MOGUĆA REKONSTRUKCIJA

VELIKA ANKETA JUTARNJEG Na pomolu je nova rekonstrukcija Vlade, a mi vas pitamo - koji ministar ili ministrica bi prvi trebali otići?

 
 Reuters

Kao što je Jutarnji već izvijestio najbliži suradnici premijera Andreja Plenkovića zagovaraju širu rekonstrukciju Vlade, a neposredan povod za to je izbor Marije Pejčinović Burić, aktualne potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova, za glavnu tajnicu Vijeća Europe (VE). Ističu pritom kako sam premijer o tome još nije donio odluku.

Ako bi došlo do toga, prvi na odstrjelu zasigurno bi bili ministri čija su se imena zadnjih mjeseci vezivali uz vruće afere.

Ime Lovre Kuščevića i afera katastar već danima ne silaze s naslovnica. Ministar uprave našao se usred afere nakon što je otkriveno da dvije svoje kuće na Braču nije upisao u katastar. On je otkrio da su ga zbog toga već ispitivali i USKOK i građevinska inspekcija i MUP, ali da nisu pronašli nikakve nepravilnosti ni podignuli prijavu. Kuščević demantira sve navode, a premijer Plenković ocjenjuje da to "nije dobro, ali nije takvih mega-razmjera da bi morao biti ugrožen njegov ljudski, politički i integritet kao ministra'.

Što se tiče ministra državne imovine Gorana Marića, Globus je prije dva mjeseca prvi objavio priču o njegovoj privatnoj imovini u kojoj otkriva veliki jaz između realne i javno deklarirane vrijednosti njegovog ljetnikovca u Živogošću, ali i Marićev “zaboravljeni” apartman na moru – kojeg ministar nikad nije prijavio u imovinskoj kartici. I kuću od 67 četvornih metara u zagrebačkim Remetama izostavio je iz svih imovinskih kartica, iako je bila u vlasništvu njegove supruge. I njegov predmet, kao i Kuščevićev, istražuje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a Marić poručuje da je svu svoju imovinu stekao prije uključivanja u politiku, a i da se naradio u 40 godina.

Moguće je da će premijer tražiti zamjenu i za često kritiziranog ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je nedavno nizao hvale na račun ideja predsjedničkog kandidata Miroslava Škore. Odavno slovi kao jedan od najlošijih ministara, a saborska oporba ga je ovim riječima tjerala iz ministarske klupe:

"Vrijeme je da se vrati u svoju bolnicu i kao vrhunski liječnik doprinese da kvaliteta zdravstva u Hrvatskoj bude veća jer njegov način upravljanja zdravstvom to neće učiniti. Hrvatsko zdravstvo nikada nije raspolagalo s više novca, a liste čekanja nikada nisu bile duže, dok je životni vijek građana sve kraći".

Pomalo zaboravljeni slučaj

Stječe se dojam da se afera vezana uz ministricu Gabrijelu Žalac nakon prometne nesreće i Mercedesa posve stišala, no epilog ta dva slučaja tek slijedi. Naime, Žalac ima status okrivljenice za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće, a Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo je istragu o Mercedesu koji je bio parkiran u dvorištu ministrice Žalac. Povjerenstvo će razmotriti postoji li povezanost između osobnog odnosa dužnosnice Žalac i šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a trgovačkom društvu u vlasništvu tog poduzetnika, u odnosu na nabavu gradskih autobusa Grada Splita od trgovačkog društva navedenog poduzetnika, kao i u odnosu na davanje na korištenje automobila marke Mercedes članovima uže obitelji dužnosnice.

Prije nekoliko tjedana zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je poziv za smjenom ministrice obrazovanja Blaženke Divjak zbog njezina protuzakonita djelovanja i 7,5 milijuna kuna “bačenih u vjetar” za metodičke priručnike. Napao ju je i zato što Ministarstvo obrazovanja ne planira u setu udžbenika koji će na jesen dočekati sve osnovnoškolce diljem Hrvatske, a koji se nabavljaju iz proračuna, platiti udžbenike za vjeronauk.

Bandić i Divjak su se svađali i u studenome prošle godine zbog besplatnih udžbenika i nabave tableta, a ovaj put gradonačelnik je otišao korak dalje i traži njezinu smjenu. Napao ju je i zbog nabave tableta po cijeni od 1000 kuna po komadu, dok se u slobodnoj prodaji mogu nabaviti za upola manju cijenu, te je pozvao DORH i mjerodavne državne institucije da postupe sukladno svojim ovlastima.

Andrej Plenković dosad je odlučno branio integritet svojih ministara, odbacujući brojne pozive oporbe za ostavkom.

Što vi mislite, treba li Andrej Plenković napustiti Vladu i koji ministar bi prvi trebao otići?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:10