KADROVIRANJE

VEĆ TRI TJEDNA TRAŽI SE NOVI MINISTAR BRANITELJA Otkrivamo gdje je zapelo, pravaši: 'Mi bismo to mjesto ukinuli!'. Zna se i tko ide u MORH...

 Boris Kovacev / CROPIX

Na današnjoj sjednici Vlade trebala bi biti poznata sva ili gotovo sva imena zamjenika i pomoćnika ministara. Tako barem tvrde u Domoljubnoj koaliciji u kojoj su nam rekli da je “gotovo sve usuglašeno”. Iz Mosta pak kažu da očekuju kako će biti imenovano “85 posto dužnosnika”. Na zadnjem sastanku Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta, podsjetimo, dogovorene su kvote prema kojima Domoljubna koalicija ima 15 zamjenika i 65 pomoćnika, a Mostu je pripalo pet zamjenika i 25 pomoćnika.

- Ima nekoliko prijepora, ali vjerujem da ćemo i to riješiti - rekao je jučer izvor iz HDZ-a. No, još bi moglo ostati neriješeno ime novog ministra branitelja. Iako je Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a AS i član Domoljubne koalicije, jučer kazao da bi novi ministar branitelja mogao postati i gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, u HDZ-u su nam jučer rekli drugačije.

Karamarkova odluka

- Mladen Karlić nije razmatran kao kandidat. O ministru branitelja još nije odlučeno, zadnju riječ imat će predsjednik Tomislav Karamarko i premijer Tihomir Orešković - kazao je izvor iz vrha HDZ-a. I sam Ćorić nam je jučer potvrdio da ministar nije odabran.

- HDZ će predložiti kandidata, ne želimo im se miješati u posao, a ime Mladena Karlića sam naveo jer smatram da bi bio dobar i kvalitetan kandidat. No, koga god naši partneri predlože, mi ćemo ga podržati - rekao je Ćorić koji, inače, smatra da bi Ministarstvo branitelja trebalo ukinuti.

- HSP AS je i ranije iznio stav da bi umjesto Ministarstva branitelja trebalo osnovati ured pri MORH-u koji bi se bavio problemima branitelja. Mi za to ministarstvo nemamo kandidate ni za pomoćnike niti bilo što drugo jer bi bilo licemjerno da predlažemo svoje ljude za ministarstvo za koje držimo da ga treba ugasiti - kazao je Ćorić.

A zašto izbor novog ministra branitelja traje toliko dugo? U HDZ-u neslužbeno kažu da je nekoliko razloga za to.

- Izbor se oduljio jer se paralelno odvijao proces izbora zamjenika i pomoćnika ministara, te dogovori s Mostom - kaže naš sugovornik iz vrha HDZ-a.

Bitka s frakcijama

Dodaje da je drugi razlog oprez kako ne bi pogriješili nakon skandala koji se dogodio s Mijom Crnojom, iako u vrhu stranke, ističe, i dalje smatraju da grijesi koji se pripisuju Crnoji nisu veliki.

- Pokušavamo sve dobro provjeriti oko kandidata. Želimo odabrati nekoga tko ne pripada niti jednoj braniteljskoj frakciji, nekoga tko se može kvalitetno baviti problemima branitelja. To je sada ‘vruće’ mjesto i na njega mora doći sigurna i kompetentna osoba - pojašnjava izvor iz stranke. Na primjedbu da je problem i to što su neki kandidati, poput Zvonka Milasa ili Ante Nazora, odbili ministarsko mjesto, naš sugovornik ističe da su to više bili nesporazumi i da takvih nije bilo mnogo.

- Zanimljivo je da su neka imena izašla u javnost. Primjerice, ime našeg glavnog tajnika Milijana Brkića. To je bilo na jednom sastanku Odbora za branitelje na kojem se, među ostalim, razgovaralo i o slučaju Crnoja. Tada su neki članovi predložili Brkića, a u tom trenutku nisu znali da je on već imao drugačiji dogovor s vrhom stranke - ispričao je naš sugovornik i istaknuo kako očekuje da će ime novog ministra branitelja biti poznato ovaj tjedan.

Brzica i Ivić idu u MORH

Imena nekolicine zamjenika i pomoćnika ministara izašla su u javnost jučer i prije zakazane sjednice Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta. Tako se spominjalo da bi na mjesto zamjenika Mostova ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića mogao doći Mario Šiljeg. Tomislav Ivić, pak, na današnjoj sjednici Vlade vjerojatno će, kako doznajemo, biti imenovan zamjenikom ministra obrane.

Ivić je nekadašnji ministar branitelja, a u prošlom sazivu Sabora bio je predsjednik Odbora za obranu. Osim njega, na današnjoj sjednici za pomoćnika ministra obrane za obrambenu politiku mogao bi biti imenovan Nikola Brzica. Brzica je diplomirao na West Pointu, a do 2010. godine bio je u Oružanim snagama. U Afganistanu je bio u dvije misije. Član je Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Republike, a na mjesto pomoćnika ministra obrane dolazi s mjesta konzultanta za informacijsku sigurnost u tvrtki Diverto. ( K. Ž.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:46