikola Wolf/Podravski list

Barica Valaško (64) iz Podvinja Miholečkog, naselja u općini Sveti Petar Orehovec kod Križevaca, jedina je službeno mrtva žena koja i dalje živi. Prema podacima Matičnog ureda i Policijske uprave, umrla je 19. veljače ove godine.

Kad je prošli tjedan upitasmo je li doista tog dana napustila ovaj svijet, odgovara kako je svašta, samo ne mrtva. Pitali smo je kakav je osjećaj biti mrtva, na što nam se nasmijala i rekla: “Čudan”.

O čemu je točno riječ i tko je zapravo Barica Valaško? Riječ je o nesretnici koju je bešćutni birokratski sustav proglasio mrtvom. Što je još bolje, nitko njenoj obitelji to nije ni javio. I puna tri mjeseca niti Baričin suprug Stjepan, niti njena kći nisu znali da žive, pričaju i blaguju s mrtvom osobom. Svoju sudbinu Barica je saznala u nedjelju 21. svibnja, kada je krenula glasovati za svog kandidata na lokalnim izborima.

- Došla sam na izborno mjesno i rekli su mi da me nema na popisu. Provjeravali su nekoliko puta i ništa. Suprug se potom dao u istragu zašto ne mogu glasovati – objasnila je Barica Valaško.

Sućut iz ureda

Suprugu Stjepanu ni na kraj pameti nije bilo koji je razlog što njegove žive supruge nema na glasačkom popisu.

- Iz povjerenstva su me uputili na Matični ured u Križevcima gdje sam pričao s nekom djelatnicom. Objasnio sam joj situaciju i napomenula je kako će provjeriti i javiti što se dogodilo. Za 15-ak minuta me je nazvala i pažljivo mi rekla da joj je žao, ali da je moja supruga umrla – rekao je Stjepan. Kada je čuo vijest da je Barica mrtva, prvo što je učinio, kaže, pažljivo ju je proučio, a potom odgovorio djelatnici Matičnog ureda.

- Pa nije mrtva, stoji tu pored mene – rekao je.

- Ne, ne, preminula je – uvjeravala ga je djelatnica Matičnog i još pojasnila kako joj, evo, ovog trena točno piše u sustavu da je Barica Valaško mrtva.

- Bio sam lud! Kako mi može netko govoriti da mi je žena mrtva kad stoji pored mene. Pa valjda bih prvi znao da je Barica preminula – ispričao nam je prošli tjedan Stjepan Valaško.

Policija traži krivca

Situacija ga je istodobno žestoko naljutila, a bogme i iznenadila. Kaže, nije znao bi li vikao ili se smijao.

- Otišao sam i na policiju da mi oni provjere što se događa i opet ista stvar. Tamo su me smirivali da neka prihvatim činjenicu da mi je supruga preminula. Tek kad sam im objasnio situaciju, dodatno su provjerili i odlučili sami pokrenuti istragu - kazao je Stjepan.

Od Policijske uprave dobili smo potvrdu o slučaju te napomenu kako je postupak utvrđivanja pogreške u tijeku. U Matičnom uredu u Križevcima nisu nam mogli dati službenu izjavu, no objasnili su nam kako sustav koji proglašava ljude mrtvima funkcionira te gdje je moglo doći do pogreške.

U posljednjih nekoliko godina pisanje u knjige gotovo je potpuno izbačeno te se sve informacije o ljudima dijele preko posebnog računalnog sustava. Upravo u tome je problem jer se jednim klikom i previdom može dogoditi da osoba više nije živa. Istovremeno, teško je, kažu, utvrditi tko je to učinio jer podosta osoba ima pristup tome sustavu.

Privatna istraga

No, vlastitim istraživanjem Stjepan je došao do otkrića da je u vrijeme kada je njegova Barica ‘umrla’, u Pofukima, naselju nedaleko od Podvinja, preminula 83-godišnja imenjakinja i prezimenjakinja njegove supruge.

- Znači, umrla je Barica Valaško (83) iz Pofuka, a oni su upisali da je umrla Barica Valaško (64) iz Podvinja. Ne znam što bi drugo moglo biti – zaključio je Stjepan Valaško.

Domeće kako ga je najviše u cijeloj priči razljutilo što Barica nije mogla glasovati za njihova kandidata na izborima.

- Srećom pa je naš čovjek pobijedio, ali zamislite da mu je nedostajao taj jedan glas. Pa tko bi odgovarao za to – žestio se Stjepan.

Inače, u orehovečkoj općini uvjerljivo je u prvom krugu pobijedio Franjo Poljak (HDZ) s čak 61,4 posto glasova. Baričin glas, dakle, nije bio presudan.

Nakon svega, Barica Valaško samo se nada kako će je uskoro ‘oživjeti’ te da joj dokumenti, poput osobne i zdravstvene iskaznice, i dalje vrijede.

- Ne znam je li pošteno ako ću to sve morati ponovno raditi i plaćati kad se ovo dogodilo zbog tuđe krivnje - zaključila je Barica Valaško.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:32