SMRAD IZ BiH RAFINERIJE

Uzbuna u Slavonskom Brodu: Truju nas. Gušimo se. Spasite nam živote!

Zbog rafinerije u Bosanskom Brodu ljudi s druge obale Save trpe teške posljedice
 Željko Mužević/CROPIX

SLAVONSKI BROD - U gradu na lijevoj obali Save zavladala je prava uzbuna kada je priopćeno da je automatska mjerna postaja u tri posljednja mjeseca čak 18 puta zabilježila prekoračenje tolerantne vrijednosti sumporovodika. Najgore je bilo za Valentinovo. Dok su se Brođani kleli svojim odabranicama u vječnu ljubav, bosanskobrodska Rafinerija odašiljala im je sumporovodik u trostruko većim količinama nego što je dopušteno.

Dr. Ivan Radišić, specijalist medicine rada, ističe da zrakom iz Rafinerije s neugodnim mirisom stižu i drugi štetni elementi. Koji su to elementi, zasad se ne zna jer postaja za mjerenje kakvoće zraka takvim uređajima nije opremljena. No da su itekako opasni potvrđuju i istraživanja koja su utvrdila da je u krugu tri kilometra od Rafinerije povećan broj oboljelih od karcinoma.

Ne žele sudbinu Siska

- Politika ne radi za nas ništa, samo znaju pare uzimat’. Po noći me probudi smrad, ne mogu spavat’. Moram zatvarati prozore. Bilo je toga i prije, ali sada je neizdrživo i mislim da je otrovno. Da nije Rafinerije, bilo bi divno: Sava, livade, šuma - tvrdi rođeni Brođanin Marijan Matković (68). - Najviše se bojim za djecu, al' iz ove kože ne možeš - dodaje Marinela Matković (27).

U susjednom Bosanskom Brodu razmišljaju drukčije: - Čuj, otkad je započela s radom Rafinerija je zaposlila na stotine ljudi. I imamo plaću. Smrdi i nama, ali barem imamo pos'o. Dal' nas truje il ne, ne znam, al' znam da moja djeca imaju što jest’ - kaže nam Miroslav.

Najnovije zagađenje zraka gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara dočekao je ‘na nož’. - Ne priznajem nikakvo ulaganje u gospodarstvo ako se time truju građani mog Broda. Ako treba, zavrnut ćemo JANAF-ov ventil sve dok ne obećaju da nas neće trovati - poručuje gradonačelnik, koji ne želi da Brod doživi sudbinu Siska.

Država ipak reagirala

Iz resornih ministarstava već su stigle prve reakcije. Načelnica odjela za susjedne zemlje i Jugoistočnu Europu ministarstva vanjskih poslova Ana Puljić Žunjić rekla kako je vlastima u BiH već upućena prosvjedna nota i zatraženo objašnjenje.

- Na razmjenu informacija o onečišćenju Bosnu i Hercegovinu sada obvezuje i ESPO konvencija, koju je ratificirala lani - rekla je predstavnica Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Sandra Krmpotić, čije će ministarstvo razmotriti i zahtjev Broda da se, uz već postojeće parametre, na postaji mjeri i koncentracija benzena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:14