PRIRODNE KATASTROFE

VAKULA OBJAŠNJAVA VREMENSKE NEPRILIKE I OTKRIVA KADA ĆE SE STABILIZIRATI 'Baš kad smo pomislili da smo doživjeli sve, dogodi nam se neki novi ekstrem'

 
 HANZA MEDIA/Vatrogasci - Oni su naši Heroji

Nakon što je na zadarskom području danas palo najviše kiše u posljednjih 30 godina, glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula u središnjem Dnevniku odgovarajući na pitanje što se to događa s vremenom kazao je kako su se pokazala opravdanima upozorenja za mjestimične obilne oborine, grmljavinska nevremena i bujične poplave.

- I još jednom se dokazala ozbiljnost situacije kada nacionalna prognostička služba objavi upozorenje najvišeg, crvenog stupnja, kao što je to bilo jučer i danas za Jadran, gdje je od jučer do danas ponegdje palo i više od 300 litara kiše. Manje količine, ali također obilne, bile su i u sjevernim krajevima, rekao je Vakula i pojasnio kako je to posljedica zadržavanja i sporog premještanja ciklone iznad naših krajeva.

- Već sutra će biti malo povoljnije, a znatnija stabilizacija atmosfere dogodit će nam se u srijedu - prognozira Vakula no napominje kako se ne može tvrditi da su ovakvi lokalni događaji, i kod nas, i u svijetu izravna posljedica klimatskih promjena.

- Uostalom, i ovakve ciklone kod nas, i uragani u svijetu događali su se i prije. No, ono što je zanimljivo - premda bismo nakon stotinjak godina svakodnevnih mjerenja mogli zaključiti kako smo već doživjeli sve što smo mogli, mi gotovo svaku sezonu, pa čak i svaki mjesec imamo neki novi ekstrem, novi rekord. Vrlo vjerojatno, gotovo pa sigurno, te - sve češće i žešće ekstremne vremenske pojave - događaju se baš zbog tog globalnog zatopljenja, klimatskih promjena i varijacija. Valja nam se tomu prilagoditi, i smanjiti svoje djelovanje na svijet koji nas okružuje, kako ne bismo pomislili da nam to priroda uzvraća udarac - objasnio je Vakula za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:40