MANEVAR 7 DANA UOČI IZBORA

VELIKA ANALIZA PREDIZBORNOG SKUPA HDZ-a u CIBONI Plenković se u finišu eurokampanje odlučio na drastični zaokret i vratio klasičnim HDZ-ovim temama

Scenarij i govori na najvećem HDZ-ovu skupu otkrivaju plan vodstva stranke za završnicu europske kampanje
Andrej Plenković
 REUTERS

Atmosfera na središnjem predizbornom skupu HDZ-a uoči europskih izbora održanom u subotu u Ciboni nije bila ni blijeda kopija nekih prijašnjih velikih skupova HDZ-a, poput onog u zagrebačkoj Areni u studenom 2015. godine kada se klicalo Tomislavu Karamarku ili onog u Ciboni u lipnju 2007. kada je Ivo Sanader uživao u frenetičnom skandiranju kakvo se viđa valjda samo na nogometnim stadionima. Štoviše, sve dok se mladi Karlo Ressler, nositelj HDZ-ove euroliste, u svom govoru nije dotakao Bleiburga, naglasivši da se sredinom svibnja svake godine prisjećamo “žrtava nevinih hrvatskih civila i zarobljenika ubijenih nakon Drugog svjetskog rata iz mržnje i osvete, bez ikakvog suđenja”, atmosfera u dvorani bila je “kazališna”. Resslerovo spominjanje Bleiburga zapalilo je HDZ-ovce koji su ga nagradili dugim i glasnim pljeskom.

Burna reakcija

Članovi HDZ-a u subotu su još samo nekoliko puta vrlo burno reagirali. Primjerice, kada se dvoranom orila Thompsonova pjesma “Lijepa li si” ili nakon što je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u svom govoru spomenuo bleiburške žrtve te naglasio Domovinski rat, branitelje i Franju Tuđmana kao temelje hrvatske države.

Iako su HDZ-ovi gosti - njemačka kancelarka Angela Merkel i kandidat Europske pučke stranke za budućeg predsjednika Europske komisije Manfred Weber - u svojim govorima naglasili da je nacionalizam zajednički protivnik koji želi uništiti Europu, upravo je tvrda retorika lidera HDZ-a, a koja je graničila s nacionalističkom diskursom, spasila veliki predizborni skup vladajuće stranke.

Naime, u dosadašnjoj HDZ-ovoj kampanji dominirale su teme koje se tiču Europske unije, a onda se u subotu dogodio veliki zaokret. Andrej Plenković, Karlo Ressler i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković održali su energične govore u kojim su udarali po političkim konkurentima na desnici - Hasanbegovićevim Neovisnima za Hrvatsku i Suverenistima Ruže Tomašić, pa i po Mostu, a šef HDZ-a kao i nositelj euroliste naglašavali su važnost bleiburške tragedije za hrvatski narod, ključnu ulogu Franje Tuđmana u stvaranju države i neizmjeran doprinos branitelja u očuvanju tek stvorene države.

Klasičan kadar

Drugim riječima, Plenković se u finišu eurokampanje vratio na “klasične” HDZ-ove teme kako bi mobilizirao i svoje sigurne birače i one koji inkliniraju prema Hasanbegoviću i Suverenistima te ih motivirao da izađu na izbore i zaokruže njegovu listu.

HDZ-ovi stranački dužnosnici s kojim smo razgovarali u nedjelju, dan nakon, kako mnogi od njih tvrde, prekretničkog skupa u Ciboni, tvrde da je Plenkovićevo skretanje s europskih tema i meke retorike prema unutarnjopolitičkim temama i tradicionalnim HDZ-ovim ideološkim pozicijama pomno planirano i da ništa nije slučajno.

Stara retorika

- U finišu kampanje za europske izbore ciljano smo naglasak stavili na domaće, klasične ideološke teme HDZ-a i naših birača. Dakle na domoljublje, vrijednosti Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, politiku utemeljitelja stranke i hrvatske države Franje Tuđmana, ali i na Bleiburg jer se skup u Ciboni održao isti dan kada i komemoracija za bleiburške žrtve. Mnogi naši članovi, glasači i simpatizeri bili su, naime, na komemoraciji. Međutim, najbolji dio Plenkovićeva govora je bio kada je naglasio činjenicu da HDZ na izbore ide samostalno, da HDZ nije prijevozno sredstvo za neke druge političare koji su u ranijim izborima preko leđa HDZ-a ušli u Europski parlament poput Ruže Tomašić i Marijane Petir, ili u Sabor poput Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, a koji se sada bore da prijeđu izborni prag. Samostalan izlazak je snažna poruka prema desnom biračkom tijelu jer je nama cilj da se ti birače okrupne oko HDZ-a, a ne da se to tijelo fragmentira odlaskom prema Neovisnima za Hrvatsku i Hrvatskim suverenistima - kaže izvor iz vodstva HDZ-a.

HDZ suporters sing during the European People's Party (EPP) and the Croatian Democratic Union's (HDZ) campaign rally for the European Parliament elections in Zagreb, Croatia, May 18, 2019. REUTERS/Stringer  NO RESALES. NO ARCHIVES
REUTERS

Utjecajan HDZ-ovac koji ne pripada Plenkovićevu krugu priznaje šefu stranke da je održao dobar govor i lukavo promijenio kurs kampanje neposredno prije izbora koji će se održati iduće nedjelje. No tvrdi da je Plenkovićev zaokret u nacionalističke vode nije iskren nego da je uzrokovan strahom od rivala na desnici - Hasanbegovića, Esih, Tomašić i Petir, ali i da je to Plenkovićev pokušaj dodvoravanja HDZ-ovoj desnici koja je nezadovoljna listom za Europski parlament.

Europske teme

- Prije subotnjeg skupa HDZ-ovom kampanjom dominirale su europske teme. Pretpostavljam da ta strategija baš i nije upalila pa se Plenković sada žestoko okrenuo prema unutarnjopolitičkim i ideološkim temama koje s EU nemaju nikakve veze. Pušta se Thompson, govori o Bleiburgu, iako nitko iz vrha stanke nije imao hrabrosti tamo otići na dan komemoracije. Jednostavno, okrenuo se nacionalističkoj retorici kako bi izvukao HDZ-ove birače na birališta. Ali ipak je glavna motivacija zbog koje je odlučio potpuno promijeniti retoriku neutralizacija rivala na desnici - tvrdi naš izvor.

Šef osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić ugodno je iznenađen Plenkovićevim nastupom u Ciboni.

- Otkad je on na čelu Vlade, nisam bio na boljem skupu HDZ-a. Ljudi su odlično reagirali na poruke koje su sa skupa poslane, to su poruke koje HDZ-ovi članovi i naši birači žele čuti. To su naše klasične teme: Domovinski rat, branitelji, Tuđman. To je nasljeđe HDZ-a i naravno da se tome trebamo vraćati. Možda je i ranije u kampanji trebalo poslati tako decidirane poruke našim biračima. Plenković je subotnjom retorikom smirio i tenzije unutar HDZ-a, bila je to prava muzika za uši članova i birača HDZ-a - oduševljen je Anušić.

Jedan od lokalnih šefova HDZ-a koji, blago rečeno, nije oduševljen Plenkovićevim likom i djelom, razloge oštrog zaokreta vidi u neuspjehu dosadašnje kampanje.

- Plenković je vjerovao da će umjerenom retorikom uspjeti zahvatiti jako široko biračko tijelo, ali ankete sugeriraju da to ipak ne ide i da se mora vratiti tradicionalnoj retorici i svjetonazorskim pozicijama “klasičnog” HDZ-a. Puštanje Thompsona u Ciboni bila je poruka da se Plenkovićev HDZ ne odriče svoje tradicionalne stranačke ideološke pozicije i svog biračkog tijela - tvrdi naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:56