UPOZORENJE IZDANO

VELIKI POTOP U RIJECI, BUJICE NA ULICAMA! Meteoalarm 'u narančastom', posebna upozorenja izdana za tri hrvatske regije

 
Ilustracija
 Tea Cimas / CROPIX

Kišno nevrijeme u utorak je u ranim popodnevnim satima ponovno pogodilo je područje Rijeke, piše Novi list. Oborine su dovele do mjestimičnog poplavljivanja ulica, što je pak uzrokovalo probleme u prometovanju. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izvještava da je u Rijeci od 7 sati u ponedjeljak do 7 sati u utorak već palo 25,1 mm oborina.

Meteoalarm piše da je bi u riječkoj regiji, odnosno Istri, Kvarneru i pripadajućim otocima, do kraja utorka mogla pasti obilna kiša te bi ona mogla dovesti do bujičnih poplava.

DHMZ

"Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", navode iz Meteoalarma te dodaju da bi do kraja utorka moglo pasti i više od 50 mm kiše. Isto upozorenje, ono narančaste boje, Meteoalarm je izdao i za gospićku regiju koja obuhvaća Liku i Gorski kotar.

DHMZ prognozira da bi u utorak na sjevernom Jadranu mogli pasti izraženiji lokalni pljuskovi popraćeni grmljavinom.

DHMZ-ova prognoza vremena za srijedu 6. studenog ponovno otvara mogućnost za oborine duž Jadrana, pa tako i područja Rijeke. Konkretno, u Rijeci bi trebalo kišiti praktički bez prestanka od 13 sati u srijedu do 7 sati u četvrtak. Promjenjivo vrijeme s mogućnošću padalina trebalo bi se nastaviti sve do petka. Nakon relativno suhog petka, kiša bi se u područje Rijeke trebala vratiti već u subotu.

Meteoalarmovo upozorenje za srijedu slično je onom za utorak te predviđa da bi na cijelom Jadranu vrijeme moglo biti potencijalno opasno.

Europski sustav za prognoziranje oluja ESTOFEX izdao je upozorenje drugog stupnja za Hrvatsku zbog mogućnosti obilnih padalina, jakih vjetrova.

ESTOFEX

Hrvatski autoklub navodi da će se u srijedu voziti po mjestimice mokrim i skliskim kolnicima, osobito u Dalmaciji gdje su moguće obilnije padaline. Na cestama u unutrašnjosti tijekom jutarnjih sati moguća je magla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:33