PREKID TOPLINSKOG VALA

VELIKA PROMJENA VREMENA STIGLA U HRVATSKU Pljuskova ima od ranog poslijepodneva, u Novskoj padala tuča veličine teniskih loptica

 
 CROPIX, Facebook/Stela Miković Stojić

Nakon toplinskog vala u Hrvastsku stižu pljuskovi s grmljavinom, a lokalno može biti i grmljavinskog nevremena uz prolazno jak vjetar, veću količinu kiše te tuču. Već stižu prva izvješća i fotografije o nevremenu u zapadnoj Slavoniji. U Novskoj je padala tuča veličine teniskih loptica, a u Novoj Gradiški neobična pojava na nebu nalik pijavici.

Kako javlja portal Neverin.hr, do 17 sati razvoj jakih olujnih oblaka zabilježen je prvenstveno na području Slavonije te unutrašnjosti Dalmacije i na gorskom području. Velika zrna tuče zabilježena su u okolici Novske. Tuča je padala i u Dalmatinskoj zagori. Kod Nove Gradiške je zabilježena i pijavica, odnosno njezin začetak. U nastavku poslijepodneva i navečer očekujemo daljnji razvoj oblaka te nastanak novih grmljavinskih pljuskova koji će ponegdje donijeti i izraženije nevrijeme praćeno tučom. Tuče je bilo i u Gospiću.

- Ovo nedjeljno poslijepodne je vrlo nestabilno u unutrašnjosti Hrvatske, tako da pljuskova ima od ranog poslijepodneva, a bit će ih posebice u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima u gotovo cijeloj unutrašnjosti. I na području Gorskog kotara, središnje Hrvatske, te na području Slavonije i Baranje. Pri tom nije isključena pojava jačeg grmljavinskog nevremena, ali čisto lokalno, na manjem području, posebice u večernjim satima, rekao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

Olujno nevrijeme pogodilo je Češku, Francusku, Švicarsku i Poljsku. U Francuskoj su dvije žene poginule u oluji koja je donijela jaku kišu, tuču i poplave.

U Poljskoj je više od 10.000 kućanstava ostalo bez struje. Vatrogasci su uglavnom intervenirali zbog porušenih stabala i srušenih krovova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:07