ZA SPAS INDUSTRIJE

VELIKI PROSVJED U SISKU 'Puzao sam u blatu 1. 5. 1995. kod Jasenovca. Bilo me je strah. Sada je puno teže'

Organizatori sisačkog prosvjeda očekuju da će im se na središnjem skupu priključiti i veći broj građana, posebno nazaposleni, oni na minimalcu i oni koji za svoj rad ne primaju plaću.
 Boris Kovacev / CROPIX

SISAK -

Oštre poruke Vladi i svim političarima u Hrvatske upućene su u petak, na praznik rada, iz Siska, sa središnjeg prosvjednog sindikalnog obilježavanja Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja održanog pod gleslom za spas industje i radnih mjesta.

Glavna je da zbog gospodarske politike koja je ravna veleizdaji ovoj Vladi nije mjesto u Banskim dvorima nego u Remetincu, te da je dosta bilo ovakvih mirnih prosvjeda, da se radnici kojih je sve manje i građani koji žive sve teže za bolje sutra, za promjenu nesposobne vlasti mogu izboriti samo na ulici, iskazivanjem građanskog neposluha.

- Ulica i ništa drugo, poručio je uz burno odobravanje prosvjednika, Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Sindikalac Vilim Ribić ustvrdio je, komentirajući tvrdnje premijera Zorana Milanovića kako je njegova Vlada najbolja Vlada u hrvatskoj povijesti, kako je Milanovićeva Vlada svakako najgora Vlada koju je neovisna Hrvatska imala, jer su sve uništi čega su se dotaknuli.

Krešimir Sever pozvao je građane da okrenu leđa ovoj nesposobnoj vlasti.

- Naš premijer veći je iluzionist od Davida Coperfilda, jer je učinio da nestane 55.000 nezaposlenih. Tvrdi Vlada da su uspješnom politikom smanjili broj nezaposlenih za 55.000. A ja pitam gdje je nestalo tih 55.0000 nezaposlenih kada ih nema među umirovljenicima i nema ih među zaposlenima, jer je i njih manje nego prije godinu dana. Premijer i društvo govore samo laži, šire iluzije, dosta je bilo toga više, povikao je Sever. Mladen Novosel, predsjednik najveće sindikalne središnjice, SSSH, istaknuo je kako su sindikati ovoj vladi već dali opomenu, žuti pa crveni karton.

- Sada im iz Siska poručujemo da poduzmu sve što mogu i znaju za spas ovo malo industrije koliko je ostalo u Hrvatskoj, za spas radnih mjesta. Morate spasiti Rafineriju u Sisu, Petrokemiju u Kutini, morate spasiti Imunološki, djelovati na očuvanju radnih mjesta svuda gdje je država vlasnik, rekao je Novosel.

Damir Jakuš istaknuo je kako su nam zbog nesposobnih i korumpiranih političara sve već uzeli: banke, proizvodnju, nekretnine, sada će nam i Hrvatsku uzeti. Zbog svega toga, rekao je Jakuš, našoj Vladi nije mjesto u Banskim dvorima nego u Remetincu. Osvrnuo se i na obećanje predsjednice Grabar Kitarović da će Hrvatska u roku od pet godina uvesti euro.

- To pokazuje da ništa ne znaju, da ništa ne razumiju naši političari. Zbog franka i eura danas krvarimo, a oni bi nas ugurali u eurozonu, rekao je Jakuš.

Predrag Sekulić, koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, pozvao je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da odmah sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost s INOM na dnevnom redu, te premijera Milanovića da u hrvatskom nacionalnom interesu preuzme upravljanje n ad INOM, nad kojom madžarski MOL vrši genocid.

- Ništa vam ne može biti svetije od hrvatskih nacionalnih interesa, a vi se zabavljate izborima, vama su samo izbori i ostanak na vlasti važni, zaključio je Sekulić. Lider sindikata Petrokemije Kutina, Željko Klaus, rekao je da ovakav mirni sindikalni prosvjed promašaj, pozvao je na građanski neposluh.

- Hrvatska sirotinja i radnici stvorili su ovu Hrvatsku, jer su radnici i hrvatska sirotinja činili 80 posto sastava hrvatskih branitelja. Pozivam zbog toga sve radnike i sindikate da se ujedine i povedu borbu za očuvanje radnih mjesta, proizvodnje i opstanka Hrvatske, a to mogu samo na ulici, promjenom nesposobne vlasti, rekao je Klaus. Istaknuo je da će ponoviti da je on protiv privatizacije Petrokemije, jer ta privatizacija znači nove otkaze i propast te industrije, iako je svjestan da će zbog toga ponovo biti medijski razapinjan.

- Puzao sam u blatu 1. svibnja 1995. u blizini Jasenovca, sudjelujući u operaciji Bljesak. Bilo me je silno strah. Sada me je još više strah, sada je stanje puno teže, rekao je Klaus.

Sindikalni čelnici zamjerili su što se na prosvjedu nije okupilo više ljudi, ističući kako tajkuni i političari kupuju sirotinju porcijama graha i roštilje, ali da radnici neće do svojih prava doći na piknicima nego na prosvjedima i na ulici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:36