PROGNOZA

VAKULA NAJAVIO VELIKU PROMJENU VREMENA, IZDAN CRVENI METEOALARM 'Stižu oluje s kišom, a moguć je i snijeg'

 

Nakon iznimno toplog vikenda s temperaturama i oko 20 stupnjeva celzijevih, danas je došlo do nove promjene vremena pa je sa zapada već krenulo jako naoblačenje s kišom.

Državni hidrometeorološki zavod javlja kako se u Gorskom kotaru očekuje ponegdje obilna oborina, a na sjevernom Jadranu i grmljavina. Od sredine dana u gorju mjestimice je moguć i snijeg, ponegdje uz stvaranje snježnog pokrivača, a kako se vidi na snimkama, zagrebačka Medvednica jutros se zabijelila.

Vožnja A1 autocestom kroz Liku

Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jako jugo, na sjevernom dijelu popodne u okretanju na jaku i olujnu buru. Temperatura zraka u Dalmaciji između 13 i 17 °C. U ostalim predjelima u prvom dijelu dana temperatura zraka većinom od 9 do 15, a poslijepodne i navečer osjetno će zahladnjeti.

Danas će već oko podneva temperatura zraka biti i za oko 10 °C niža nego u nedjelju, a osjećaj hladnoće će pojačavati vjetar.

DHMZ screenshot
Vremenska prognoza za Hrvatsku 18.3.2019.

Pretežno oblačno će biti i sutra, uglavnom u prvom dijelu dana još ponegdje s kišom, a u Gorskome kotaru i Lici sa snijegom. U Dalmaciji će mjestimice biti i pljuskova s grmljavinom, koji lokalno mogu biti i izraženiji. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita i olujna, a u Dalmaciji još jako jugo i jugozapadnjak. Minimalna temperatura zraka bit će od 0 do 5, na Jadranu od 4 na sjevernom do 12 °C na južnom dijelu. Maksimalna od 6 do 10, u gorju niža, a na Jadranu od 8 do 15 °C, javlja DHMZ.

Vremenska prognoza za Hrvatsku za 19.3.2019.

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula javlja da će i u srijedu biti još mjestimičnih i povremenih oborina, uz prilično vjetrovito vrijeme. Na Jadranu se očekuje i olujna bura, a jugo će se zadržati i sutra oko Splita, a južnije će biti još češće i jače. Za danas i sutra je za područje Velebitskog kanala izdan i crveni meteoalarm zbog olujne bure, dok je za riječku i gospićku regiju te Kvarner i Kvarnerić izdano narančasto upozorenje zbog potencijalno opasnog vremena.

Meteoalarm za ponedjeljak, 18.3.2019.

Vakula javlja da se smirivanje vremena očekuje u četvrtak, kada bi dnevna temperatura zraka trebala porasti, a bit će i sunčanije i stabilnije. Jutra će ipak biti još dosta svježa, posebice u unutrašnjosti, gdje je u srijedu i četvrtak ujutro moguć i mraz. U četvrtak bi na Jadranu trebala oslabjeti bura, javljaju meteorolozi HRT-a.

Kada je pak riječ o nešto dugoročnijoj prognozi, meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak javlja da bi i ova godina mogla biti među najtoplijima u povijesti mjerenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:04