OSIPANJE

VELIKA TRANSFORMACIJA MOSTA Nove akvizicije Grmoje i Petrova jasno govore u kojem smjeru će ići stranka, Raspudić i Troskot korak do pridruživanja

Nakon Ivane Ninčević-Lesandrić, Slavena Dobrovića i Ines Strenje, s Mostom se jučer rastao i njihov dojučerašnji saborski zastupnik Robert Podolnjak
Nikola Grmoja i Božo Petrov
 Goran Mehkek / CROPIX

Posljednjih dana velikom brzinom rasipa se Most - od ukupno deset članova koliko je brojao njihov saborski klub zastupnika, stranku je u svega par dana napustilo njih četvero.

Nakon Ivane Ninčević-Lesandrić, Slavena Dobrovića i Ines Strenje, s Mostom se jučer rastao i njihov dojučerašnji saborski zastupnik Robert Podolnjak. Poput Ninčević-Lesandrić i Strenje i on je najavio svoj odlazak iz politike.

No, Most su nedavno, osim saborskih zastupnika, napustili i drugi viđeniji članovi i članice, poput Ružice Vukovac, Vlade Marića, te vijećnika u Skupštini Sisačko-moslavačke županije Milana Brigljevića i Petra Ćosića.

Aktivisti i filozofi

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja tvrdi kako su se neki oprostili nakon što su već ranije najavili političko umirovljenje, a da su neki otišli naglo nakon što su shvatili da neće ući u Sabor jer su se Mostu posljednjih tjedana i dana priključila neka u desnim i konzervativnim krugovima poznatija imena, poput riječkog katoličkog aktivista Marina Miletića ili filozofkinje Marije Selak Raspudić, koji će vrlo vjerojatno biti nositelji lista u svojim izbornim jedinicama.

- Most je u fazi transformacije i uvođenja novih ljudi, pojačanja s kojima možemo parirati HDZ-u i SDP-u u Saboru. I u tom procesu ima onih koji su nezadovoljni, jer ono što im je ponuđeno ne odgovara njihovim ambicijama.

Ali ima naših dojučerašnjih saborskih zastupnika i kolega iz stranke koji se jednostavno povlače iz politike i kojima se zahvaljujemo. Poput Roberta Podolnjaka i Ines Strenje, koji su nam već ranije najavili da neće ići na saborske liste, odnosno da se neće kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima - kaže Grmoja.

Paralelno s odlascima, Most posljednjih dana bilježi i neke “transfere” koji bi im, barem tako planiraju, trebali osigurati preživljavanje u visokoj politici.

Nakon Miletića i Selak Raspudić jučer im se priključio i čelnik općine Podbablje Ante Kujundžić, kojega Mostovci brendiraju kao “nezavisnog načelnika koji je u Imotskoj krajini pobijedio HDZ”.

A čelnici Mosta tvrde kako pojačanjima nije kraj. Iako ne žele potvrditi nove transfere, Mostu će se vrlo vjerojatno uskoro priključiti i poznati desni kolumnist Nino Raspudić te ekonomist Zvonimir Troskot, koji je široj javnosti postao poznat kao jedan od lidera građanske inicijative “Narod odlučuje” i koji se nakon razlaza sa Željkom Markić povukao iz javnog života.

Antikorupcija

Upravo zbog toga što su predizborna “pojačanja“ Mosta osobe redom poznate po svojim izrazito desnim i konzervativnim političkim stavovima, neki od onih koji su nedavno napustili stranku upravo su novi politički smjer Mosta naveli kao jedan od razloga.

- Most nije promijenio svoj smjer kada je riječ o zalaganju za promjene koje su potrebne Hrvatskoj. I dalje zagovaramo borbu protiv korupcije i klijentelizma. I dalje tražimo teritorijalni preustroj i dalje se zalažemo za to da Hrvatska bude samodostatna, da se vrati poljoprivredi i selu, ali isto tako smatramo da se stranka mora jasno profilirati.

Ne da bude neka radikalna ili ekstremna stranka, nego stranka koja je patriotska i koja njeguje vrijednosti koje su bliske većini hrvatskog naroda, odnosno općeljudske vrijednosti. Dakle, nismo mi nikakvi radikali i daleko smo od svakog totalitarizma, nama je temeljna vrijednost Domovinski rat - kaže Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:35