NAJNOVIJA PROGNOZA

VAKULA NAJAVIO VELIKU PROMJENU VREMENA, SPOMINJE OLUJE, POPLAVE, JUGO I SNIJEG 'Veće probleme od snježnih pahulja stvarat će nešto sasvim drugo'

 
Zoran Vakula / Arhiva
 CROPIX

HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula najavio je promjenu vremena do koje bi trebalo doći u idućim danima na području Hrvatske. Oni željni kiše, otkriva Vakula, na svoje će doći u četvrtak i petak kada će, osobito na Jadranu i uz njega, pasti i zamjetnije količine. No, popularni meteorolog kaže da će ponegdje pasti i snijeg.

"Nažalost, kiša će se često pojaviti u obliku kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom, koji u kombinaciji s jakim i olujnim jugom lokalno mogu prouzročiti i poplavljivanja, osobito od četvrtka navečer do petka ujutro, do kada će u gorju, osobito Gorskoga kotara i Like - pasti i malo snijega. Planirate li na put, svakako imajte zimsku opremu", savjetuje Vakula.

"Osim snijega u gorju, travanjsku zanimljivost koja većini neće prouzročiti znatnije nevolje, jamačno je važnije upozoriti kako će potkraj četvrtka i u prvom dijelu petka ponegdje biti i olujnog nevremena. Tuča je moguća, a nagle promjene vjetra gotovo su sigurne, i to ne samo na Jadranu, nego i područjima uz njega, pa i u sjevernijim krajevima, gdje će kiše biti najmanje, iako bi mnogima dobro došla. No, valja se nadati barem djelomičnom ublažavanju suše", optimistično kaže Vakula, koji je iznio i detaljniju prognozu za sljedećih nekoliko dana.

U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo oblačno, uz mogućnost za malo kiše uglavnom u zapadnim krajevima. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, a temperatura ujutro od 5 do 8 °C, poslijepodne od 20 do 22 °C.

Vrijeme sutra / DHMZ

Samo malo manje toplo poslijepodne bit će u središnjoj Hrvatskoj, uz povremenu slabu kišu češću nego na istoku, osim u Međimurju i Zagorju gdje će se vjerojatno zadržati suho, te uz slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu vjetrovitije, većinom uz umjereno i jako jugo, te oblačnije i kišovitije, mjestimice i uz pljuskove s grmljavinom. Najniža temperatura od 9 do 14 °C, u unutrašnjosti od 4 do 9 °C, a najviša između 15 i 17 °C, u gorju između 11 i 15 °C.

U Dalmaciji toplije, ali poslijepodne manje nego u utorak jer će biti vjetrovitije i oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu. Lokalno može i zagrmjeti. Puhat će umjereno i jako jugo, uz koje će more veći dio dana biti umjereno valovito.

I na jugu Hrvatske će jačati jugo, ali će još prevladavati suho i djelomice sunčano, samo ponegdje uz mogućnost kratkotrajne kiše. Temperatura ujutro od 11 do 14 °C, u unutrašnjosti i oko 7 °C, a poslijepodne najviša od 17 do 19 °C.

U nastavku tjedna i početkom novoga malo manje toplo, ali u četvrtak i petak još vjetrovitije nego u srijedu, i gdjekad na kopnu uz mjestimice jak i olujan vjetar. Ponegdje će biti i obilne kiše i grmljavine, osobito u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, i to ponajviše u noći s četvrtka na petak, kada će, uz zahladnjenje, u gorju kratkotrajno padati i snijeg. Već u subotu barem djelomice sunčano i većinom bez oborine, uz iznimku unutrašnjosti Dalmacije, a od nedjelje se ponovno povećava vjerojatnost za kišu i drugdje.

Na Jadranu do petka još vjetrovitije nego na kopnu, uz većinom jako i olujno jugo, te također uz povremenu kišu, često i obilnu, te pljuskove s grmljavinom. Mjestimice će biti i olujnog nevremena, osobito od četvrtka navečer do petka ujutro, kada će i vjetar naglo mijenjati smjer. Tijekom petka sa zapada smirivanje vremena i razvedravanje, pa je u subotu samo rijetko moguć poneki pljusak, ali već od nedjelje ponovno je moguća kiša duž cijeloga Jadrana. Srećom, uz slabiji vjetar nego do petka.

Inače, zbog jakog juga meteorolozi su putem Meteoalarma za cijelo primorje izdali žuto upozorenje, što znači da će vrijeme na tom području u srijedu biti potencijalno opasno.

Meteoalarm

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:03