NAJEZDA INSEKATA

UZBUNA U OSIJEKU I OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI: 'HITNO NAM TREBA POMOĆ ZBOG NAJEZDE KOMARACA' Lokalne vlasti alarmirale Vladu: 'Prijete opasne zaraze'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.06.2019. u 18:10

Osijek, 070513.
Zbog obilnih kisa i naglog zatopljenja, u vecem dijelu Hrvatske, ranije nego uobicajeno zapocela je najezda komaraca.
Na fotografiji: komarci - ilustracija.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

Zbog jedne od najintenzivnijih najezdi komaraca s kojom je suočen Osijek i područje Osječko-baranjske županije, u utorak su osječke gradske i županijske vlasti zatražile financijsku pomoć od Vlade od pet milijuna kuna za provođenje dezinsekcije na području županije.

Nakon sastanka osječke gradske uprave i župana Ivana Anušića upućen je dopis Vladi RH i premijeru Andreju Plenkoviću od kojih se traži žurna financijska pomoć iz Državnog proračuna u iznosu od pet milijuna kuna za provođenje mjera dezinsekcije u županiji.

„Iako su preventivne mjere tretiranja ličinki ranije tijekom godine odrađene na cjelokupnom području pod nadležnošću Grada Osijeka, a trenutno se adulticidni tretmani pojačanim intenzitetom obavljaju sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo, količina komaraca koji dolijeću iz netretiranih područja izvan granica Grada Osijeka je i dalje alarmantna.

Nakon analize trenutne situacije na terenu, do sada učinjenog i projekcije potrebnih mjera, zamjenik gradonačelnika i župan zaključili su da situacija na terenu zahtijeva hitnu reakciju u smislu proširenja pojasa tretiranja komaraca”, priopćeno je iz Ureda župana.

U dopisu koji je nakon sastanka upućen premijeru navodi se da je „na području županije od travnja do listopada kvaliteta života stanovnika županije značajno ugrožena”.

Osječke vlasti podsjećaju da je ranijih godina na području županije zabilježena i prisutnost tigrastog komarca što u sadašnjoj situaciji nosi potencijalnu opasnost za pojavom i prijenosom ZIKA i drugih virusa.

Ističu kako „najezde komaraca utječu i na razvoj stočarstva jer je dokazano da u takvim okolnostima krave daju manje mlijeka. Takve najezde utječu i na razvoj turizma, naročito na ruralnim područjima koja nisu tretirana”.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo