'BRONX JE MILA MAJKA'

VATROGASCI DVD-a BILICE POSLALI APEL NEPOZNATIM VANDALIMA 'Dobro što nam kradete dizel iz kamiona, ali barem nemojte dolijevati vodu!'

 
 Niksa Stipanicev / CROPIX

- Ma, dikod pomislin da je ovo u nas Bronx, da ne može luđe, ali uvik može! Bronx je za nas mila majka, još malo pa će nosećin ženama počet dicu krast! Ovom lopovluku nema kraja! - zdvojno nam je rekao Josip Ćaleta Car, načelnik male i mlade općine Bilice kraj Šibenika, komentirajući objavu svojih vatrogasaca iz DVD-a Bilice na Facebooku, koja je brzo postala viralni hit u hrvatskom cyber spaceu.

Intervencija

- Zamolio bi' ove šta nam kradu gorivo iz kamiona da nam makar ne ulivaju vodu u rezervoar jer su nas time dovoljno oštetili te nam ne moraju stvarati dodatnu štetu - napisali su bilički vatrogasci u poruci “nepoznatom počinitelju/počiniteljima”, koji im je u ponedjeljak u noći iz navalnog vozila Steyr ukrao 20 do 25 litara dizel goriva.

Vozilo je stajalo na parkingu kraj općine i osnovne škole, kao i svake noći, čekajući eventualnu intervenciju.

- Mi došli u utorak ujutro, oko 8 sati, da ćemo ić' po kolegu na Brodarici. Kamion je normalno upalio, krenuo, a onda odjedanput stao. Ni naprid, ni nazad. Mi mislili nestalo je goriva, ali kazaljka pokazuje da ima pola rezervoara. I mi štapom unutra, u rezervoar, stvarno ima pola, al' vidimo da nam je ta polovina nekako sumnjiva. I kad smo vozilo nekako dopremili nazad u garažu, kad smo ispumpali rezervoar, vidili smo da je netko izlio gorivo i nalio vodu.

Srića u nesrići je da je to stari dizel motor, 1982. godište, koji smo kupili u austrijskih kolega iz DVD-a Vorchdorfa za neku sitnu, simboličnu paru, da nema skupe elektronike pa u njemu nema šta stradat' i da su nam trojica kolega mehaničari, pa nemamo nikakvog troška ni za ruke, nego samo za komplet filtera, koje smo promijenili i dodali aditiv - rekao nam je Željko Mikulandra, predsjednik DVD-a Bilice, ističući kako je prava sreća što nije bilo nikakvog požara pa nisu morali na intervenciju jer ne bi imali čime.

I drugi automobil, staro navalno vozilo TAM, bilo im je izvan stroja, na popravku. I ono je staro k’o Biblija, 1987. godište, pretpotopno. Tko će dati novac za novo? Oni su malo vatrogasno društvo u nastajanju, tek dvije godine staro, s 50-ak članova, od kojih je samo pet - plus troje u pričuvi - na skromnoj plaći u ljetnoj požarnoj sezoni.

- Ma, dečki su odlični, zanesenjaci, entuzijasti samo takvi, održavaju vježbe za djecu tu u školi, educiraju non-stop, pri ruci su svima kad god što zatreba i sve to od skromnog godišnjeg proračuna u koji Općina da 100 tisuća kuna i javna vatrogasna postrojba još 45 tisuća. I onda im se ovako vrati. Jesu li oni koji su to napravili promislili da bi tu noć ili to jutro mogla planuti baš njihova kuća i da im je krov nad glavom mogao ovisiti o tom vozilu - pita Ćaleta Car.

A Željko Mikulandra dodaje da mu je sve to neshvatljivo:

- Pa di ćeš iz vatrogasnog vozila ić' krast'? Što je iduće na meti, rezervoar vozila Hitne pomoći?

- Nemojte dva puta reć'! - prokomentirao je netko sa strane.

- ‘Ka' da je njima išta sveto! A onda će bit' prvi koji će vikat' i skrikat' kad se šta desi - ‘A di ste dosad!’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:57