ZADNJI BLAGDANSKI U NIZU

VELIKA PROMETNA PROGNOZA ZA VIKEND Upozorenje MUP-a vozačima: 'Ako idete na put, očekujte gužve, šaljemo i više policajaca'

Ilustracija
 Marko Todorov / CROPIX

Donosimo detaljnu prognozu za petak i vikend, a važno je upozorenje MUP-a koji poručuje da se za vikend očekuje gužva, osobitoo na graničnim prijelazima.

Petak: Kolnici su mokri i skliski, na A6 Rijeka-Zagreb kroz tunel se vozi jednim trakom

Magla, mjestimice vrlo gusta, smanjuje vidljivost u Istri, Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru, ima je i na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Oštrovice i tunela Tuhobić, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Kolnici su mokri ili vlažni te skliski u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Slavoniji, Istri te dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Mogući su odroni. Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb kroz tunel Vrata u smjeru Rijeke vozi se jednim trakom, zbog radova.

Zabrana prometa za teretna motorna vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama bit će u petak, 5. siječnja od 15 do 23 sata, subotu, 06. siječnja od 14 do 23 sata, nedjelju, 7. siječnja od 12 do 23 sata. Zabrana se odnosi na državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj), ali na autocestama i na državnoj cesti DC1, zabrana ne vrijedi.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta bit će u prekidu katamaranska linija 9141 Pula - Zadar. Trajekti i ostali katamarani plove redovito.

Vikend: MUP očekuje gužve

Hrvatska policija tijekom predstojećeg vikenda očekuje pojačan promet na prometnicama i graničnim prijelazima jer će se veliki broj turista vraćati prema zapadnoeuropskim državama, dok će hrvatski građani ići na talijanska, austrijska, slovenska i francuska skijališta.

MUP je u petak izvijestio na svojim stranicama da će za graničnu kontrolu biti angažiran dovoljan broj policajaca kako bi se na najopterećenijim prijelazima osigurala maksimalna protočnost putnika.

U slučaju većih gužvi na pojedinim graničnim prijelazima policija će promet preusmjeravati na manje opterećene granične prijelaze te će tijekom preusmjeravanja prometa poduzimati preventivne mjere s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i stanja sigurnosti u prometu.

Državljanima Hrvatske te ostalih država EU i Švicarske policija savjetuje da koriste manje granične prijelaze u blizini kako bi izbjegli dugotrajna čekanja na graničnim prijelazima koje moraju koristiti državljani trećih zemalja, a na kojima su vrlo često čekanja najduža.

Policija također poziva vozače da se pridržavaju prometnih propisa, a osobito da ne sjedaju za volan pod utjecajem alkohola te da se pridržavaju ograničenja brzine, koriste sigurnosne pojaseve, vode računa o sigurnom smještanju djece u vozilo i da ne koriste mobitel u vožnji. Posebno je, upozoravaju, potrebno prilagoditi brzinu vozila stanju i uvjetima na cesti te se pridržavati policijskih uputa na terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:20