GDJE JE NESTAO NOVAC?

UŽIVO Sanader: 'Jarnjak laže! Mojoj kćeri Petri HDZ nije plaćao telefonske račune!'

 Damjan Tadić / CROPIX

12:00 - Ivo Sanader je stavio prigovor na istinitost iskaza Ivana Jarnjaka i to kada je govorio o načinu funkcioniranja predsjedništva stranke, pogotovo o tome da je Sanader odlučivao o svemu o čemu predsjedništvo nije odlučivalo.

Sanader je ustvrdio da njegova kćer Petra nikada nije koristila stranački telefon, niti joj je HDZ plaćao telefonske račune. Rekao je da su netočni i Jarnjakovi navodi o plaćanjima vezanima za Osječku TV,vezanima za Franka Bilavera kao i kontaktima Branke Pavošević s njim.

- Jarnjak je bio njezin šef i ja sam imao puno povjerenja u njega kad je tražio njezinu smjenu, ja sam to odobrio - rekao je Sanader osvrnuvši se i na dio Jarnjakova iskaza vezanog za transakcije oko blindiranog BMW-a ustvrdivši pritom kako će se tijekom postupka valjda sve utvrditi, te da je Jarnjak, vezano za BMW, imao jednu od glavnhih riječi.

Suđenje se nastavlja 2. srpnja ispitivanjem Branka Bačića.

11:40 - U nastavku suđenja Ivana Jarnjaka ispitivao je Ivo Sanader.

- Jeste li tijekom izbora 2007. svakodnevno koordinirali radnu skupinu za radno izvješće - između ostalog je zanimalo Sanadera.

- Svakodnevno sam bio na terenu zbog izbora, ali sam svaka tri dana navraćao u stranku gdje sam razgovarao s Mačekom i Kovačićem.

Nakon saslušanja Jarnjaka, istinitosti njegovog iskaza prigovorili su Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović, odvjetnik Ratka Mačeka Tihomir Rubeša, ali i sam Sanader.

Prodanović je rekao da Jarnjakov iskaz, osim što je neistinit, nije točan - budući je Jarnjak veći dio svojeg iskaza crpio iz svojih vlastitih zaključaka, a ne iz neposrednih saznanja.

Također, nije bilo moguće provjeriti jesu li njegove bilješke zaista sastavljane u vrijeme događaja ili ih je možda napravio naknadno.

I Prodanović i Rubeša su natuknuli kako bi njegov iskaz mogao biti motiviran time što je iz statusa osumnjičenika tijekom istrage postao svjedok, odnosno mogućoj Jarnjakovoj namjeri da se spasi od kaznenoga progona.

10:33 - Odvjetnici HDZ-a ponovo su otvorili pitanja navodne Končareve donacije.

- Rekli ste u istrazi da je novac vraćen Danku Končaru, a ne Tintoru. Kome je na kraju vraćen novac? - pitao je odvjetnik Budin.

- Ne znam, treba vidjeti na koji je žiro račun plaćen - rekao je Jarnjak.

Sutkinja Ivana Čalić zatražila je od Jarnjaka da pojasni:

- Vi ste rekli da je novac vraćen. Ako je bio zaprimljenu HDZ-u, zašto je postojao prijepir koliko je novaca plaćeno, dva puta po 350 tisuća kuna ili 500 tisuća kuna? - upitala je sutkinja.

- Koliko znam, donacija nije bila zabilježena u HDZ-u. Maček je rekao da je Tintor dao 2 puta po 350 i temeljem te Mačekove izjave novac je vraćen - odgovorio je Jarnjak.

10:15 - Nakon Tihomira Rubeše na red su došla pitanja odvjetnika HDZ-a Davorina Budina i Tomislava Penića.

Budin je pitao Jarnjaka sjeća li se kolika su davanja plaćena za BMW iz 2008. godine.

- Ne znam. To je vodila Marica Glavaš - rekao je Jarnjak.

- Da li je faktura za BMW 2008. godine zatvorena s određenim ugovorima i tko je potpisnik tih ugovora? - pitao je dalje odvjetnik Budin.

- Faktura je podmirena vraćanjem 2 BMW-a 2004. i 2008., a procjenu je napravio sam BMW, te je još doplaćeno 84 tisuće eura. Zaista se ne sjećam tko je potpisnik ugovora - rekao je Jarnjak.

Jarnjaka su opet upitali zna li tko je potpisnik ugovora:

- Zaista se ne sjećam, možda sam čak i ja - odgovorio je Jarnjak.

10:00 - U nastavku suđenja Ivi Sanaderu nekoliko pitanja svjedoku Ivanu Jarnjaku postavio je branitelj Ratka Mačeka odvjetnik Tihomir Rubeša.

Rubeša je predočio Jarnjakovu bilješku "Osječka TV: Koliko je plaćeno?", i zamolio ga da pojasni što je to bilo.

Jarnjak je odgovorio kako je shvatio da se to odnosi za plaćanje za televiziju, a ne za plaćanje oglašivanja.

Također, Rubešu je zanimalo da se pojasni Jarnjakov iskaz iz istrage u kojem je rekao kako mu je Vinka Cetinski rekla da je izložena ucjeni Slavena Tintora.

- Shvatio sam da je tvrtka Kermas ulaganja htjela ući na hrvatsko tržište, a da se Tintor zapravo postavio kao svojevrsni posrednik između nje i Vlade, i da je tražio isplatu određenih iznosa, ako bi ona željela ući na hrvatsko tržište.

Rubeša je Jarnjaku postavio još jedno pitanje:

- Kad je određeno da se Tintoru vrati 2 puta po 350.000 kuna, je li se Tintor tome protivio?

- Bunio se, Tintor je rekao da je dao 2 puta po 500.000 kuna , no Maček je rekao da je bilo 2 puta po 350.000, i toliko mu je vraćeno, rekao je Jarnjak.

Ostali odvjetnici i okrivljenici nisu više imali pitanja za svjedoka.

-----------------------------------------------------

ZAGREB - Suđenje za najveću korupcijsku aferu Fimi media nastavlja se danas daljnjim svjedočenjem Ivana Jarnjaka.

Na zagrebačkom Županijskom sudu bivši glavni tajnik i potpredsjednik HDZ-a svjedočit će treći dan zaredom.

Podsjetimo, drugog dana svjedočenja u slučaju Fimi medija Ivan Jarnjak rekao je jučer na zagrebačkom Županijskom sudu kako nikad nije primio paket za koji je znao da u njemu postoji novac.

Jarnjak: Blagajnica mi je rekla da joj je Barišić donosio novac, a da je sve znao Sanader

Na suđenju za izvlačenje novaca iz javnih poduzeća u crne fondove HDZ-a, iz kojeg su se potom ilegalno financirale razne aktivnosti, uključujući i HDZ-ova izborna kampanja, Jarnjak je rekao da novac od donacija nije osobno preuzimao, nego je potpisivao ugovore temeljem odluke Predsjedništva HDZ-a.

Nakon ispitivanja USKOK-a, bivši glavni tajnik odgovarao je i na pitanja obrane prvooptuženoga bivšeg premijera Ive Sanadera. Upitan, nije li se i sam bavio materijalno-financijskim poslovanjem HDZ-a, rekao je da je on radio predradnje kako bi se moglo voditi materijalno-financijsko poslovanje.

Jarnjak: 'Čuo sam da je Mišo Kovač bio kod Sanadera, a Nina Badrić kod Biance Matković'

Jarnjak, koji je prvo bio osumnjičen u aferi Fimi Medija, nakon čega je postao svjedok, predao je jučer na uvid i svoje originalne bilješke o raznim događajima u HDZ-u. Sanaderovoj obrani objasnio je da je bilješke pisao uglavnom na sjednicama i da je neke događaje upisivao i dan dva poslije.

Upitan na temelju čega je zaključio da se neke isplate vode mimo računa, Jarnjak je rekao da mu je tadašnja blagajnica HDZ-a Branka Pavošević kazala da joj predsjednik stranke daje popis i iznos koliko kome treba isplatiti, a da joj Mladen Barišić daje novac. Naloge za isplatu davao je Pavošević samo temeljem odluke Predsjedništva.

Svoju krivnju u aferi Fimi medija priznali su bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak te bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Optužbe da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, njegov glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik i obrana HDZ-a, prve stranke optužene za korupciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:08