VREMENSKA PROGNOZA

VAKULA OTKRIO DETALJNU PROGNOZU ZA KRAJ STUDENOG: 'Bit će hladno kao malo kada u povijesti, uz puno kiše, ljuskova i grmljavine'

 
 Ivo Ravlić / CROPIX

ZAGREB - U kopnenom području vrijeme je jer podsjećalo na poznatu, točno 100 godina staru rečenicu Stjepana Radića: "Ne srljajte kao guske u maglu.", a na Jadranu je jačalo jugo i sve češće padala kiša.

Glavni prognostičar HRT-a Zoran Vakula jučer navečer je najavio kišovitu noć te današnji dan diljem Hrvatske, pri čemu će obilnijih pljuskova i grmljavine biti na Jadranu i područjima uz njega. Nevolje će nekima prouzročiti i jako, na udare i olujno jugo i oštro.

Ponedjeljak će biti malo manje kišovit, a zamijenit će ga samo ponegdje jak jugozapadnjak. Od utorka često jaka bura, gdjegod i s olujnim udarima. Temperatura zraka bit će u padu pa će u utorak i srijedu mjestimice ponovno biti snijega, ali u malim količinama, najprije u gorju, zatim i po nekim sjevernijim nizinama, osobito u istočnoj Hrvatskoj.

- Od srijede većinom suho, ali još hladnije, uz jutarnje minuse diljem unutrašnjosti, pa i ponegdje blizu mora, a i najviša dnevna temperatura zraka u mnogim će mjestima biti kao malo kada u povijesti mjerenja potkraj studenoga i početkom prosinca, poručio je Vakula.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u nedjelju će prevladavati oblačno, uz povremenu kišu te slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Temperatura zraka bit će između 5 i 10 °C.

Podjednako relativno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom tmurno i oblačno vrijeme, uz kišu, gotovo cjelodnevnu. Jutarnja temperatura bit će oko 5 °C, a najviša dnevna od 7 do 9 °C.

Oblačno uz mjestimice obilne oborine bit će na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima. Puhat će uglavnom umjereno do jako jugo, a prema večeri će uz obalu zapuhati bura. Temperatura zraka u gorju između 3 i 8 °C, a na Jadranu od 11 do 16 °C.

U Dalmaciji također većinom oblačno s kišom, često i obilnijim pljuskovima s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti. Puhat će jako i vrlo jako jugo pa će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 15 °C, u unutrašnjosti oko 9 °C, a poslijepodnevna između 14 i 18 °C.

Na jugu Hrvatske oborine također mogu biti obilne, ponegdje i uz 50 do 70 litara kiše po četvornome metru, pa i više. Puhat će većinom jako jugo i južni vjetar, uz moguće olujne udare. Temperatura zraka uglavnom između 13 i 18 °C.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje meteoalarma za Istru, Kvarner, Liku i Dalmaciju. Obilna kiša se očekuje i u Gorskom kotaru. Na jugu zemlje i u Istri će biti i jakog i olujnog juga. U tim je dijelovima zemlje vrijeme je označeno opasnim, prenosi Slobodna Dalmacija.

'Lokalno izraženiji pljuskovi i obilna kiša. Količina oborine 40-80 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima', glasi narančasto upozorenje.

Za središnju Hrvatsku zbog kiše je izdano žuto upozorenje. U Slavoniji većih problema s vremenom ne bi trebalo biti. Obilnih oborina poslijepodne može biti i na sjevernom Jadranu, puhat će umjereno i jako jugo s olujnim udarima koje će krajem dana okrenuti na buru.

Kolnici su mokri i skliski, vidljivost smanjena

Kolnici su danas mokri i skliski u većem dijelu Hrvatske, zbog povremeno jake kiše mjestimice je na kolniku moguće zadržavanje veće količine vode, a mogući su i odroni, izvijestio je HAK.

Vozilo je u kvaru na autocesti A3 Bregana-Lipovac, između čvora Lipovljani i čvora Kutina u smjeru Bregane, i nalazi se na zaustavnom traku. Vozače se poziva na dodatan oprez. 

Zbog magle mjestimično je smanjena vidljivost na cestama u Gorskom kotaru i dijelu Dalmacije, a ima je i na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče između Šestanovca i Karamatića, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva te A10 između Čarapina i čvora Ploče. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te drže sigurnosni razmak između vozila.

Zbog vjetra u prekidu su katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka i Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:36