KRIVI UNOS U E-RADNU KNJIŽICU

VALPOVČANKI NESTALO 8 GODINA RADNOG STAŽA 'Oblio me hladan znoj! Popapala maca, a ti nemaš pojma i misliš kako je sve u redu'

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

ĐAKOVO - Zaposlenu Valpovčanku doslovce je oblio hladan znoj kada je provjerila svoje podatke o radnom stažu upisane u e-radnu knjižicu, piše Glas Slavonije.

– Kod mene, kao i u slučaju nekoliko mojih prijateljica, nastala je pogreška kod prepisivanja radnih knjižica u njihov elektronski oblik. U staroj, papirnatoj radnoj knjižici piše mi da sam radila deset godina kod jednog poslodavca, a u e-radnoj knjižici upisano je da sam kod njega radila – jedan sat dnevno, ispričala nam je Valpovčanka svoj slučaj. Po tome, ova žena treba odraditi osam dana da bi napunila dnevnu normu od osam sati! Ili, nastavimo li preračunavati, s upisom jednog sata rada dnevno u e-radnu knjižicu ispada da je dosad odradila ne 10 godina, nego, grubo uzimajući da radna godina ima dana koliko i kalendarska – 365, samo 455 radnih dana. Po tome, nije joj bilo zavedeno 10 nego tek nešto više od godine dana staža. Tako je e-građanki svemoćni e-sustav “pojeo” više od osam godina rada!

- Dobro da je poslodavac imao sve papire što je uplaćivao u “Mirovinsko” pa u njima crno na bijelo stoji da mi je uredno uplaćeno svih 10 godina staža - kaže Valpovčanka.

I njezinoj prijateljici u e-radnu knjižicu upisana su 4 sata rada dnevno, a drugoj prijateljici 7 sati. Prva je pomisao bila da je riječ o pogreški poslodavca, no on ima svu dokumentaciju o prijavama radnika i uplatama doprinosa. S papirima koje im je poslodavac ustupio zabrinute žene zaputile su se u svoje ispostave Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) da ukažu na nimalo bezazlene pogreške i da se one isprave.

- Ukazala sam na pogrešku i ispravljena je. Poslodavci su bili jako iznenađeni kada im je rečeno što je zavedeno u našim e-radnim knjižicama. Hvala Bogu, imali su sve papire o našim prijavama. Da ih nisu imali – ne znam što bi bilo, popala maca deset godina staža, a ti nemaš pojma i misliš kako je sve u redu, da ti staž uredno ide! - kaže Valpovčanka.

Hrvatska je sa starih, papirnatih, na e-radne knjižice prešla 1. srpnja 2013., ulaskom u punopravno članstvo EU-a. E-radna knjižica prikazuje radno-pravni status osiguranika za čiju je evidenciju nadležan Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a elektronički zapis može se dobiti preko sustava e-Građani.

– Problem je bio kod krivog prijepisa u e-radne knjižice. Tko zna koliko još osiguranika ne zna da im se u njenom digitalnom obliku možda vode krivi podaci o stažu - kaže Valpovčanka.

Iz HZMO-a je Glas Slavonije doznao da je Zavod obavezan ispravljati sve pogreške u podacima.

- Što bi bilo da moj poslodavac nije sačuvao evidenciju o urednom vođenju i uplatama doprinosa za deset godina radnog staža? Ne želim niti razmišljati o tome… Što je s onima koji su možda također uočili pogrešku u e-knjižici, a tvrtke su im u međuvremenu propale, a s njima možda i evidencije o vođenju staža i uplatama doprinosa? - pita se Valpovčanka.

U HZMO-u ističu da, u skladu s odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, ako osiguranik smatra da podaci iz potvrde/zapisa o radno-pravnom statusu, e-radne knjižice, nisu točni i potpuni, ima pravo zahtijevati da mu Zavod pribavi nedostajuće podatke, odnosno ispravi netočne podatke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:16