NAKON NIZA GODINA

VELIKI DAN; HRVATSKA VOJSKA VRATILA SE U PULU! Svečano otvorena vojarna 'Hrvatski branitelji Istre', otvorenju nazočili predsjednica i ministar obrane

 
Kolinda Grabar Kitarović, Damir Krstičević
 Danijel Bartolić / CROPIX

Hrvatska vojska vratila se u Pulu nakon niza godina. Ministarstvo obrane i Glavni stožer na vojnom aerodromu danas su svečano uz brojne uzvanike otvorili vojarnu "Hrvatski branitelji Istre" na dijelu vojnog aerodroma gdje će biti stacionirana manja postrojba Zapovjedništva za potporu, Pričuvnu pješačku pukovniju i središte za besposadne zrakoplovne sustave.

Time je Ministarstvo obrane realiziralo plan povratka postrojbi svoje vojske u Sinj, Vukovar, Ploče, Varaždin i Udbinu, a Pula, koja je bila bojna baza još u doba Austro-Ugarske, bila jenjihova finalna lokacija.-Koji god bili razlozi izmještanju i izbivanju vojske iz tih gradova, bila je to strateška pogreška, kako sigurnosna, tako i politička, ali i razvojna. Danas tu pogrešku ispravljamo i zaokružujemo ravnomjerni raspored hrvatske vojske u svim dijelovima Lijepe naše za što sam se zauzimala od početka svog mandata, kazala je na otvorenju vojarne predsjednica države i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović. Dodala je da će to biti poticaj i razvoju gospodarstvu Istre jer sa sobom donosi jednu od tehnološki najnaprednijih sposobnosti.

- Ustrajavanjem središta za besposadne zrakoplovne sustave nastavljamo modernizaciju naših obrambenih sposobnosti te proširujemo mogućnosti razvoja vojne karijere za visokoobrazovane pojedince, kazala je predsjednica dodajući kako će ovaj sustav pomoći i u civilnom sektoru kada govorimo o traganju i spašavanju te drugim zadaćama. Najavila je i daljnju modernizaciju hrvatske vojske.

Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da je ovo veliki dan za Hrvatsku jer je vojska vraćena u Pulu.

- Hrvatski vojnik je u Puli u funkciji sigurnosti, pomoći lokalnoj zajednici i na njima je na raspolaganju. S ovime je Hrvatska vojska pokrivena, ona je na čijem području države. To nam omogućuje da uvijek možemo biti na raspolaganju, pomoći narodu bilo da je riječ o požaru, poplavi, snježnim padalinama, kontroli granice i ostalim zadaćama. Drago mi je da smo to povezali i s Domovinskim ratom, poručio je Krstičević. Naime, na ulazu u vojarnu postavljen je vojni eksponat zrakoplova MIG-21 legendarnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Danijela Borovića koji je 4. veljače 1992. godine preletio iz Bihaća u Pulu. Ovaj je pilot također došao na pulsku svečanost.

- To je bio prvi avion koji je sletio na hrvatsko tlo, kazao je Krstičević na ulazu u novu vojarnu gdje je predviđen razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske, i to djelatnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, zatim Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje će se izmjestiti s dosadašnje lokacije u luci Vargarola te razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske. Zapovjednikom Središta za besposadne zrakoplovne sustave imenovan je bojnik Zvonimir Mravunac.

- Od ponedjeljka krećemo s radom i s međuresornim suradnjom s Ministarstvom poljoprivrede. Trenutno imamo šest besposadnih letjelica. Središte će u svom sastavu imati besposadni zrakoplovni sustav (BZS) „Orbiter 3B“. I dalje razmišljamo o razvoju središta i implementaciji novih strateških besposadnih zrakoplovnih sustava. Isto tako surađivat ćemo s radnim skupinama EU-a i NATO saveza u kongresnoj dvorani. Nadzor i motrenje ovim letjelicama traje 365 dana u godini, kazao je Mravunac i istaknuo da će 60 posto nadzora biti u službi Ministarstva poljoprivrede, a ostatak Ministarstva obrane i drugih institucija.

Naime, nabavka letjelica išla je preko europskih fondova i koštala je 4,8 milijuna kuna, a ugovor je potpisan s Ministarstvom poljoprivrede. Njihov je primarni cilj nadzor i kontrola ribarstva, a Hrvatska vojska sustav će koristi za potporu civilnim institucijama, kao i prilikom zadaća zaštite i spašavanja na moru, zaštiti od požara i sl. Može se koristiti u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja iz velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, učinkovit je u procesima potpore tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice.

Inače, od ukupne površine nekadašnje zračne baze Pula od 2.389.306 kvadrata Hrvatska vojska je zadržala svega 83.560 kvadrata površine. Ostatak je država darovala Općini Ližnjan. Vojska je ovo područje bila napustila 2012. godine, a obnova objekata koji su sada u funkciji počela je lani. Uloženo je 17,5 milijuna kuna, a obnovljena je zapovjedna i smještajno nastavna zgrada, restoran s kuhinjom, hidrantska i vodovodna mreža. Isto tako uređene su prometnice, parkirališta i termoenergetska postrojenja, ali i sportski tereni. Znatan dio inženjerijskih radova obavili su pripadnici Hrvatske vojske vlastitim snagama.

U sklopu svečanosti otvorenja vojarne organiziran je i bogat program koji uključuje i izložbu taktičko-tehničkog zbora naoružanja i vojne opreme Hrvatske vojske na parkiralištu Karolina u petak i subotu, a kao poklon gradu i njezinim stanovnicima, jučer se u Domu Hrvatskih branitelja održao i koncert Jazz orkestra Oružanih snaga RH. Ujedno uoči otvorenja, stotinjak pripadnika Hrvatske vojske sudjelovalo je u hodnji kojom su simbolično obilježiti povratak Hrvatske vojske u Pulu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:44