NASTAVAK AFERE SMS

VARGINA KONFUZNA IZJAVA POTAKNULA KRIM ISTRAŽIVANJE PROTIV BRKIĆA? 'Vršio sam istragu Milijanove ljubavnice. Riječ je o... moram li imenovati?'

 
lijevo: Franjo Varga; desno: Milijan Brkić
 Facebook, CROPIX

PNUSKOK je pokrenuo kriminalističko istraživanje protiv potpredsjednika Hrvatskoga sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića i njegovog brata, poduzetnika Joze Brkića, zbog sumnji da su zajedno s informatičarom Franjom Vargom te bivšim vozačem ministra Tomislava Tolušića i Brkićevim kumom Blažom Curićem neovlašteno nadzirali mobitele dvije ženske osobe kako bi doznali sadržaje njihove komunikacije.

Nadzirani mobitel

Informaciju o pokretanju predistrage protiv braće Brkić u subotu je objavio RTL navodeći kako je Brkić već prije 11. travnja ispitan u svojstvu osumnjičenika u PNUSKOK-u te se branio šutnjom navodno samo rekavši da se radi o konstrukcijama. RTL je također naveo da je jedna od ženskih osoba kojoj je nadziran mobitel supruga Milijana Brkića, Karmen, dok je druga žena kojoj je nadziran mobitel, prema navodima RTL-a, bila poznanica Brkićevog brata.

“Cirkus koji je počeo prije 10 mjeseci ide dalje, a kao što sam već rekao, u njemu i dalje ne želim sudjelovati. Za sada ću samo nadodati da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije”, rekao je jučer navečer Milijan Brkić za Jutarnji list.

Tajnost izvida

Brkićev odvjetnik Ivo Farčić rekao nam je u telefonskom razgovoru da u ovoj fazi postupka ne može davati nikakve izjave.

“Gospodin Brkić u više je navrata od rujna prošle godine bio pozivan od strane raznih institucija te je davao izjave”, rekao nam je kratko Farčić.

O čitavom slučaju jučer su se oglasili iz MUP-a, međutim, zbog tajnosti izvida nisu puno rekli. “Policijski službenici Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku u suradnji s USKOK-om provode kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je dosadašnjim radom utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su dva hrvatska državljanina počinila kaznena djela sprječavanje dokazivanja, koja su opisana u čl. 306 st. 2. KZ-a, uključujući i pomaganje u sprječavanju dokazivanja u odnosu na sudski postupak koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv Z. M. i dr. Protiv njih je zbog navedenog USKOK-u podnijeta kaznena prijava. Tijekom navedenog kriminalističkog istraživanja došlo je i do kompromitacije posebnih dokaznih radnji te je policija nastavila svoj rad. Policijski službenici su, pored ranije navedenih kaznenih djela, utvrdili i postojanje osnova sumnje da su počinjena i druga kaznena djela, koja se gone po službenoj dužnosti, i to iz domene kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, na štetu više osoba.

S obzirom na tajnost izvida, nismo u mogućnosti iznositi više detalja, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Kako se iz priopćenja da iščitati, a što smo i neslužbeno doznali, policija je kriminalističko istraživanje protiv Brkića pokrenula na osnovi materijala izuzetih iz računala Franje Varge, ali kao zasebni predmet. U predmetu u kojem su Varga i Curić već optuženi Uskokovom optužnicom zbog sprječavanja dokazivanja, odnosno pomaganja u sprječavanju dokazivanja, Vargi se na teret stavlja da je Zdravku Mamiću i Ivici Todoriću pokušao lažnom SMS korespondencijom olakšati položaj u kaznenim postupcima koji se protiv njih vode.

Curiću se, kao što je poznato, na teret stavlja da je telefonom upozorio Franju Vargu da mu je policija za petama te da hitno uništi svu informatičku opremu.

Lažna korespondencija

Međutim, Varga je nije uništio te mu je policija prilikom uhićenja oduzela veći broj računala i memorijskih jedinica. Usprkos čitavome nizu pronađenih dokumenata do sada se nije spominjalo što je sve pronađeno u Varginim računalima, osim onoga što je bilo potrebno za dokazivanje inkriminacija protiv Varge u konkretnome spisu, a radi se o lažnoj korespondenciji između tadašnjega glavnoga državnoga odvjetnika Dinka Cvitana i suca u Osijeku, zatim o lažnoj korespondenciji između Cvitana i jednog suca Vrhovnoga suda, a koji su trebali poslužiti Zdravku Mamiću, te u slučaju Ivice Todorića, o lažnim SMS-ovima između premijera Andreja Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Jedine naznake ovoga materijala, koji je najvjerojatnije podloga za pokretanje ovog najnovijega kriminalističkoga istraživanja, dao je sam Varga iznoseći svoju obranu, ali o njima je govorio jako konfuzno. “Vršio sam istragu Milijanove ljubavnice. Zato mi je rečeno da sve maknem. Riječ je o... moram li imenovati?”, u jednom je trenutku rekao Varga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:15