CJELODNEVNA SVEČANOST

VELIKI FOTOIZVJEŠTAJ IZ VUKOVARA Hrvatski državni vrh slio se u grad, Plenković pozirao kraj Vodotornja, a predsjednica uživala na otvorenju festivala

 
Andrej Plenković (L), Kolinda Grabar-Kitarović (D)
 Emica Elveđi / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je u Vukovaru u petak bio na obilježavanju Dana grada, posjetio je u pratnji vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i nekoliko ministara Luku Vukovar, gdje ga je s poslovanjem luke koja bilježi znatno povećanje pretovara, upoznao direktor luke Marijan Kuprešak.

Po riječima direktora Luke Vukovar Marijana Kuprešaka, prošlu 2018. godinu luka je završila s dobiti od 166.000 kuna te je u toj godini pretovareno 341.000 tona roba što je povećanje pretovara za 37 posto u donosu na 2017.

"Prva četiri mjeseca ove godine bilježimo drastično povećanje pretovara. S današnjim danom smo već na 128.000 tona što je 101 posto povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine" naveo je Kuprešak.

Istaknuo je kako je to rezultat porasta gospodarskih aktivnosti, kako u Hrvatskoj tako u zemljama u okruženju.

Po riječima ministra prometa, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, važnost Luke Vukovar namjerljiva je za hrvatsko gospodarstvo jer je jedina hrvatska luka na Dunavu.

"Još uvijek nismo ovdje na maksimalnim kapacitetima. Radimo na poboljašnju infrastukture, a vrlo brzo će i onaj povijesni projekt kanal "Dunav-Sava", rekao je Butković dodajući kako je pred Lukom Vukovar i proces privatizacije. "U ovom trenutku proces privatizacije nije prioritetan koliko je prioritetan projekt širenja Luke i provedbe drugih infrastrukturnih projekata koji će omogućiti veći pretovar u Luci Vukovar", rekao je ministar.

Premijer je obišao i vukovarski vodotoranj čija obnova vrijedna 30 milijuna kuna traje više od godinu i pol. "Radovi jako dobro napreduju i drago mi je što smo čuli da će biti dovršeni do početka studenoga i Vukovar će dobiti uz četiri sjajna muzeja još jedan veliki sadržaj - Vodotoranj, simbol obrane Vukovara i Domovinskog rata sa hrvatskim stijegom na vrhu", rekao je Plenković.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zahvalio se Vladi na pomoći u obnovi Vodotornja istaknuvši kako je ta građevina simbol hrvatskog zajedništva koji je ujedinio cijelu Hrvatsku. "Ovo radimo u sinegriji s predsjednicom Republike, Vladom, Hrvatskim saborom, dijasporom, hrvatskim narodom iz više od 20 zemalja širom zemaljske kugle koji su se javili s željom da pomognu kako bi ispričali ovu predivvinu priču koja bi nam trebala biti putokaz kako se ponašati kada su u pitanju najvažnije stvari za hrvatski narod", rekao je Penava.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović također je u petak boravila u Vukovaru te je povodom obilježavanja Dan grada u prostorima Gradskog muzeja susrela s mladim Vukovarcima i s njima porazgovarala o životu u tom gradu.

"U kratko vrijeme koliko smo razgovarali čula sam želje mladih, njihove ambicije i namjere da ostanu u Vukovaru. Nadam se da ćemo nastaviti taj dijalog kako bi od mladih dobili što više ideja o tome kako im olakšati ne samo da ostanu u Vukovaru, nego i da se nakon iskustva koje steknu vani, bilo da je riječ o školovanju ili zaposlenju, vrate u Vukovar i nastave dalje graditi grad koji je ne samo simbol hrvatske slobode već feniks koji je izašao iz pepela, grad koji može puno bolje i puno više", rekla je nakon susreta s mladima Grabar-Kitarović.

U Gradskom muzeju predsjednica Republike razgovarala je s učenicima vukovarske Gimnazije, koja je već treću godinu Škola ambasador Europskog parlamenta, s mladima iz Mirovne grupe mladih „Dunav“ te članovima Savjeta za mlade grada Vukovara te potom ocijenila kako su neki zadovoljni životom i perspektivom u Vukovaru. "U nekim je strukama lakše pronaći nego u drugima, a za one koji ne mogu naći zaposlenje u Hrvatskoj, nadam se da će se nakon nekoliko godina rada vani vratiti i naći zaposlenje te da ćemo u međuvremenu naše tržište rada prilagođavati potrebama 21. stoljeća".

Predsjednica Republike zatim je otišla u Poslovnu zonu Vukovar i obišla perspektivne vukovarske tvrtke – dentalni laboratorij "Marident", tvrtku za projektiranje brodova "Itech", brzo rastuću IT tvrtku "Code Consulting" kao i "Vukovarsku pivovaru" te se zadržala u kraćem razgovoru s poslovodstvom tvrtki i radnicima.

Predsjednica Grabar-Kitarović u petak je u jutarnjim satima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položila vijenac, zatim je bila na euharistijskom slavlju u crkvi. Sv. Filipa i Jakova i svečanom otvorenju Franjevačkom muzeja, a u Hrvatskom domu nazočila je i svečanoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara.

Za kraj je nazočila otvorenju 2. festivala nematerijalne kulturne bšstine pod nazivom 'Svi zajedno Hrvatsko'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:10