PROVOKACIJA

VELIKI INCIDENT U RIJECI NA STOTOJ OBLJETNICI OKUPACIJE Na Guvernerovoj palači zavijorila se zastava Kraljevine Italije

 
Fašisti u Rijeci
 Twitter

Nepoznati počinitelji sinoć su objesili talijansku zastavu na Guvernerovu palaču u Rijeci, potvrđeno je iz policije Jutarnjem listu. Zastava se kratko vijorila, jer je policija reagirala odmah po dojavi, a zaposlenici koji su jutros došli u Pomorski i povijesni muzej, ništa nisu vidjeli.

- Dojavu o zastavi na Guvernerovoj palači zaprimljena je u 6.45 ujutro i na mjesto događaj odmah su izašli policijski službenici. Kako ističu iz PU Primorsko-goranske, radi se o povijesnoj zastavi Kraljevine Italije, a ne o aktualnoj talijanskoj zastavi, koja je djelomično bila na ogradi, a djelomično na tlu.

Policija također kaže da su pronađeni i drugi sadržaji, propagandi leci, ali nisu nam otkrili što je na njima pisalo.

Ovaj nemili incident dogodio se dan uoči stote godišnjice okupacije Rijeke od strane talijanskog začetnika fašizma D’Annunzija.

Podsjetimo, danas, 12. rujna navršava se 100 godina otkad je D'Annunzio, na poziv riječkih iredentista, sa svojim paravojnim postrojbama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i potom proglasio vlastitu nezavisnu državu pod nazivom Talijanska uprava za Kvarner. Taj je pohod, koji je uz klicanje dočekalo 30-ak tisuća tadašnjih Riječana, Mussoliniju bio inspiracija za fašistički marš na Rim 1922.

Tom prigodom, upravo danas u Rijeci se otvara izložba pod nazivom 'D’Annunzijeva mučenica' kojom će grad prikazati šesnaestomjesečnu vladavinu talijanskog začetnika fašizma D’Annunzija. Izložba se otvara u 19 sati, u zgradi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, puno poznatijom po svojem starom nazivu Guvernerova palača, a ta je lokacija znakovita jer ju je talijanski protofašist Gabriele D’Annunzio odabrao za svoju rezidenciju tijekom kratkotrajne epizode riječke okupacije.

U isto vrijeme Trst slavi D'Annunzija i baš na dan okupacije Rijeke planira mu podići spomenik. Iako D'Annunzio s Trstom nema dodirnih točaka, tamošnje gradske vlasti izdvojile su 340 tisuća eura za izložbu njegovih osobnih stvari u toj galeriji, a pripremaju i postavljanje kipa, prenosi Dnevnik.hr.

Svoj treći kip D'Annunzio će dobiti upravo u Trstu na Trgu burze. Ne zna se još točno koji će biti datum kada će on biti ovdje postavljen, međutim pretpostavlja se da će to biti upravo 12. rujna, kada je on sa svojim sljedbenicima krenuo put Rijeke kako bi je osvojio i pripojio Italiji. To će biti kip na kojem će on sjediti na klupi i čitati knjigu.

Hrvati koji žive u Trstu suzdržani su u vezi s tim. "Bila su to vremena u kojima je još uvijek bilo teritorijalnih nedoumica i to su stvari koje danas više ne bi trebale postojati jer smo svi građani Europe", napominje Gianluca iz Trsta.

"Treba poštovati oba pogleda na događaj. Ispravno je i da se D'Annunzio smatra 'herojem' i važnim za Italiju i ispravno je da Hrvati imaju svoje heroje i patriote", kaže Alberto iz Trsta, a prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:00