RASPRAVA O POREZNOJ REFORMI

VAPAJ NEZAVISNOG ZASTUPNIKA ZA SABORSKOM GOVORNICOM 'Napravite nešto. Vi ste jedini čovjek koji već sutra može učitelje vratiti u učionice'

 
Tomislav Žagar
 Dragan Matic / CROPIX

ZAGREB - Zastupnik Tomislav Žagar (NZ) pozvao je u četvrtak ministra financija Zdravka Marića da "napravi nešto" da se učenici koji su zbog štrajka nastavnika već 14 dana bez nastave vrate u učionice.

"Napravite nešto da se učenici vrate u učionice", pozvao je Žagar ministra koji je Hrvatskom saboru predstavio paket od devet zakona, odnosno četvrti krug porezne reforme.

Ministre prihodi od PDV-a rastu, učitelji nam štrajkaju, nemojte se bojati, korigirajte im koeficijent, pozvao je ministra i ustvrdio kako je on "jedini čovjek u zemlji koji već sutra može vratiti učitelje u učionice".

Raspravu o porezima i Nikola Grmoja (Most) je iskoristio kako bi se referirao na štrajk učitelja i nastavnika.

"Danas će vam reći 'ne', to je sasvim očito, jer je premijer neozbiljno shvatio ovu situaciju, bahato se ponašao prema učiteljima i sad ste u situaciji da vam prijeti opći bunt", rekao je ministru i poručio mu da je nužno veće porezno rasterećenje. Vladajuće je pak prozvao da ne provode reforme, ne ukidaju "nepotrebne županije, legla uhljebništva", a župane huškaju na učitelje i nastavnike.

U mandatu Plenkovićeve vlade porezno rasterećenje 9 milijardi kuna

Predstavljajući 4. krug porezne reforme ministar financija je istaknuo kako on donosi porezno rasterećenje od 2, 4 milijarde kuna.

Najvažnijim je označio zadržavanje opće stope PDV-a od 25 posto, ukupni efekt te mjere je 1, 8 milijardi kuna.

Snižena stopa od 13 posto primjenjivat će za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. U odnosu na prvo saborsko čitanje, predlaže se primjena snižene stope PDV-a od 13 posto i za nositelja fonografskih prava, radi rasterećenja njihova poslovanja.

Kod poreza na dohodak osobni se odbitak diže s 3.800 na 4 tisuće kuna, a porezno će se rasteretiti mlade osobe. Za one do 25 godina porezna se obveza umanjuje sto posto, a za one od 25 do 30 godina 50 posto, kaže Marić i naglašava kako svi rođeni 1995. i kasnije spadaju u prvu skupinu.

Pri oporezivanju dobiti, limit za višu stopu od 18 posto diže se s 3 na 7, 5 milijuna kuna, ističe ministar i tumači kako to znači da će 93 posto poduzetnika plaćati porez po stopi od 12 posto.

Do sada je to bilo 85 posto, naglasio je.

Četvrti krug porezne reforme donosi porezno rasterećenje od 2, 4 milijarde kuna, kad mu se dodaju tri prethodna dolazimo do gotovo 9 milijardi kuna rasterećenja, rekao je ministar financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:49