POVORKA PONOSA

UZ JAKE SNAGE MUP-a, ZAVRŠIO PRIDE U SPLITU Evo tko je od uglednika bio u povorci. Jedan čovjek svojom je pojavom iznenadio sve...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.06.2017. u 18:49

Zagreb, 100617.
Na Rooseveltovom trgu ispred Mimare, pod sloganom Slobodan zivot pocinje ponosom, danas je zapocela manifestacija 16. Povorka Ponosa LGBTIQ osoba i obitelji, Zagreb Pride. Ruta ovogodisnje povorke dugacka je vise od 2km a nakon prolaska uzim centrom grada zavrsava u Parku Ribnjak uz javni skup i zabavno-glazbeni program.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX

Split Pride, koji se održao sedmu godinu za redom, završen je u subotu navečer nakon jednosatne šetnje oko 200 sudionika starom gradskom jezgrom, Rivom i Marmontovom ulicom, a cijeli je skup prošao mirno i bez incidenata.

 

Sudionici su na početku kolone razvili višemetarski transparent s natpisom "Naša šarena štorija", što je i moto ovogodišnjeg Splitskog pridea, na trgu Pjaca je podignuta na jarbol LGBT zastava. Sudionici su također nosili transparente s natpisima: "Proleteri svih identiteta ujedinite se", "Ne plači majko, ja odlazim s njom", "Sviđa mi se Željka Markić".

 

Jedan do organizatora splitskog Pridea, Marko Mlinar, obraćajući se nazočnima na njegovu završetku, izrazio je žaljenje što na Split Prideu nije nazočio novoizabrani gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, ali je izrazio i nadu kako će gradonačelnik nazočiti na splitskom Prideu sljedeće godine.

 

"Doći će dan kada ćemo svi pred zakonom biti jednaki," rekao je Mlinar.

 

Ivičević: Želimo ukazati na diskriminacijske prakse nad LGBT osobama u svakodnevici

 

Aktivist za socijalna pitanja Mateo Ivičević je u svojem govoru naglasio kako splitska povorka ponosa i ove godine pokušava ukazati na diskriminacijske praske nad LGTB osobama u svakodnevnom životu.

 

"Nedavni napad na klub 'Hangar' u Zagrebu samo je jedan od pokazatelja da konzervativna revolucija nije utihnula već je u punom zamahu, i to ojačana klerofašističkim snagama koje se mogu uočiti i u 'Hodu za život'", ustvrdio je Ivičević.

 

Po njegovim riječima, potrebna je i solidarnost s radnicima.

 

"Solidarnost je nužnost, dok strepimo pred sudbinom radništva Agrokora, među kojima ima i LGBT osoba, dok se udruzi 'Adria Art Annale' nasilno otima javni prostor, dok zaštitari Sokol Marića rade za crkavicu," poručio je Ivičević.

 

Petra Tomašić iz udruge Zagreb Pride je istaknula kako kako se diljem hrvatske LGBTIQ osobe svakodnevno suočavaju s diskriminacijom, nasiljem i neprihvaćanje od strane svoje okoline u vlastitim obiteljima, školama i radnim mjestima.

 

"Svakodnevno se događa da se LGBTIQ osobe diljem Hrvatske osjete manje vrijednima jer se u javnosti koristi mrzilački govor koji ne nailazi na osudu onih koji bi je trebali dati i trebali biti najglasniji u obrani temeljnih vrijednosti Hrvatske," kazala je Tomašić.

 

Split Pride: Jedni ga ignoriraju, drugi toleriraju

 

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak koja je sudjelovala u koloni splitskog Pridea novinarima je rekla kako je poruka ovogodišnjeg Pridea da se svi trebaju osjećati ravnopravno, te stoga ona i sudjeluje u koloni Pridea.

 

"Želim poručiti svim sugrađanima koji se osjećaju usamljeno i izolirano i ne osjećaju se ugodno da nisu sami i da se ne trebaju tako osjećati," kazala je Puljak.

 

Istaknula je kako se njena stranka bori za modernu Hrvatsku koja će baštiniti sve vrijednosti koje su utkane u naš Ustav, tj. jamčiti jednaka prava za sve.

 

Dužnosnica SDP-a Aida Batarelo, sudjelujući u koloni splitskog Pridea rekla je novinarima kako je splitski Pride postao turistička atrakcija.

 

"Važno je da na Prideu nema nasilja, jedni ga ignoriraju a drugi ga toleriraju," rekla je Batarelo.

 

U koloni splitskog pridea sudjelovao je i predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina, a preko razglasa rečeno je kako je nazočan i predstavnik Hrvatske građanske stranke (HGS) Željka Keruma te predstavnik Radničke fronte.

-------------------------------------------------------------------

 

 

18:15 NOVO Nešto iza 18 sati povorka ponosa krenula je u đir po gradu, donosi Slobodna Dalmacija. Uz jake snage MUP-a, kako u službenim uniformama, tako i u civilu, povorka od 200-tinjak ljudi kreće se unaprijed dogovorenom rutom preko Tomislavove, Marmontove i Rive do Pjace, gdje će se i ove godine razviti zastava duginih boja, a zagrebački "Le Zbor" održat će kratak nastup.

 

 

----------------------------------------------------

17:45 "Naša šarena štorija" slogan je pod kojim se danas održava sedmi Split Pride, ovo godine u potpunosti pod lokalnom organizacijom splitskih LGBT udruga "Rišpet", "Flomaster", "queerAnarchive" i "Bitcherin", te brojnih
volontera.

Iako je nekoliko ulica u središtu grada bilo zatvoreno već oko 15 sati, okupljanje je započelo u Strossmayerovu parku, poznatijem kao Đardin, tek dva sata kasnije.

 

Najveće ovogodišnjeg Pridea bio je predstavnik Kerumova HGS-a Davor Grčić Gaga.

- Za razliku od gradonačelnika Opare i HDZ-ovaca kojih danas tu nema, a u kampanji su tvrdili kako se oni zalažu za Split za sve, ja sam tu da podržim pravo svakog pojedinca na i da se pritom ne smije loše osjećati u svom gradu – poručio je Grčić, a uz očekivane SDP-ovce, te predstavnike Nove lijevice, po prvi put osobnu podršku Split Prideu dali su
i vijećnici stranke 'Pametno'.

Nosili su se transparenti „Bacajte poljupce umisto suzavce“, „To mi je cura, a ne prijateljica“, „Ivane vrati se skuva san ti paštašutu“, „Privlači me Željka Markić seksualno“, ili „Ne plači majko ja odlazimo s njom“.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo