ZADNJI DANI ZA KANDIDATURU

VELIKA BITKA ZA HDZ! U Predsjedništvu stranke bit će više Brkićevih nego Karamarkovih ljudi?

Zagreb, 141215. Sjednica predsjednistva HDZ-a u hotelu Panorama.Na fotografiji: Tomislav Karamarko i Milijan Brkic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Do petka, 29. travnja, bit će poznati svi kandidati za Predsjedništvo HDZ-a. Tada istječe rok za kandidature za zamjenika predsjednika, potpredsjednike, te članove Predsjedništva, koji će se birati 28. svibnja. Na Saboru se ukupno bira 17 članova Predsjedništva - zamjenik, šest potpredsjednika, te deset članova, s obzirom na to da je predsjednik HDZ-a izabran, a ostali članovi Predsjedništva poput glavnog, političkog i međunarodnog tajnika su imenovane funkcije. Ovo je prvi put da se kandidature predaju tako rano, dok još nisu poznati ishodi izbora po županijskim organizacijama. Mnogi u HDZ-u smatraju da to nije dobro jer se na taj način otvara prostor pritiscima.

U HDZ-u se već neko vrijeme predviđa da će se za što više svojih članova u Predsjedništvu boriti dvije struje - ona šefa HDZ-a Karamarka te struja glavnog tajnika Milijana Brkića koji će, prema očekivanjima iz HDZ-a, biti kandidat za zamjenika. No, tu je još i skupina oko političkog tajnika Tomislava Čuljka koji drži značajan dio slavonskih organizacija, ali i dio tzv. slobodnjaka koji nisu previše skloni ni Karamarku, ni Brkiću.

Čuljak drži ključ

Dio HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali procjenjuje da bi od 17 članova koji se biraju, 10-11 mogao dobiti Brkić, a Karamarku predviđaju prolazak 6-7 članova. Ističu da će Brkić imati taj broj samo ako dobije potporu Čuljka ili ako ga podrži dio slobodnjaka.

- Ranije su se u Predsjedništvo kandidirali ljudi koji su imali rezultate, jake baze i potporu. A sad se kandidiraju ministri iza kojih ne stoji ni deset članova. Možda to i može proći, ali konačni rezultati brzo će se vidjeti i doći na naplatu - upozorava jedan naš sugovornik. Dodaje kako smatra da bi bilo pošteno da se napravila analiza rezultata parlamentarnih izbora, pa da su se onda isticale kandidature, ali nisu je napravili, iako je to bila obaveza prema Statutu.

Najjača imena

Kad je riječ o kandidaturama, prema informacijama iz HDZ-a, za potpredsjednike stranke vjerojatno će se kandidirati Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Zlatko Hasanbegović, Josipa Rimac, Tomislav Čuljak, Domagoj Milošević, Ivan Anušić, Dubravka Šuica, Darko Milinović, Branko Bačić, Božidar Kalmeta, Zlatko Ževrnja, Darko Horvat, Damir Jelić... Među kandidatima za članove Predsjedništva mogli bi se naći Anđelko Stričak, Žarko Tušek, Margareta Mađerić, Ivan Kujundžić, Ante Kulušić, Franjo Lucić, Pero Ćosić, Anton Kliman...

U Predsjedništvo se ulazi i po funkcijama. Primjerice, šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, ili predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver, ili Sanja Putica, šefica Zajednice žena Katarina Zrinski.

Kao i u zagrebačkom HDZ-u, gdje se očekuje pobjeda Brkićeva čovjeka Andrije Mikulića, ni u dijelu drugih HDZ-ovih organizacija, kažu u stranci, ne očekuju se bitnije promjene jer dio aktualnih predsjednika neće imati protukandidate. Tako će, vjerojatno, Oleg Butković, blizak Karamarku, ostati na čelu HDZ-a Primorsko-goranske županije, a Franjo Lucić na čelu požeško-slavonskog HDZ-a. Poziciju na čelu HDZ-a Varaždinske županije mogao bi zadržati i Anđelko Stričak, koji pripada Brkićevoj struji, kao i Ivan Anušić, koji će vjerojatno ostati šef osječko-baranjskog HDZ-a. I Darko Horvat, šef međimurskog HDZ-a koji je blizak Karamarku, mogao bi zadržati poziciju, kao i Josip Đakić koji je na čelu HDZ-a Virovitičko-podravske županije.

Bez konkurencije

Žarko Tušek, koji pripada Brkićevoj struji i vodi krapinsko-zagorski HDZ, također bi mogao ostati na toj poziciji, iako se priča da bi mu protukandidat mogao biti jedan liječnik.

Protukandidata vjerojatno neće imati ni Darko Milinović koji čvrsto drži HDZ Ličko-senjske županije. Za Milinovića u stranci ističu da je “slobodnjak” jer nije blizak ni Karamarku, ni Brkiću. Peri Ćosiću, šefu brodsko-posavskog HDZ-a, protukandidat će biti župan Danijel Marušić, inače blizak Tomislavu Čuljku. Šef sisačko-moslovačkog HDZ-a Ivo Žinić imat će protukandidatkinju, liječnicu Tonku Jozić-Novinc.

Za predsjednika Županijske organizacije vukovarsko-srijemskog HDZ-a spominju se Marinko Beljo, Josip Šarić i Dražen Milinković, s tim da, kako se priča u stranci navodno najviše šansi ima Beljo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:16