KORONA GOSPODARSTVO

Varaždinska županija isplaćuje bespovratnu pomoć za obrtnike, najavljuju kreditne linije, a nisu odustali niti od turizma: Bit će dobrih rezultata

Natalija Martinčević i Radimir Čačić
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Varaždinska županija počela je s isplatom bespovratnih pomoći za obrtnike koji su zbog pandemije korona virusa morali zatvoriti svoje obrte.

Obrtnici sa manje od 10 zaposlenih dobivaju po 3000 kuna, a oni s više od deset Županija pomaže s 5000 kuna.

Novac je namaknut iz fonda solidarnosti, koji se primarno puni novcem od 15 % smanjenih plaća svih zaposlenih u Županiji i s njom povezanih tvrtki.

Župan Radimir Čačić kaže da je interes za pomoć bio iznimno velik.

- Primili smo 628 zahtjeva, odobrili njih 283 kojima se novac već počeo isplaćivati, a 60-ak zahtjeva još je u obradi – rekao je župan.

Radimir Čačić najavio je i kreditne linije uz 70 posto garancije.

– Obrtnici će moći dobiti do 50.000 kuna kredita uz zadužnicu s rokom vraćanja do dvije godine i počekom od tri mjeseca, a uz 70 posto garancije. Dosad takav program nismo uspjeli realizirati s državnom i državnim institucijama, no nismo odustali i u stalnom smo kontaktu – naveo je župan.

Ukupno će se odobriti 3,5 milijuna kuna, isključivo za obrtna sredstva za pokretanje posla.

Krediti su, uz obrtnike, namijenjeni i svim mikropoduzetnicima s do 10 zaposlenih.

Budući da će, prema najavama, 3,5 milijuna kuna biti premalo, Županija s državom, HBOR-om, i HAMAG-om pokušava pokrenuti dodatnu kreditnu liniju s većim kreditnim volumenom, za koji bi uz Županiju jamac bila i država.

Varaždinska županija ne odustaje ni od turizma, koji je uz projekt „Kuće za odmor s pričom” počeo ostvarivati odlične rezultate, a koje je korona kriza nakratko zasad zaustavila.

Županija od svoje turističke priče ne odustaje. Rekla je to predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije, Natalija Martinčević.

- Dodijeliti ćemo 900.000 kuna potpore u turizmu. Dobre su vijesti da interes za naše „Kuće za odmor s pričom“ vlada i dalje, jer su u prirodi i izolirane, tako da imamo mogućnosti da i ove godine ostvarimo dobre rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:52