POTENCIJALNO IZNENAĐENJE

VEĆ SU PETI NA LJESTVICI POPULARNOSTI! Savez lijevo-zelenih pretendira na nekoliko saborskih mandata, doznali smo tko će im biti najjači aduti

Rada Borić mogla bi biti nositeljica u 7. izbornoj jedinici, a na višim mjestima očekuju se i Sandra Benčić, Zorislav Antun Petrović te Vili Matula
Katarina Peović
 Bruno Konjevic / CROPIX

Lijevo-zelena koalicija Možemo - Zagreb je naš, Nova ljevica i ORaH s potporom od 2,6 posto ima realne izglede osvojiti nekoliko saborskih mandata na idućim parlamentarnim izborima, pokazalo je novo Crobarometrovo ispitivanje javnog mnijenja.

Iako se radi o ekipi koja, posebno djelovanjem u Skupštini Zagreba, nije nepoznata u politici, ipak predstavlja iznenađenje to što su već na petom mjestu po popularnosti, iza HDZ-a, SDP-a, Domovinskog pokreta i Mosta.

Opozicija Bandiću

Zato ne čudi da se u javnosti postavlja pitanje o kome je riječ? Predvođeni Tomislavom Tomaševićem i Radom Borić, posljednje tri godine su najaktivnija opozicija gradonačelniku Milanu Bandiću, a nedavno ih je dobro čuo i premijer Andrej Plenković, kada su organizirali prosvjed protiv HDZ-ove Vlade, zbog raspuštanja Sabora bez Zakona o obnovi Zagreba. Izgleda da su zadovoljni najnovijim anketama:

“Mislim da imamo dobre šanse iznenaditi slično kao i na lokalnim izborima u Zagrebu. Nadam se da ćemo frku koju radimo u zagrebačkoj Skupštini sada donijeti u Sabor”, rekla je na N1 Danijela Dolenec, članica Možemo.

Na lokalnim izborima 2017. zajednička lista Zagreb je naš, NL-a, Radničke fronte i ORaH-a dobila je gotovo 25 tisuća glasova, ili 7,6 posto, dok je za Tomaševića kao gradonačelničkog kandidata glasalo 3,9 posto birača.

Imena nositelja

Međutim, prošle godine uspjesi su izostali: na europskim izborima osvojili su 1,8 posto, ili 19.313 glasova (u cijeloj Hrvatskoj punih 5000 manje nego 2017., i to samo u Zagrebu), dok je na izborima za predsjednika Republike za Katarinu Peović iz Radničke fronte glasalo tek 1,1 posto birača. Na izborima za Europski parlament odbili su koalirati s liberalnim strankama Start i Pametno (pa su svi zajedno propali).

Najnovije ankete sugeriraju kako bi njihovi kandidati mogli ući u Sabor, posebno u nekima od četiri zagrebačke izborne jedinice. Imena nositelja trebala bi se znati do kraja ovog tjedna, ali prema informacijama iz ovih stranaka, Tomislav Tomašević ili Katarina Peović bit će nositelji liste u 1. izbornoj jedinici, a Rada Borić mogla bi biti u 7. jedinici. Na višim mjestima se očekuju Sandra Benčić, Vili Matula i Zorislav Antun Petrović, ali sve će biti poznato nakon internih predizbora, na kojima će se definirati kandidatske liste.

Petrović: Najveće izglede imamo u zagrebačkim jedinicama

“Na izbore izlazimo u koaliciji kao za lokalne izbore u Zagrebu, pojačani za u međuvremenu osnovanu političku platformu Možemo. Svakako ćemo nastojati izaći u svih deset redovnih izbornih jedinica, ali trenutno se ne može govoriti o nositeljima jer još nismo ni definirali tko će sve biti na listi.

ORaH je pozvao svoje članice i članove na iskazivanje interesa za sudjelovanje u izborima, a tijekom ovog tjedna bismo u dogovoru s partnerima trebali definirati liste. Naravno, pozicija na listi ovisit će o tome koliko netko može pridonijeti osvajanju mandata, a najveći izgledi su nam u zagrebačkim izbornim jedinicama”, smatra Zorislav Petrović, predsjednik ORaH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 16:46