NOVI GLOBUS OTKRIVA

UZBUNA U MINISTARSTVU MILANKE OPAČIĆ Zašto je svi napuštaju?

U godinu i pol otišao je zamjenik, glavna pomoćnica, savjetnik i još 30 ljudi. Više nisu mogli podnositi kaos. Tražili su premještaj ili se vratili na stare poslove. Ostali su joj samo bivša savjetnica Jadranke Kosor i čovjek s liste Ivića Pašalića.
 Damjan Tadić/ CROPIX

Upravna inspekcija nedavno je ministrici socijalne politike i mladih i potpredsjednici Vlade Milanki Opačić dostavila zapisnik o inspekcijskom nadzoru koji je u travnju obavljen u njezinu Ministarstvu, piše Globus.

Prema informacijama sindikata, inspektori su tijekom nadzora utvrdili niz nepravilnosti i ministrici su dali mjere kako ih riješiti.

U Ministarstvu Milanke Opačić uvjeravaju da nema nikakvih nezakonitosti.

To je drugi put u proteklih osam mjeseci da se Upravna inspekcija bavi Ministarstvom socijalne politike i mladih.

Prvi put inspektori su u siječnu utvrdili da ministrica donosi nezakonita rješenja o statusu tamošnjih državnih službenika. I tada je Upravna inspekcija upozorila ministricu da ne krši Zakon o državnim službenicima.

Posljednji nalaz Upravne inspekcije zapravo je kulminacija birokratskog kaosa koji tim ministarstvom vlada posljednjih šest mjeseci, a prema riječima nekih zaposlenika od samog osnivanja Ministarstva u prosincu 2011.

Nakon što je potkraj lipnja u samo nekoliko dana Ministarstvo socijalne politike i mladih napustilo dvoje najviše rangiranih državnih službenika, doministar Darko Ledinski i pomoćnica Jasna Ćurković Kelava, odlučili smo istražiti što se događa u ministarstvu koje vodi potpredsjednica Vlade.

Ministarstvo socijalne politike i mladih formirano je od dva resora nekadašnjeg Ministarstva zdravstva i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarsnosti.

Za ministricu je imenovana potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić.

Problemi u startu. Opačić je za zamjenika izabrala bivšega ravnatelja koprivničkog Doma za starije i nemoćne i SDP-ovca Darka Ledinskog, a za pomoćnicu zaduženu za socijalnu skrb (80 posto ministarstva) dugogodišnju ravnateljicu Dječjeg doma u Nazorovoj, nestranačku Jasnu Ćurković Kelavu.

Druge dvije pomoćnice postale su Maja Sporiš, bivša savjetnica nekadašnje potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor, i Iva Prpić, zagrebačka SDP-ovka, diplomirana socijalna radnica.

Jedino Maja Sporiš nije imala iskustva u radu sa socijalom.

Problemi počinju već u prvim danima rada, kad je ministrica Opačić počela degradirati desetke djelatnika i djelatnica, dakle postavljati ih na niže funkcije od dotadašnjih.

Riječ je o nestranačkim službenicima, obično s visokom stručnom spremom, koji su se socijalom u prethodnim ministarstvima bavili i dulje od deset godina.

Tako je došlo do poremećaja u međuljudskim odnosima.

Degradirane djelatnice obavijestile su sindikat, a ovi sve prijavili nadležnim tijelima. Dio njih podnio je i privatne tužbe.

Prvo je na nezadovoljstvo djelatnika u prosincu prošle godine reagirao Odbor za državnu službu, koji je utvrdio da je riječ o nezakonitim rješenjima te ih poništio.

Poslije je ministrica Opačić naložila da se izdaju nova, ali retroaktivna rješenja, kojima se opet degradiraju isti službenici, što je izazvalo sablazan u Ministarstvu. Na to se prvi put javila Upravna inspekcija i upozorila Ministarstvo da se mora držati zakona.

No, događali su se i apsurdi druge krajnosti.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:11