NOVI CROBAROMETAR

VELIKI POLITIČKI OBRAT Istopila se sva HDZ-ova prednost, SDP-ov blok sada je najpopularniji među biračima

Čini se da je vladajući blok preoteo birače Živom zidu i ORaH-u i tako si osjetno povećao rejting
 CROPIX

Prema rezultatima najnovijeg Crobarometra, istraživanja koje je za Dnevnik Nove TV provela ugleda agencija Ipsos Puls, u lipnju je SDP i kao stranka i kao predvodnik koalicije ljevice po popularnosti sustigao HDZ.

Istraživanje je na uzorku od 975 ispitanika provedeno od 1. do 15. lipnja, a rezultati pokazuju da su HDZ-ova i SDP-ova koalicija sada praktički izjednačene, s tim da je SDP-ov tabor blago nadjačao HDZ-ovu 'domoljubnu koaliciju'.

Lijevi blok tako osvaja podršku 30,5 posto ispitanika, u odnosu na svibanjskih 26, dok desni blok ima 29,8 posto u odnosu na svibanjskih 30,1 posto. Dok HDZ-ova koalicija nije izgubila gotovo ništa, čini se da je SDP iz mjeseca u mjesec otimao birače Živom zidu, ORaH-u i ostalim strankama u centru.

HDZ-ova koalicija je od travnja 2014. bila uvijek u prednosti i stalno ju je povećavala, na trenutke i do 10 posto razlike, a ovo je sada prvi put od kada se rejting dviju koalicija mjeri da su izjednačene.

HDZ je i dalje najjača pojedinačna stranka s 27,5 posto potpore, a SDP je na 24,2 posto potpore. HDZ pritom tri mjeseca bilježi blagi pad, a SDP rast. Ili, razlika je u tri mjeseca s 12 svedena na 3 postotna poena u korist HDZ-a.

Živi zid ima potporu od 6,6, a ORaH od 6,1 posto. Obje su stranke i dalje u blagom padu. Još u siječnju Živi je zid imao 14,6 posto potpore. Za ORaH je stanje još gore - oni su u studenom imali 18,5 posto biračke potpore.

Most trenutačno uživa potporu od 2,8 posto, HSS od 2,4, a Bandićeva stranka od 2,2 posto birača. BUZ ima potporu od 1,9 posto, a istu podršku ima i HNS. Laburisti su na 1,7 a Reformisti na 1,6 posto. HSP je na 1,4 posto potpore birača, a Josipovićeva Naprijed Hrvatska na 1,3 posto. IDS je na 1,2, HSU na 1,1.

HDSSB, koji je još početkom godine imao i do 4 posto, listopad završava na 0,9 posto, a SDSS je na 0,6 posto. Radnička fronta je na 0,5 posto, a HSP Ante Starčevića na 0,5. Konzervativci Ruže Tomašić su na 0,3 posto potpore. Kerumova stranka ima 0,2.

HSLS je također na 0,2 posto potpore, baš kao i Hrast. Don Ivan Grubišić ima potporu od 0,2 posto. Hrvatska Zora je na 0,1 posto, a za neku drugu stranku glasalo bi 0,5 posto birača. Neodlučnih je 12,1 posto.

Vladine poteze ne odobrava 66 posto birača, a odobrava ih 25 posto. Od prosinca prošle godine broj pesimista se smanjuje, a raste broj onih koji odobravaju politiku Vlade.

Primjerice, tada je Vladine poteze odobravalo 10 posto birača. 9 posto birača ne zna ništa o potezima Vlade.

I smjer Hrvatske je loš godinama. Da zemlja ide u lošem smjeru misli 68 posto birača, a da ide u dobrom misli 23 posto birača. 9 posto birača ne zna kakav je smjer naše zemlje. I tu od prosinca raste broj optimista, a opada broj pesimista. Ipak i dalje smo generalno pesimistična zemlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:46