REPORT GOJKA DRLJAČE

Velika Britanija tjedan dana nakon otvaranja: Krivulja pada, prošao vrhunac četvrtog vala?

Niti Cipar, Španjolska, Portugal i Malta nisu išli radikalnije zatvaranje, ali i u tim zemljama jasna je promjena trenda
Koncert u Londonu
 Justin Tallis

U mediteranskim turističkim zemljama, kao i u Velikoj Britaniji, vidljivo je kako je četvrti val pandemije uzrokovan širenjem zaraznijeg delta soja dosegao svoj vrhunac te krenuo silaznom putanjom. Ta nova silazna putanja broja slučajeva posebno je očigledna u Velikoj Britaniji unatoč tome što su se odlučili za praktično potpuno ukidanje epidemioloških mjera.

S obzirom da se nalazimo u jeku turističke sezone, niti Cipar, Španjolska, Portugal i Malta nisu išli u radikalnije zatvaranje, ali i u tim zemljama jasna je promjena trenda. Treba pričekati još nekoliko dana kako bi se sa sigurnošću moglo reći je li pad delta slučajeva siguran. Potrebno je vidjeti i kakva će biti brzina pada.

Ispod je grafikon koji pokazuje usporavanje rasta broja slučajeva te početak pada delta slučajeva u grupi zemalja u usporedbi s Hrvatskom.

Sve te zemlje, osim Hrvatske, visoko su procijepljene te niti u jednoj od tih zemalja nije došlo do značajnog broja smrti.

Formiranje četvrtog vala pandemije ne može se isključiti kao realni scenarij za Hrvatsku. Ako u Hrvatskoj dođe do snažnog rasta broja u slučajeva kao u, primjerice, Španjolskoj ili Portugalu, vrlo je vjerojatno da će biti zabilježen puno viši broj smrti nakon infekcije SARS-CoV-2 virusom jer imamo puno niži broj cijepljenih građana među starijima od šezdeset godina.

Točan razvoj epidemiološke situacije u Hrvatskoj, međutim, teško je predvidjeti i po pitanju slučajeva i smrti. Razni modeli predviđanja pokazali su se u dosadašnjem tijeku pandemije vrlo nepredvidljivi. Mnogi stručnjaci bili su, primjerice, vrlo optimistični nakon prvog vala te su procjenjivali previše nisku razinu kolektivnog imuniteta. Mislili su da je pandemija pred jenjavanjem, ali su nakon prvog stigla još tri vala pandemije.

Pobornici oštrih mjera izlazili su pak više puta s kataklizmičnim scenarijima koji se u pravilu nisu realizirali. Tako je i kod četvrtog vala pandemije u Britaniji Neil Ferguson s Imperial College London, koji je pretjeranim procjenama u prvom valu gurnuo ne samo Britaniju nego i veći dio EU u lockdown, za četvrti val predvidio sigurnih 100.000 zaraženih u jednom danu, a sada vidimo trend pada na otprilike pola tog broja.

Možda najbolji model tijekom pandemije uz pomoć artificijelne inteligencije i skupljanja ogromnog broja podataka napravio je mladi podatkovni znanstvenik Youyang Gu. No, problem je da su u izradi epidemioloških scenarija jako podbacivale velike institucije, a upravo temeljem njihovih procjena donosile su se epidemiološke odluke.

Vrlo ugledni Scott Gottlieb, liječnik i investitor, upozorio je ovih dana tweetom upravo na problem predviđanja najvećih institucija kao na strateško pitanje. Taj bivši šef FDA i član odbora Pfizerovih direktora, upozorio je kako veliki CDC ima preveliki raspon predviđanja širenja zaraze u tzv. delta valu.

„CDC ne zna modelirati taj val i ima malo praktičnih ideja jesmo li na početku, sredini ili kraju“, napisao je Gottlieb, kojem je neprihvatljivo da predviđanje CDC do 14. kolovoza ostavlja mogućnost rasta broja infekcija na 10.000 ali i na 100.000.

Prema njegovom mišljenju treba izgraditi adekvatnu infrastrukturu odgovora na zdravstvene krize budućnosti jer agencije tipa CDC nisu orijentirane na perspektivu, ne bave se „skeniranjem horizonta, predviđanjima i njihovim vezivanjem za buduće politike“. U osnovi modeli CDC ovise o zadnjim inputima, umjesto da donose procjene i informiraju donosioce odluka o mogućim rizicima.

Ispod je grafikon predviđanja koje je Gottlieb vezao uz svoj tweet kako bi pokazao koliko širok raspon (neprektičnih) predviđanja ima CDC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:00