HRVATSKI PREMIJER

VELIKA ANKETA JUTARNJEG Vjerujete li da bi Andrej Plenković mogao dobiti jednu od najvažnijih funkcija na vrhu EU?

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

Ime hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ponovno se najozbiljnije spominje u kontekstu kandidata za preuzimanje čelne pozicije u Europskom vijeću, jednoj od dvije najvažnije institucije Europske Unije.

Prema najnovijim pisanjima medija, Franz Timmermans, kandidat Socijalista, iskristalizirao se kao najveći kandidat za preuzimanje Europske komisije, a hrvatski premijer u tom bi slučaju, kao kandidat Pučana, mogao zasjesti na mjesto predsjednika Europskog vijeća.

Ako bi bio izabran, Plenković bi na čelu Vijeća Europe zamijenio Donalda Tuska.

Pregovori europskih čelnika nastavljaju se i na sastanku G20 u Osaki na nedjeljnom sastanku. Savjetnici upozoravaju kako bi ideja o Timmermansu kao šefu EK mogla lako propasti, posebice ukoliko mu se usprotivi grupa zemalja članica koju predvodi Poljska. U tom se slučaju kao kandidat za šefa EK spominje i Plenkovićevo ime.

Plenković u srijedu, govoreći o pregovorima za vruću fotelju na vrhu EK, nije u potpunosti otklonio takvu mogućnost.

- Obzirom na to kako se sve odvija, nikad ne znate što će se dogoditi, rekao je.

Podsjetimo, u srijedu navečer ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Vjerujete li da bi hrvatski premijer mogao dobiti jednu od najvažnijih funkcija na vrhu EU? Svoje mišljenje iznesite u našoj anketi:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:23