NAPAST

VELIKA NAJEZDA MNOGIMA U OSIJEKU POKVARILA USKRS Iako je tek travanj, sezona komaraca već krenula: 'Preventivno djelovanje je nemoguće...'

 
Zaprašivanje komaraca u Osijeku, arhivska fotografija
 Vlado Kos / Cropix

Produženi blagdanski vikend za one na Osječane koji su ga odlučili provesti na otvorenom, pa makar i u vlastitom dvorištu, nije prošao najbolje. Iako je tek kraj travnja u rubnim dijelovima najvećeg slavonskog grada već u rano predvečerje ne može se živjeti od komaraca, piše Glas Slavonije.

Iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju da je riječ o ‘migrantima‘ iz Kopačkog rita protiv kojih je nemoguće preventivno djelovati.

- Služba za DDD Zavoda za javno zdravstvo OBŽ započela je s monitoringom ličinki komaraca 1. ožujka 2019. na 20 lokacija na području grada Osijeka i prigradskih naselja. Visoki vodostaj Dunava - više od 300 centimetara - zabilježen je od 14. do 27. ožujka, što je utjecalo na razvoj ličinki komaraca u području Javne ustanove Parka prirode Kopački rit, a 9. travnja većina ličinki nalazila se već u 3. razvojnom stadiju, od ukupno četiri stadija. Navedeni porast vodostaja Dunava i visoke temperature zraka utjecale su na razvoj odraslih komaraca iz ličinki s područja Parka prirode Kopački rit te su odrasli komarci migrirali na područje grada Osijeka. Napominjemo da je larvicidni i adulticidni tretman komaraca na području Parka prirode Kopački rit zabranjen zbog mogućeg utjecaja insekticida na biološku raznolikost - kaže voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog ZZJZ-a, dr. sc. Dario Brdarić.

Iz Službe za DDD Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije ističu i kako se trenutačno provodi zdravstveni odgoj lokalnog stanovništva o uklanjanju mogućih mjesta zadržavanja komaraca distribucijom informativno-edukativnih materijala sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Programu mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih člankonožaca i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Republiku Hrvatsku.

- Molimo naše sugrađane za suradnju u uklanjanju vode iz dvorišta kao potencijalnih staništa, odnosno legla komaraca te da redovito uklanjaju otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda poput starih autoguma, limenki, kanti, lonaca, bačvi i drugih posuda. Vaze za cvijeće treba ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda, spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama, očistiti začepljene krovne i podne žljebove i sifone kako se u njima ne bi nakupljala voda. Jednom tjedno treba mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće, kao što su tanjuri ispod posuda za cvijeće, pojila za životinje, posude za zalijevanje. Valja održavati urednima zelene površine s korovima i visokom travom spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda, a trebalo bi i gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama postaviti najlonske folije (tende, cerade) na način koji onemogućava zadržavanje vode na njima - poručuje dr. Brdarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:28