RAZGOVORI

VEČERNJI SASTANAK UŽEG VODSTVA HDZ-a U BANSKIM DVORIMA Bilo je riječi i o Penavi i Uljaniku: 'Izvanredni izbori? Spremni smo za svaki scenarij'

Arhivska fotografija
 Damir Krajac / CROPIX

U Banskim dvorima u ponedjeljak predvečer sastalo se uže vodstvo HDZ-a i Vlade RH. Sudionici sastanka nakon susreta nisu bili raspoloženi za razgovor, javlja HRT, ali neki od njih su ipak dali kraće izjave medijima.

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković kazao da je sastanak bio rutinski. Odgovarajući na pitanja novinara o većini u Saboru dodao je tek da je saborska većina od 77 glasova sigurna.

Izjavio je i da je bilo riječi o istupu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, ali ne u kontekstu da je u pitanju bilo čija sudbina, nego o tome kako riječiti pitanja o kojima je on govorio.

Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da je ovo bila redovita priprema za sastanak Vlade i sjednicu Hrvatskog sabora.

Na pitanje kako to da je na sastanku koji je održan u sjedištu Vlade bila i HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić, Kuščević je rekao kako je normalno da se europarlamentarce uključi u razgovor kad je riječ o tako važnim temama kao što je brodogradnja, o čemu će biti riječi na sjednici Vlade u Puli. - Kolegica Maletić nam pomaže u tome da se napravi prijedlog (restrukturiranja Uljanika) koji će biti prihvatljiv Europskoj komisiji, rekao je novinarima.

Kuščević je rekao da na sastanku nisu komentirali istup srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. - Vlada se uopće neće obazirati na takve provokacije, rekao je.

Na pitanje o dolasku Mirka Norca na proslavu obljetnice akcije Medački džep, Kuščević je kazao kako je o tome svoje rekao ministar obrane Damir Krstičević.

Na pitanje o pozivu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave na prosvjed, rekao je da razumije da je zaista potrebno da svaki zločin bude procesuiran.

- Ne bih rekao da je istup gospodina Penave otvoreni rat prema Vladi i premijeru, jer za procesuiranje ratnih zločina nije odgovorna Vlada, već pravosuđe i Državno odvjetništvo. Bio je to svakako neuobičajen pristup, ali kao što sam imao priliku vidjeti iz medija, gospodin Penava sutra dolazi u Zagreb, bit će nekakav sastanak pa vjerujem da će nesuglasice biti riješene. O sankcijama za Penavu nema govora, rekao je odgovarajući na novinarsko pitanje dodajući da nema ni problema, a kamoli da bi se pristupilo rješavanju tog problema, citira Kuščevića HRT.

Na novinarsko pitanje o izvanrednim izborima kratko je odgovorio - čisto sumnjam. No nastavio je da je HDZ spreman za izbore, jer "dobro stoji". - Spremni smo za svaki scenarij, no koalicija je čvrsta i ja vjerujem da ćemo odraditi ovaj mandat do kraja, rekao je Kuščević.

O rastu rejtinga HDZ-a rekao je da to laska i kako vjeruje da će do kraja mandata biti i znatno viši. - Rejting stranke nije važniji od interesa države. Interes države je najvažnija stvar - projekti se moraju provoditi, reforme se moraju provoditi. Politička nestabilnost, izvanredni izbori tome nikako ne pridonose, rekao je.

Na novinarsko pitanje može li se to sa 77 ruku u Saboru odgovorio je - dovoljno je 76 ruku, dakle može.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:27