INCIDENT

VELIKI GAF U OSNOVNOJ ŠKOLI U ČEPINU Pred gostima iz Njemačke puštena himna iz Hitlerovog doba: 'Stisnuo je krivi link na YouTubeu...'

Osnovna škola Vladimira Nazora u Čepinu.
 Google maps, street view.

Domar osnovne škole Vladimira Nazora u Čepinu napravio je jučer veliki gaf. Naime, prilikom svečanog potpisivanja partnerskog ugovora škole s Goethe Institutom, nakon hrvatske je himne na računalu glasno pustio i 'Deutschland, Deutschland über alles', verziju himne koja se veže uz nacističku ideologiju i Hitlerovo doba, pa ju Njemačka službeno već odavno ne koristi.

Gosti iz Goethe instituta ostali su vidno zgroženi kad su čuli tu ozloglašenu verziju njemačke nacionalne himne, piše Glas Slavonije.

'Nein, nein, to nije dobra verzija, ugasite to!', uzviknula je moderatorica programa iz Goethe-Instituta Milka Jurković. Školskom domaru nije bilo jasno u čemu je pogriješio. Kaže da je samo upisao ono što mu je rečeno.

U školi u Čepinu su tom prigodom osim učitelja, djece i ravnatelja bili predstavnik njemačkog veleposlanstva Arne Hartig i ravnatelj Goethe-Instituta Matthias Müller-Wieferig, te predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, gradski vijećnik Vladimir Ham, ali i novinari.

Nakon incidenta je puštena službena verzija njemačke himne i program je nastavljen bez eksplicitne javne isprike, piše Glas Slavonije i dodaje da je do isprike došlo tek na samom kraju programa, kad se svima obratio ravnatelj škole Ilija Pavić, rekavši da je vjerojatno domar jednostavno kliknuo na pogrešni link na YouTubeu.

'Sigurno nije bilo namjerno, ispričali su se i to je najvažnije. Ne bih više o tome', rekao je nakon svega Arne Hertig iz njemačkog veleposlanstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:26