FAKULTET POPUSTIO

VELIKI OBRAT U AFERI FACEBOOK Studentice pomilovane, disciplinsko vijeće pred smjenom

Dekan Lajoš Žager u četvrtak je primio tri studentice kažnjene zbog kritika na način rada referade i najavio kako će lobirati u Fakultetskom vijeću da se njihove kazne odbace
 Neja Markicevic / Cropix

Izrazito mi je žao zbog svega. Nastojat ću učiniti sve u zaštitu studentica. Ja sam za to da im izađemo u susret i to će biti moj prijedlog Fakultetskom vijeću na sjednici u utorak, 16. prosinca - izjavio je Lajoš Žager, dekan Ekonomskog fakulteta, trećeg dana afere koja potresa najveći fakultet u državi, a odnosi se na drastične mjere koje je stegovno povjerenstvo kao autonomno tijelo izreklo trima studenticama zbog kritika na rad fakultetske referade napisanih na Facebooku. Za to su zaradile opomenu pred isključenje i zabranu polaganja svih ispita od 6 do 12 mjeseci.

Kako neslužbeno doznajemo, gotovo je sigurno da će Fakultetsko vijeće poništiti autonomnu odluku stegovnog povjerenstva na čelu sa Ksenijom Dumičić.

Na tomu se, doznajemo, neće stati: slijedi transformacija stegovnog povjerenstva i izrada novog Pravilnika o stegovnom postupku za studente.

Ili smjena ili ostavka

Od Ksenije Dumičić očekuje se smjena (ili, u boljoj varijanti, kaže naš sugovornik, to da sama odustane od funkcije predsjednice stegovnog povjerenstva). Uz to, fakultet će se ozbiljno pozabaviti radom referade na koju se generacije studenata povremeno žale.

No, konačna odluka o ukidanju mjera izrečenih stegovnim postupkom bit će poznata nakon sjednice Vijeća u kojemu sjede 73 člana.

Dekan, koji od početka tvrdi da nije imao utjecaja na odluke stegovnog povjerenstva, jučer je obavio razgovor sa studenticama i izrazio im svoje žaljenje zbog cijele situacije.

Osobno smatra da do stegovnog postupka nije ni trebalo doći jer se sve moglo riješiti razgovorom. Dekan koji je na funkciji tek dva mjeseca i pojedini članovi Fakultetskog vijeća iznenađeni su valom reakcija koje je slučaj izazvao.

Prema anketi jutarnjeg.hr, 88 posto glasača ne vidi razloga za kažnjavanje studentica zbog benignih kritika na društvenoj mreži. Stegovni postupak zbog statusa s Facebook grupe nije ni smio biti pokrenut, tvrde otpočetka pojedinci koji su stali u obranu studentica.

Pregruba izjava

Cijeloj situaciji nije pomogla niti izjava predsjednice povjerenstva Ksenije Dumičić koju je dala Jutarnjemu listu, a glasi: “Da je stegovna mjera bila drastična kao što se insinuira, sve tri studentice izgubile bi pravo na studij jer bi mjera glasila isključenje”.

- Užasno me uzrujala ta izjava jer u mom slučaju suspenzija na 12 mjeseci je potpuno isto kao isključenje - kaže nam studentica (podaci poznati redakciji) kojoj je određena najstroža mjera zabrane polaganja ispita godinu dana.

Budući da joj pravo studiranja istječe 30. rujna, prođe li odluka o zabrani izlaska na ispite od 12 mjeseci, za nju to znači kraj studiranja.

- Dakle, mogu odmah mirno sjesti u automobil i uzeti svoje papire s fakulteta - kaže studentica kojoj su - da apsurd bude veći - do kraja studija ostala samo dva ispita koja je fakultetu morala platiti unaprijed! Godinu studija plaćala je inače 7200 kuna.

Riječ je o studentici kojoj je stegovno povjerenstvo izreklo najtežu mjeru zbog toga što se u pismenom očitovanju nije pokajala za napisane “uvrede” nego se pozvala na ustavno pravo slobode govora.

- To što sam se o slučaju očitovala pismeno, apsolutno nema veze jer Pravilnik o stegovnom postupku izjednačava pismeno i usmeno očitovanje. Toga sam dana, uostalom, radila. U svojoj pismenoj obrani pozvala sam se na ustavnu slobodu govora. Naravno da i dalje stojim iza toga. Zar živimo u Koreji? Razumije se, živimo u Hrvatskoj, ali ipak svakodnevno čujemo puno nepromišljenih izjava po funkciji važnih i manje važnih osoba. U redu, moje su rečenice možda bile nepromišljene i da se mogu vratiti, vjerojatno bih se suzdržala od bilo kakvog komentara, no krivnju što sam napisala svoje mišljenje na Facebooku ne mogu osjećati.

To je bio osvrt na situaciju koja se događa iz godine u godinu na Ekonomskom fakultetu i to nije tajna. Ništa nisam skrivila i nadam se da će sve završiti u našu korist - kaže apsolventica, otkivajući pritom zanimljivu pojedinost: iako se od početka priče provlačila teza da je jedna od studentica (najblaže kažnjena) napisala psovku, to je u najmanju ruku upitno. Studentica je, naime, upotrijebila izraz - “majku neradničku”.

'To je njima psovka?'

- To je njima psovka? Da, Hrvati su inače poznati kao vrlo tihi ljudi, ne vole psovke i povučeni su - komentira apsolventica, zaključujući da sve ovo za nju nije nimalo banalna situacija. - Meni o ovome ne ovisi život, ali ovisi u kojem će mi smjeru ići život - kaže.

KOMENTARI VRIJEDNI 12 MJESECI ZABRANE STUDIRANJA 'Ne raditi duže kad je gužva'

Na početnu vulgarnu poruku nepoznatog autora ('Ovim putem želio bi se najeb*** majki svim onim polupismenim nakaradnim droljama, koje rade u referadi i troše moje dragocjeno vrijeme'), najstrože kažnjena studentica nadovezala se u tri navrata.

Prvi njen post bio je: 'Ni slučajno raditi duže dok su upisi, bez gužve i kaosa EF nema smisla'. Drugi: 'Troše nam dragocjeno vrijeme, šteta što to nije naplativo', a treći post bio je vezan uz potvrdu da je nedavni studentski hit, pjesma 'Referada', inspiriran upravo Ekonomskim fakultetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:40