NELJUDSKOST U VRIJEME PANDEMIJE

VAŽNO UPOZORENJE HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA Pojavili su se lažni volonteri, traže novac od starijih građana da im donesu hranu

    AUTOR:
    • Tomislav Kukec

  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2020. u 14:44

Zagreb, 200320.
Reportaza sa volonterima crvenog kriza.
Na fotografiji: Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

Volonteri Crvenog križa imaju jasno vidljive oznake

Hrvatski Crveni križ upozorava građane Hrvatske, osobito stare, nemoćne, bolesne i one u samoizolaciji koji nemaju nikoga da ih opskrbi potrebnim namirnicama, da su se pojavili ljudi koji se predstavljaju kao volonteri Crvenoga križa i traže novčanu naknadu za obavljanje dostave hrane i lijekova.

- Građanima poručujemo da budu oprezni te da znaju kako volonteri Crvenoga križa za svoju pomoć koju pružaju ranjivim skupinama u vrijeme epidemije koronavirusa, ne traže nikakvu novčanu naknadu!  Volonteri Crvenoga križa nose vidljive oznake crvenoga križa, najavljuju svoj dolazak i ispunjavaju obrazac s potrebnim podacima, a uz sve to strogo se pridržavaju svih mjera sigurnosti s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom. Tužno je što ima onih koji zloupotrebljavaju ovu ionako tešku situaciju i apeliramo na sve da je sada vrijeme za pokazivanje ljudskosti i međusobne podrške - priopćili su iz HCK.

Dostava osnovnih potrepština

Napominju kako su potrebe građana, naročito onih sa zagrebačkog područja, iznimno velike te se nastoji pružiti pomoć onima kojima je doista i potrebna, o čemu smo opsežno izvještavali prije nekoliko dana.

- Besplatni telefon Crvenoga križa 0800 1188 otvoren je za sve one koji ne mogu sami po hranu i lijekove te nemaju nikoga od obitelji i prijatelja da im to učine. Naš je fokus na njima te stoga molimo one koji imaju obitelj i prijatelje da budu solidarni i za pomoć se obrate njima tako da se ekipe Crvenoga križa mogu fokusirati na one koji su u zaista najvećoj potrebi.

Podsjećamo da se u ovom trenutku vrši dostava osnovnih životnih potrepština – hrane i lijekova te da ne dostavljamo tople obroke, kažu u Crvenom križu.

Oko 2000 volontera Crvenoga križa svakodnevno diljem Hrvatske ljudima pruža pomoć. Najviše je aktivnosti trenutno na zagrebačkom području jer se stanovništvo suočava i s posljedicama potresa. Osim dostave hrane i lijekova, volonteri Crvenoga križa 24 sata dnevno pružaju i psihosocijalnu podršku putem telefona 0800 1188.

Izdvajamo