NAREĐENA IZVANREDNA DERATIZACIJA

UŽAS U JEDNOM OD NAŠIH NAJOMILJENIJIH TURISTIČKIH BISERA U samom centru zavladala najezda opasnih i ogromnih štakora, ljudima ulaze u domove

Ilustracija
 Darko Tomaš / CROPIX

"Veći užas i strah nisam doživjela u životu, na tren smo se gledali oči u oči i onda je počeo trčati po kući, a bio je veličine manje mačke. Od tog gađenja se i sada naježim, ali nije bilo vremena za vrištanje, već smo ga naganjali po cijeloj kući i, srećom, na kraju istjerali metlom kroz otvorena vrata", ispričala je Makarka kojoj je u prizemlje kuće, u centru grada u Ulici Velika vrata, ušao neželjeni gost, veliki štakor, kako prenosi Slobodna Dalmacija.

Bilo joj je neugodno o štakorčini pričati prijateljima jer bi pomislili da joj kuća nije čista, ali kada ih je dan poslije u poslijepodnevnim satima vidjela na parkingu pored zgrade makarske Policijske postaje, shvatila je da je Makarska prepuna štakora. I onda je sve to ispričala susjedima koji su potvrdili da imaju isti gadljivi problem: štakori im svakodnevno ulaze u kuće.

Potom je nazvala Gradski centar Osejava Makarska čiji su djelatnici o svemu obavijestili Grad pa su odmah sutradan u Makarsku stigli "istjerivači štakora", djelatnici splitske tvrtke CIAN koji su u Ulici Velika vrata obavili izvanrednu deratizaciju. Gospođa koja se obratila redakciji Makarske kronike tvrdi da je jednostavno riječ o najezdi štakora u centru grada što se nikada do sada nije događalo jer miševe, veli, nikada nije vidjela u svojoj ulici.

S pojavom štakora u središtu grada upoznat je i makarski dogradonačelnik Dražen Nemčić koji kaže da su ga o svemu obavijestili djelatnici GCOM-a.

- Ne znam što se događa jer se deratizacije ove godine provode kao i prijašnjih, pa čak i pojačano. Diljem grada djelatnici CIAN-a obavili su po dvije ljetne deratizacije i dezinsekcije i uskoro kreće jesenska, a provedene su i izvanredne i to nakon dojave sugrađana u Ulici Velika vrata u centru i u Splitskoj ulici na Zelenki - kaže Nemčić.

Robert Zidar, rukovoditelj sanitarne zaštite CIAN-a kaže da nije riječ o alarmantnoj situaciji, već jednostavno o periodičnoj pojavi miševa kakva se događala i u Splitu. Kako kaže, deratizacija u Ulici Velika vrata obavljena je 2. listopada odmah nakon dojave Grada Makarska i GCOM-a, u Splitskoj ulici 3. rujna i 28. lipnja također zbog štakora kao i početkom rujna na Trgu Tina Ujevića pored skladišta Crvenog križa. U srpnju je CIAN također izvanredno intervenirao zbog najezde žohara u Ulici Nikole Tesle.

- Pojava štakora nije alarmantna, to se događa od sezone do sezone kao što su se ove godine u velikom broju pojavile ose. Glodavci u centru Makarske nastanili su se zbog velike količine hrane u kontejnerima i tu se ne može uprijeti prstom ni u koga. I u Splitu je ove godine pojava štakora veća što se može objasniti jednostavno nekakvim ciklusom jer što je više otpadaka i hrane u kontejnerima ili na određenim mjestima, više je i miševa - objašnjava Zidar.

Dodaje kako štakori, osim što ih je grozno vidjeti, jesu i opasni jer prenose zarazne bolesti.

- Mi nismo istjerivači štakora, već na određena mjesta postavimo otrove, nakon čega miševima treba četiri do pet dana da ih pojedu, odnosno pojest će ih nakon što prvo pojedu dostupnu hranu - nadodaje Zidar, pojašnjavajući kako štakori u kuće, uglavnom u prizemlje, mogu ući i kroz zahodsku školjku ukoliko se nastane u kanalizacijskim cijevima, a toliko su jaki da mogu otvoriti i poklopac školjke.

S pojavom štakora upoznati su i djelatnici GCOM-a koji su nam kazali kako su u rujnu imali dvije do tri prijave zbog pojave miševa, a koje predbilježe i u izvještaju pošalju Gradu i komunalnim redarima koji potom kontaktiraju CIAN.

- Reagiramo na svaku prijavu i dojavu građana i o svemu obavijestimo CIAN, makar smo imali i nekih čudnih prijava vezanih za ne baš dobrosusjedske odnose, odnosno optužbe da se miševi pojavljuju jer susjed ne čisti svoje dvorište. Ali svaku dojavu uvijek ozbiljno shvatimo i odmah reagiramo - kazali su djelatnici GCOM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:54