NAREDBA MINISTARSTVA

VELIKA UZBUNA NA TRŽIŠTU! IZ TRGOVINA SE POVLAČE NAMIRNICE U mlijeku Vindija i Dukat pronašli toksičnu tvar! U tuni Rial histamini

Zbog prisutnosti nedozvoljenih količina aflatoksina, kancerogene i jedne od najopasnijih tvari u namirnicama, u trajnom mlijeku Dukata i Vindije, Ministarstvo poljoprivrede naložilo je proizvođačima da iz prodaje povuku četiri vrste trajnog mlijeka. Kod Vindije su to dvije vrste: prvo je trajno mlijeko, 2,8% m.m., pakiranje 1 litra, s rokom valjanosti 3. 7. 2013., a drugo je UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% m.m., 1 litra, s rokom valjanosti: 24. i 31. 5. 2013.

Produkti plijesni

Kod Dukata se povlači trajno mlijeko 2,8% m.m., pakiranje 0,5 litara, s rokom valjanosti: 24. 6. 2013., te trajno mlijeko Lagano jutro 2,8% m.m., pakiranje 1 litra, s rokom valjanosti: 25. 4. 2013. Aflatoksini su toksični produkti plijesni Aspergillus flavus, koji mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u gotovoj ljudskoj hrani - žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću, posebno kikirikiju, sjemenkama pamuka, i hrani životinjskog podrijetla, a posebno mlijeku, ukoliko su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Jeftinije sirovine

- Aflatoksin je izrazito kancerogen za ljude, i to je znanstveno dokazano. Naime, veći broj osoba koje su duže vrijeme konzumirale hranu zaraženu tim mikotoksinom prve kategorije dobile su rak. Moguće je i da se jave alergije, povraćanje kod osjetljivih osoba. Aflatoksin je vrsta iz južnih krajeva, najčešće u soji, ali i kukuruzu. Prvo su nađeni u kikirikiju, a općenito se stvaraju na masnijim žitaricama. Dakle, jasno je da je ovdje riječ hrani iz uvoza, a ako se drži na toplome, onda se ubrzano razvija - kaže nam dr. Franjo Plavšić, ravnatelj Zavoda za toksikologiju.

Kako aflatoksin nije našeg podrijetla, a najviše se stočne hrane proizvodi u južnim krajevima, Plavšić smatra da bi to mogla biti kontaminirana stočna hrana iz Brazila, jer je ta država najveći proizvođač soje.

- S obzirom na lanjsku sušu, kad je znatno narasla cijena stočne hrane, naravno da proizvođači traže najjeftiniju. Moglo bi biti sve gore, jer je stočna hrana sve skuplja, proizvođači i trgovci žele sve više zaraditi, pa je logično da će kupovati jeftine, nekvalitetne sirovine, od koje na kraju lanca, na policama dolazi kancerogena hrana. Nije to vezano samo za mlijeko i povrće. U Belgiji je zabilježen slučaj kancerogenih jaja, zbog nesilice koje su jele žitarice zaražene aflatoksinima. U ovom slučaju mislim da su krave jedno duže vrijeme, možda i više godina, jele tu hranu, jer životinja bi odbila jesti hranu u kojoj je velika koncentracija aflatamina - objašnjava ovaj toksikolog s dugogodišnjom iskustvom.

U susjednoj Srbiji još jesenas je otkriveno da je gotovo sav urod kukuruza zaražen aflatoksinom zbog suše i nepravilnog skladištenja kukuruza. Tada je sustav za rano upozoravanje Europske Unije RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) od talijanskih vlasti dobio dojavu o otkrivenom toksinu u pošiljci kukuruza koju je Srbija preko Hrvatske izvezla u Italiju.

U priopćenju Ministarstva poljoprivrede navodi se kako se mlijeko povlači u “svrhu prevencije i zaštite potrošača zbog sumnje na povećanu koncentraciju aflatoksina M1, na koju smo upozoreni s tržišta BiH”. Dakle, najmanje su tri mogućnosti: ili je mlijeko uvezeno iz BiH, ili je isti dobavljač stočne hrane, ili je kukuruz zaražen aflatoksinom u Hrvatskoj i BiH.

Opoziv i povlačenje

- Nakon službenog uzorkovanja mlijeka kod proizvođača Vindija i Dukat, te nakon nalaza Hrvatskog veterinarskog instituta, utvrđene su koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih. Proizvođači su upoznati s rezultatima nalaza te im je naložen opoziv i povlačenje iz prodaje s hrvatskog i svih ostalih tržišta, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo je i obavijestilo potrošače “kako nema razloga za zabrinutost, jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih, te u cilju zaštite zdravlja potrošača, predlažu potrošačima da obrate pozornost na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da ih ne koriste.

- Veterinarska inspekcija provodi daljnji sustav nadzora nad proizvođačima mlijeka u cijelom lancu proizvodnje, s ciljem pronalaženja uzroka ovakvih nalaza. Poduzimaju se i daljnje istražne aktivnosti vezane uz sljedivost u proizvodnji, s obvezom kontrole od proizvođača trajnog i svježeg mlijeka prije stavljanja na tržište, kao i kontrole sirovina svih dobavljača u cilju isključenja uzroka. U istu svrhu, i tvrtke Vindija i Dukat također su poduzele sve aktivnosti, koje uključuju uzorkovanje mlijeka svojih dobavljača kako bi ih izlučile iz proizvodnje. Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima zemalja u okruženju RH, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Pojačani nadzor

Iz Dukata su jučer izvijestili kako su proizvodi povučeni s tržišta, a potrošači sigurni. U priopćenju Dukat kritizira Veterinarsku inspekciju zbog “nedovoljne dinamike” kontrole mlijeka, te najavljuje osnivanje svoje kontrole.

- Izvor mikotoksina je nesukladna stočna hrana korištena na farmama muznih krava. Dukat obustavlja otkup mlijeka sa svih onih farmi muznih krava kod kojih se utvrdi povećana koncentracija mikotoksina. Proizvodi kod kojih je utvrđena sumnja na povećanu razinu mikotoksina predstavljaju izoliran slučaj. Sporni su proizvodi povučeni s tržišta i kao takvi ne predstavljaju opasnost za potrošače, navode iz Dukata. Uzrok povećane razine mikotoksina u svježem sirovom mlijeku koje se prikuplja s domaćih mliječnih farmi, u Dukatu pronalaze u nesukladnoj stočnoj hrani - koncentriranim smjesama, a posebno u kukuruzu, koje proizvođači mlijeka koriste za hranidbu muznih krava na farmama.

Vlastiti laboratorij

- Kontrola razine mikotoksina u svježem sirovom mlijeku koje se isporučuje s mliječnih farmi u nadležnosti je Veterinarske inspekcije. Budući da se radi o propisanim službenim kontrolama Veterinarske inspekcije, ali nedovoljne dinamike, Dukat je već krajem prošle godine investirao u vlastite analitičke uređaje, koji će biti u uporabi već tijekom sljedećih nekoliko dana, a kojima će se brzo i učinkovito kontrolirati, između ostalog, i razine mikotoksina u mlijeku, navode iz Dukata.

Iz Vindije su također priopćili kako je mlijeko povučeno te razloge pronalaze u stočnoj hrani.

Zbog povišenog histamina Konzum povlači tunu RIAL

Zbog utvrđenih povišenih koncentracija histamina, Ministarstvo poljoprivrede naredilo je uvozniku Konzumu da s tržišta povuče i opozove proizvode “RIAL - tuna komadi u salamuri”, u konzervama od 160 grama, podrijetlom s Tajlanda, i s rokom upotrebe do listopada 2015. godine.

Sporne RIAL-ove konzerve imaju datum proizvodnje 10/2012., a potrošačima koji se ih kupili, savjetuje se da ih ne konzumiraju jer predstavljaju rizik za zdravlje, posebice za osobe intolerantne na histamin proizvode od ribe te djecu i trudnice. Pretjerano konzumiranje histamina može izazvati simptome trovanja (utrnuće oko usta i jezika, pečenje i suhoću u ustima te vrtoglavice i mučnine). (H)

Što su aflatoksini?

Aflatoksini su toksični produkti plijesni Aspergillus flavus, koji mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog porijekla, posebno mlijeku ako su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Ta plijesan može zahvatiti sve procese - od uzgoja preko žetve i skladištenja do prerade. Njena pojava uvjetovana je klimom, geografskim položajem, agrotehničkim mjerama i načinom prerade sirovina.

Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe te izazivaju rak jetre.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), kad je riječ o aflatoksinima, smatra da nije moguće postizanje apsolutne sigurnosti hrane. Povremena konzumacija malih količina aflatoksina je neizbježna, ali u tom slučaju FDA smatra da je rizik za pojavu bolesti vrlo nizak. Jedina učinkovita mjera predostrožnosti jest kontrola namirnica.

U slučaju kroničnog konzumiranja hrane zaražene aflatoksinima, kako što je slučaj sa mnogim siromašnim tropskim zemljama, smatra se da se negativno djelovanje aflatoksina može se smanjiti konzumiranjem gline. Ona u probavnom sustavu na sebe veže aflatoksin, tako da će on imati manju biodostupnost i toksičnost. U toku su ispitivanja koja

će pokazati koji je oblik gline najsigurnijeg djelovanja, jer glina može djelovati i nepovoljno zaustavljanjem apsorpcije drugih hranjivih tvari.

Lani aflatoksin otkriven u lješnjacima i kikirikiju

Ministarstvo poljoprivrede je sredinom ožujka prošle godine zabranilo prodaju lješnjaka iz Azerbejdžana i kikirikija iz Brazila, Gane , Indije i Južnoafričke Republike jer su te namirnice sadržavale aflatoksine koji je registriran i u sušenim marelicama. Na listi opasne hrane iz uvoza tada se našla i tjestenina iz Kine u kojoj ima i aluminija, pomelo te crni i zeleni čaj iz Kine obogaćeni pesticidima. Pesticidi su otkriveni i u većini hrane uvezene iz Dominikanske Republike, od graha i dinja do paprika i patlidžana, kao i u narančama, breskvama, naru, jagodama i paprikama iz Egipta. Brojno povrće iz Tajlanda također je sadržavalo pesticide, a u nekima je nađena i salmonela.

Deset činjenica

- riječ je o toksinu plijesni Aspergillus flavus koja se najčešće stvara na kikirikiju, soji, kokosu i kukuruzu

- jedan je od najopasnijih toksina i kancerogenih tvari u namirnicama svrstan u najopasniju 1. kategoriju

- postoji više tipova, a ovaj M1 nije iz našeg podneblja nego nastaje u južnim, toplim krajevima

- jedini poznati mikotoksin za koji se vodi epidemiološka evidencija radi izravne opasnosti od izazivanja raka

- rak jetre i aflatoksin su u izravnoj vezi, ali izaziva i rak na drugim organima

- rak nastaje ukoliko se kontaminirana hrana konzumira duže vrijeme, nekoliko godina, ali može i brže ako je koncentracija toksina veća

- aflatoksin je do sada nađen i u jajima u Belgiji, jer su kokoši nesilice hranjene tom hranom, a zabilježen je i pomor purana

- u Hrvatskoj je davnih godina nekoliko puta inspekcija zabranila prodaju zaraženog kukuruza, prije nego što je dana životinjama

- u našem slučaju je riječ o dužoj hranidbi krava zaraženom hranom, jer hranu s većom koncentracijom tog toksina životinja odbija jesti

- testovi na aflatoksine se rade sve rjeđe jer su skupi, više od 500 kuna po samo jednom uzorku mlijeka, a novca u proračunu je sve manje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:43