NA SJEVERU HRVATSKE

Uz partnerstvo EPH otvoren moderan studij: Gradovi Varaždin i Koprivnica dobili Medijsko sveučilište

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić rekao je na večerašnjoj svečanosti u povodu početka rada Medijskog sveučilišta u Koprivnici kako je sjever Hrvatske dobio ustanovu koja će mladim ljudima omogućiti da sudjeluju u nužnom podizanju razine obrazovanja hrvatskih građana barem do standarda koji Europa pozna, a zatim i do razine koju poznaju Sjeverna Amerika i najuspješnije azijske zemlje.

Istaknuo je da zaostatak Hrvatske za spomenutim zemljama nije mali te da je udio višega i visoko obrazovanog stanovništva u populaciji radno sposobnih u najboljem slučaju tek 20 posto, a u Europskoj uniji 30 posto.

"Preostaje nam ozbiljan posao da bismo uopće mogli sudjelovati u utrci koju postindustrijsko društvo traži i da u Europi imamo onaj prostor koji želimo i zaslužujemo", istaknuo je Čačić govoreći o obrazovnoj strukturi na sjeveru Hrvatske.

"Najvažnije je biti svjestan istine, pogledati činjenicama u oči, pa ćemo tako biti u stanju napraviti određene pomake. Sjever Hrvatske je u ovom trenutku najmanje obrazovani dio ove zemlje. On je izrastao na znanju, na integraciji u Europu, na svojim zanatima, vještinama, na intelektualnom potencijalu i prednosti koju je imao u odnosu na druge dijelove zemlje. Zadnjih 50 godina sjever zaostaje", rekao je Čačić.

Iz prednosti koju je taj dio zemlje imao u startu, a odnosi se na industrijalizaciju zemlje i radno intenzivnu industriju, sjever je došao u poziciju da je to u određenoj mjeri postalo teret, rekao je prvi potpredsjednik Vlade i dodao da se mladi ljudi zapošljavaju, ali se nedovoljno školuju, čemu pridonosi to što u tom dijelu Hrvatske nema dovoljno visokoobrazovnih ustanova. Zato je početak rada Medijskog sveučilišta u Koprivnici veliki pomak, ocijenio je Čačić.

Kako je danas rečeno prigodom otvorenja Medijskog sveučilišta, čiji su osnivači gradovi Koprivnica i Varaždin uz partnerstvo EPH, trenutačno ga pohađa 154 studenta koji svoje znanje stječu na tri studijske grupe - novinarstvu, medijskom dizajnu te poslovanju i menadžmentu u medijima. Sveučilište ima privremenu dopusnicu za rad do 2014. godine, a kako je rekao privremeni rektor Marin Milković, proširenjem studijskih grupa, koje neće biti nužno komplementarne sadašnjim, velika je vjerojatnost da će ono dobiti trajnu dopusnicu.

Milković je opovrgnuo medijske napise po kojima Sveučilište u Koprivnici nema zakonom propisan broj predavača te je rekao kako će na njemu raditi 12 stalno zaposlenih i 30 vanjskih suradnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:38