EKSKLUZIVNO

UŽIVO: TODORIĆ FILES Sa švicarskih računa Agrokora izvukli najmanje 64 milijuna kuna

 
Obitelj Todorić
 CROPIX/ REUTERS (u krugu)

Jutarnji list dobio je uvid u materijal ključan za rasplet afere Agrokor: forenzično financijsko vještačenje poslovanja Agrokor koncerna od 2006. do 2016. godine. Vještačenje o devet ključnih točaka poslovanja, uključujući i transakcije između Agrokora i Ivice Todorića, od revizorske kuće KPMG naručilo je Državno odvjetništvo.

Rezultati vještačenja su razorni. U općoj uvodnoj ocjeni glavni vještak Ismet Kamal navodi kako je otkrio nepravilnosti u tim transakcijama koje su 'negativno utjecale na interese ostalih interesnih skupina koje primano čine vjerovnici (financijski vjerovnici i dobavljači), ali i manjinski dioničari i zaposlenici'.

Vještačenje je ustanovilo kako je 'Agrokor koristio neprikladne računovodstvene politike koje nisu bile u skladu s Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja', te se ističe kako su te 'aktivnosti' bile 'kompleksne, pretjerane i neprekidno korištene tijekom više godina'.

Jutarnji će u idućim danima objavljivati ključne nalaze iz ovog iznimno važnog dokumenta:

-----------------------------------------

PONEDJELJAK 22:44 Vještak je otkrio još dvije misteriozne off shore tvrtke s Djevičanskih otoka koje su podmirivale goleme privatne troškove obitelji Todorić.

Ekspert koji je češljao poslovanje Agrokora čak nije mogao decidirano reći tko su vlasnici tih kompanija, ali je objasnio kako je jednu od njih indirektno spojio s Ivicom Todorićem: 'Na dokumentu nema njegovog potpisa, no jedan detalj sugerira povezanost'

Više pročitajte OVDJE!

-----------------------------------------

NEDJELJA 22:10 Jutarnji donosi nova bombastična otkrića vještaka! Ivica Todorić je 10 milijuna eura privatnih troškova sakrio u projekt inicijalne javne ponude.

Hrvatski Agrokor je Todorićima plaćao leasing jahte, putovanja u New York, Dubai i na Maldive, račune u Konzumu, ali i privatne koncerte. Tako je Nina Badrić za za nastup u Kulmerovim dvorima dobila gotovo 64.000 kuna.

Više pročitajte OVDJE!

----------------------------------

NEDJELJA 18:26 Ivica Todorić je i Kulmerove dvore uredio kompanijskim novcem. Agrokor AG platio je 606 tisuća eura za zagrebačku rezidenciju obitelji, ali tu su i milijuni kuna za elitne i luksuzne modne brendove, čarter letove i raskošne odmore.

Našlo se mjesta i za izdašne isplate dvojici menadžera i jednom francuskom političaru. Više doznajte OVDJE!

----------------------------------

NEDJELJA 16:20 Ivica Todorić oglasio se u nedjelju poslijepodne na svom blogu. Kaže da je on 'trošio svoj privatni novac, a Plenković i ortaci su ukrali tuđi novac'. Opširnije pročitajte OVDJE!

-----------------------------------------

NEDJELJA 15.00 - Kako je Todorić dolazio do gotovine iz švicarskih banaka. Sada je i to poznato. Opširnije pročitajte OVDJE.

Profimedia, Reuters

-----------------------------------------

NEDJELJA 11.00 - Nezavisni vještak je u izvještaju ustvrdio - obitelj Todorić sa švicarskih računa izvukla najmanje 64 milijuna kuna. Tko je čovjek koji je napravio vještačenje posrnulog koncerna i što sve piše u šokantnom izvještaju možete pročitati OVDJE.

London, 100418. 
Westminster Magistrates court, sud na kojem se odlucuje o eventualnom izrucenju Ivice Todorica u Hrvatsku. 
Na fotografiji: Ivica Todoric ispred suda.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

-----------------------------------------

NEDJELJA 8.30 - Tvrdnju da se kod obitelji Todorić uistinu radi o privatnim troškovima, vještak potkrepljuje konkretnim fakturama kartičarskih kuća koje je pregledao metodom slučajnog odabira uzoraka.

Na njima je vdiljivo da su Todorići milijune trošili na namještaje, puške, putovanja, privatne avione... Što su sve kupili, koje su brendove obožavali, gdje su putovali možete provjeriti OVDJE.

-----------------------------------------

SUBOTA 22.30 - Vještak Ismet Kamal, čovjek koji je obavio forenzično financijsko vještačenje poslovanja Agrokor koncerna od 2006. do 2016. godine., u svom izvještaju je naveo da je Agrokor Zug godinama podmirivao privatne troškove po kreditnim karticama članova obitelji Todorić. Kartice Amex, Eurocard i Visa koristili su Ivica Todorić, njegova supruga Vesna Todorić te djeca Ivan Todorić, Ante Todorić i Iva Balent.

Koliko su potrošili sa službenih kartica, tko je bio najštedljiviji, a tko najrastrošniji... Veliku analizu i grafove koji sve otkrivaju možete pogledati OVDJE.

-----------------------------------------

SUBOTA 20.00 - Sastavili smo devet ključnih točaka izvještaja vještačenja koje je sastavio glavni vještak Ismet Kamal.

Analizu dokumenta koji je proičio naš analitičar Freki Laušić možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:34