PONIŠTENI IM SVI ISPITI

VARALI NA DRŽAVNOJ MATURI, 'PALO' ČETVERO MATURANATA Kod jednog učenika otkrili 'bubicu', drugi imao šalabahter, još dvoje si pomagalo mobitelima

 
 Bruno Konjevic / Ilustracija / CROPIX

Od 30-ak tisuća kandidata koji su polagali ispite državne mature, četvero ih je uhvaćeno u prevari. Jedan maturant koristio je bubicu s opremom, drugi šalabahtere, a u dva slučajeva uhvaćeni su u korištenju mobitela.

Njihovi su ispiti poništeni, jednako kao i ispiti još 18 kandidata. Razlog u njihovu slučaju su neprimjereni sadržaji i neprimjereno ponašanje. Ukupno je dakle poništeno 22 ispita, rečeno je jučer u NCVVO-u.

Neprimjereni sadržaj na ispitu uglavnom se, doznajemo u Centru, svodio na psovke i govor mržnje.

- Psovke su uglavnom bile upućene onima koji će čitati ispite, odnosno esej, što zapravo nije neuobičajeno na ispitima i ranijih godina - podsjećaju u Centru. U prvoj godini mature, jedan je učenik ostavio poruku tadašnjem ministru, nacrtavši ga na vješalu, dok je ove godine – osim u nekoliko slučajeva psovki i neprimjerenog ponašanja, zapravo iznenađenje porast broja predanih praznih listova.

Natalija Ćurković iz NCVVO-a ističe kako nije potvrđeno da se iduće godine esej na maturi neće bodovati, već će se pragovi koristiti samo za test iz teorije. - Pragovi na eseju trebaju postojati jer nije u redu da učenik preda prazan list umjesto eseja, pa prođe test iz hrvatskog jer se esej ne boduje - kaže Ćurković.

Split,  270510.
Danas su ucenici u Hrvatskoj polagali Drzavnu maturu iz matematike. Predmet matematika spada u obavezni dio, a ucenik moze birati izmedju osnovne (B) razine i vise (A) razine. Svrha Drzavne mature je dobivanje usporedivih podataka na nacionalnoj razini.
Koristenje znanstvenog kalkulatora je dozvoljeno, a prepisivanje s ruke nije.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / Ilustracija / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:34