MALICIOZNA KAMPANJA

VAŽNO UPOZORENJE GRAĐANIMA: Ne otvarajte lažne elektroničke poruke o pokretanju ovršnog postupka!

Ilustracija: FINA
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Financijska agencija (Fina) u petak se oglasila priopćenjem kojim obavještava javnost da elektronička poruka pod nazivom "Elektronička obavijest o pokretanju ovršnog postupka", koja je u proteklih nekoliko sati odaslana s različitih adresa elektroničke pošte, nije kreirana ni poslana iz sustava Financijske agencije i ne treba je otvarati.

Ta je poruka nepoznatog porijekla i sadrži netočne podatke, upozorava Fina i poziva sve primatelje te i sličnih poruka da ih ne otvaraju niti po njima postupaju.

''Financijska agencija šalje obavijesti o ovrsi isključivo sukladno zakonskom propisu, putem pružatelja poštanskih usluga. Prema potrebi, Fina kontaktira primatelje te dostavlja određene podatke i putem elektroničke pošte, međutim, ističemo da je sva službena Finina korespodencija elektroničkom poštom moguća isključivo s internet domene fina.hr.'' piše u priopćenju.

Navedena poruka i njoj slične spadaju u ''malicioznu phishing kampanju, a poruke su lažnog sadržaja i konstruirane od javno dostupnih podataka,'' naglašava Fina u priopćenju.

Phising, prema objašnjenju CARNeta, koriste kriminalci koji prijevarom pokušavaju prikupiti povjerljive podatke (korisnička imena, lozinke, podatke s kreditnih kartica i sl.) kako bi ostvarili financijsku korist. U pravilu, phishing poruke prenose se putem elektroničke pošte koja navodi korisnika da klikne na određeni link koji ga dalje vodi na stranice zloćudnog web poslužitelja. Takve zloćudne web stranice obično se lažno predstavljaju kao web stranice banaka, servisa za elektroničko plaćanje i sl. imitirajući njihov izgled. Kriminalci koriste javno dostupne podatke, a društvene mreže posebno su opasne jer podaci prikupljeni sa njih mogu poslužiti za krađu identiteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:56