POTVRDIO KANDIDATURU

VELIKI POVRATAK IVANA ČEHOKA Želi opet voditi Varaždin, iako je jedna od optužbi i da je oštetio Grad za više desetaka milijuna kuna

Potvrdio je svoju kandidaturu istog dana kada je Goran Habuš (HNS) bio prisiljen odstupiti s dužnosti
 Hajdinjak / CROPIX

Bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, protiv kojeg se vode tri kaznena postupka u kojima je optužen da je oštetio Grad Varaždin za više desetaka milijuna kuna, najavio je da će se kandidirati za gradonačelnika Varaždina na predstojećim lokalnim izborima. O tome se “šuška” već mjesecima, a nagađanja je Čehok odlučio potvrditi, i to simbolično baš na dan kada je njegov nasljednik Goran Habuš (HNS) bio prisiljen odstupiti s dužnosti.

Ankete

Gradsko vijeće Grada Varaždina, naime, u čak je tri navrata, krajem prosinca, sredinom veljače i krajem ožujka, odbilo prihvatiti Habušev prijedlog proračuna za ovu godinu. S obzirom na to da proračun nije donesen do kraja ožujka, kada je istekla i mjera privremenog financiranja koju je Gradsko vijeće donijelo krajem prosinca, Habuš je razriješen dužnosti, Gradsko vijeće je raspušteno, a upravljanje Gradom Varaždinom jučer je preuzela Vladina povjerenica Dragica Đula. Isti dan Čehok je potvrdio da se namjerava kandidirati za gradonačelnika kao kandidat liste koju vodi dosadašnji nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar.

- Grad već dugih šest godina stagnira i nazaduje i takva gradska vlast je završila krahom. Zato sam se odlučio kandidirati. Preozbiljan sam da u trenutku kad je Grad Varaždin u takvom stanju u kakvom jest idem u kandidaturu bez dobrog programa i bez ljudi koji su u stanju takav program i ostvariti. U utorak ću predstaviti i program i ekipu koja taj program može ostvariti. Nije važno tko će biti na čelu jer jedan čovjek nije dovoljan - poručio je Čehok, dodajući da su ga na kandidaturu potaknuli sami Varaždinci.

- Dosad su rađene četiri ankete i nisam ni u jednoj sudjelovao u smislu da sam ih ja naručio, a te ankete su pokazale da građani upravo meni pružaju najveću potporu i sigurno je da me to obvezuje - poručio je Čehok.

Na pitanje hoće li mu sudski postupci koji se vode protiv njega biti uteg u kandidaturi, Čehok je naglasio da su iskustva i u Hrvatskoj i u susjednim zemljama pokazala da se dužnost gradonačelnika može obnašati i u slučaju kad se protiv gradonačelnika vode sudski postupci.

Optužnica

- Imate primjer gradonačelnika Ljubljane koji je bio nekoliko puta optužen i čovjek je nastavio raditi svoj posao i dalje radi svoj posao. Dakle, sudski postupci traju i sud će reći svoje i to ne bi trebalo sprječavati sve nas koji smo nedužni tako dugo dok sud ne odluči drugačije da obavljamo svoje dužnosti - poručio je Čehok.

Podsjetimo, Ivana Čehoka uhitio je USKOK sredinom 2011. godine zbog sumnje da je, kao gradonačelnik Varaždina, pogodovao poduzetniku Davoru Patafti i njegovim tvrtkama te da je na taj način gradski proračun oštećen za nekoliko desetaka milijuna kuna. USKOK je 2014. godine protiv njega podigao optužnicu i zbog sumnje da je pogodovao i građevinskoj tvrtki Zagorje-Tehnobeton, a protiv njega se vodi postupak i zbog sumnje da je oštetio gradski proračun za oko 4,5 milijuna kuna prilikom zamjene zemljišta s tvrtkom Parkovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:39