NEMAR ILI ALERGIJA

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE BEBA VEZANIH ZA KREVETE I S RANAMA NA KOŽI Majku pozvali na razgovor u bolnicu, Ministarstvo: Sve je bilo po pravilima struke

Inspekcija Ministarstva zdravstva priopćila je da je medicinski tretman petomjesečnih blizanaca u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" učinjen po pravilima struke

Uznemirujuće fotografije dvojice dječaka u dobi od pet mjeseci, na kojima se vidi oštećena koža na intimnim dijelovima tijela, jučer su se munjevito počele dijeliti društvenim mrežama. Majka dječaka Filipa i Frana, Ana Treščec, optužila je bolnicu za zanemarivanje djece, zbog čega su, prema njezinim riječima, zadobili ozbiljne povrede kože u pelenskom području.

- Dječaci su zaprimljeni u bolnicu prije osam dana zbog gripe tipa A. Zapravo jedno dijete je hospitalizirano dan ranije, a drugo dan kasnije jer se čuo šum na plućima pa se sumnjalo na upalu pluća. U međuvremenu su dobili i rota virus. Kako imam još jedno dijete, koje ima epilepsiju, nisam mogla biti s njima u bolnici, tako da su bili u isključivoj brizi medicinskog osoblja - kaže Treščec. Navodi kako je prije dva dana, kada je posjetila dječake, vidjela da im je pelensko područje potpuno crveno.

Društvene mreže

- Znam da dječja guza može biti crvena, ali ovo što sam ja vidjela jest zanemarivanje i zasigurno se ne radi o tome da je pelena promijenjena pet ili deset minuta kasnije nego što je trebala biti. Ovo izgleda kao da ih danima nitko nije previo - kaže Ana Treščec.

U objavi, koje se dijele na društvenim mrežama, a na kojima su fotografije dječaka, vidljivo je i da su djeca vezana, na što majka kaže da nije problem jer da joj je potpuno jasno kako je nemoguće držati bebe mirnima dok primaju infuziju.

- Kada sam vidjela kako im izgleda koža, pitala sam djelatnike bolnice što se dogodilo s djecom, a rečeno mi je da je to zato što su nedonoščad osjetljive kože. Rekli su mi i da je stolica kisela, što izaziva crvenilo te da ne mogu svakih pet minuta mijenjati pelene - kaže Treščec.

CROPIX

- Još uvijek ne znam niti kada će biti otpušteni iz bolnice jer mi nitko nije dao te informacije - zaključuje Treščec.

Rekla je i kako je čula da je bilo ružnih komentara ispod objave, a koji se odnose na liječnike, što joj nikako nije bila namjera.

- Žao mi je što je nastala takva reakcija. Protivim se bilo kakvim vrstama prijetnji i napada na medicinsko osoblje. Ja sam samo kao majka imala potrebu reagirati i zaštititi svoju djecu.

U međuvremenu, kao javlja Dnevnik.hr, ravnateljica bolnice je majku djece pozvala na sastanak u bolnicu na kojem bi trebali razmotriti što se dogodilo.

Pomoćnik ministra zdravstva prof. Vili Beroš kaže da je Ministarstvo reagiralo čim su saznali za događaj.

- Ministarstvo zdravstva, odmah nakon saznanja za ovaj slučaj, uputilo je zahtjev za očitovanjem ravnateljstvu klinike. Također, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva će, u pratnji stručnjaka, izvršiti izvanredni inspekcijski nadzor u klinici. O rezultatima nadzora javnost će biti obaviještena - rekli su jučer iz Ministarstva.

HRT danas javlja kako je inspekcija Ministarstva zdravstva priopćila da je medicinski tretman petomjesečnih blizanaca u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" učinjen po pravilima struke.

Reakcije

Iz Klinike za infektivne bolesti tijekom dana poslali su priopćenje u kojem navode da je napravljen izvid na Odjelu za novorođenčad i dojenčad na kojem se hospitaliziraju oboljela djeca do tri godine.

“Klinički status sve djece hospitalizirane na odjelu u skladu je s prirodom i tijekom njihove bolesti. U određenim bolestima kao što su obilni proljevi, alergijske reakcije, infekcije kože i drugo može se pojaviti i crvenilo na koži, kako u djece tako i u odraslih ljudi”, stoji u priopćenju koje potpisuje ravnateljica Alemka Markotić.

Navode da i u male djece koja imaju nježnu kožu, u slučaju obilnih i učestalih proljeva koji traju više dana, zbog kiselosti sadržaja stolice (osobito ako se radi o virusnim proljevima), može se pojaviti hipertermija i iritacija kože.

- Unatoč lokalnoj njezi kože, ove promjene mogu se javiti tijekom proljeva, ali također vrlo brzo prolaze nakon proljevastih stolica - kažu iz Zarazne.

Upućene prijetnje?

Mostova Ivana Ninčević Lesandrić, koja je nedavno u Saboru ispričala svoje iskustvo iz splitskog KBC-a, kaže kako je vidjela fotografije te da izgledaju jezivo.

- Ne znam jesu li fotografije autentične, ali ako jesu, meni to izgleda strašno. Nadam se da će se utvrditi ima li propusta u liječenju i da neće biti zataškavanja i banaliziranja zdravstvenih propusta kao što smo dosad imali priliku vidjeti - kaže Lesandrić.

Kako neslužbeno doznajemo, zasad se smatra da nije riječ o zanemarivanju jer na koži djece nisu vidljive rane, nego samo crvenilo kože. Također, kako doznajemo, djeca su imala i dvadesetak stolica dnevno, što zaista utječe na crvenilo kože, bez obzira na to koliko se puta dijete prematalo i mazalo odgovarajućim kremama.

Iz tog razloga sumnja se i da dječaci imaju neku alergijsku reakciju.

Kako neslužbeno doznajemo u Klinici za infektivne bolesti, objava fotografija djece izazvala je lavinu reakcija i komentara te je dio njih uvredljiv, ali neki pozivaju i na javni linč liječnika te su čak upućene prijetnje. Iz tog razloga, doznajemo, bolnica će se obratiti policiji.

Pedijatri: 'Rota virus je kao kolera, kisela stolica ošteti guzu u samo nekoliko sati'

Portal Dnevnik.hr prenosi i reakciju pedijatara koji kažu da je itekako moguće da se guza zacrveni u vrlo kratkom vremenu.

'Proljev kod rota virusa sličan je koleri, cijedi se iz djeteta, nema formirane stolice, to je kao da dijete piški', objasnila je poznata pedijatrica, koja kaže da se takvo crvenilo može dogoditi i kod zrelije djece.

'Rota ošteti enzim laktazu, mliječni se šećer ne razgrađuje, u crijevima se fermentira kao u bačvi i ta kisela stolica pojede guzu i kod starije djece', objasnila je i dodala da se crvenilo može dogoditi i nakon samo nekoliko sati.

Dodaje da tome mogu posvjedočiti mame koje su 'doma jedan na jedan hendlale svoje bebe s rota virusom.'

Ana Treščec, međutim, kaže da medicinska struka brani svoje kolege, ali da je ona dobila podršku brojnih ljudi, među kojima ima i medicinara koji su joj rekli da to nije odgovarajuća skrb, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 16:43