NIJE IM LAKO

VELIKI PROSVJED ZAPOSLENIKA SUDOVA ŠIROM HRVATSKE 'Zovu nas uhljebima, a nemamo ni za kruh! Spremni smo i za štrajk'

 
 Jakov Prkić / CROPIX

Zapisničarke, upisničarke, djelatnici u sudskoj pošti, informatičari, spremačice i djelatnice u računovodstvu, njih oko stotinjak danas točno u 10,45 sati izašli su za vrijeme pauze ispred zgrade Županijskog suda tražeći veće plaće i radničko dostojanstvo, javlja Slobodna Dalmacija.

Samo dva i pol mjeseca nakon prvog prosvjeda ponovno su se okupili, a ovaj put pridružili su im se i službenici i namještenici Općinskog, Trgovačkog i Prekršajnog suda, kao i Županijskog i Općinskog državnog odvjetništva.

- Dogovor između Ministarstva pravosuđa i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika od prošlog tjedna o povećanju plaće za 9 posto dijelu radnika, čista je prijevara, a ne uspjeh kako su oni prikazali.

Mi nismo pijuni u nečijoj igri ispod stola, radnici smo ove države i imamo pravo na mišljenje i glas. Ne želimo više kao ustrašeni miševi sjediti i čekati tko će odlučiti o našoj sudbini. Ne želimo da naša djeca odlaze u Irsku i Njemačku, poručila je Irena Parac, ravnateljica sudske uprave Županijskog suda u Splitu.

Njihova odluka da za devet posto povećaju plaće samo zapisničarima, upisničarima i voditeljima pisarnice pokušaj je podjele, poručili su okupljeni dodajući kako su se sada prebacili u Sindikat pravosudne policije jer smatraju kako samo zajedničkim snagama mogu promijeniti stvari.

- Ne želimo parcijalno riješavati probleme, nego ili za sve ili za nikoga. Ukoliko se ubrzo ne pokrenu promjene, spremni smo i za štrajk, kazala je Tamara Čatlak Cindro, voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima te sindikalna povjerenica splitske podružnice Sindikata pravosudne policije.

Split, 160519.
Prosvjed sluzbenika i namjestenika pravosudnih tijela kojim su izrazli nezadovoljstvo prema poslodavcu odrzan je pred zgradom Zupanijskog suda u Splitu.
Na fotografiji: Irena Parac
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkić / CROPIX

Podršku im je došao dati i Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske ističući kako Vlada djeluje parolom, "zavadi pa vladaj".

- Početna plaća primjerice zapisničarke je 3.800, višeg informatičara 4.200, šefa računovodstva 4.700 kuna, a dio ljudi u državnim službama još uvijek prima minimalac. Ali, bitno je da nas nazivaju uhljebima i parazitima. Šutke gledamo kako nam pada Uljanik za Uljanikom, kako nestaje cijela Slavonija, a država se raspada. U Vladi imaju za automobile od 300 tisuća kuna, a mali radnici se bore za mrvice. Dosta je toga više – zaključila je Parac.

Prosvjedi i u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Osijeku, Puli...

Zajedno s kolegama iz Splita danas su prosvjedovali i službenici i namještenici iz pravosudnih institucija širom države - oni iz zagrebačkoga Županijskoga suda, Trgovačkoga suda, Općinskoga državnoga odvjetništva, te Općinskoga građanskoga suda, Županijski sudovi u Zadru, Rijeci, Osijeku, Puli, Bjelovaru... Općinski sudovi u Osijeku i Bjelovaru...

Sveukupno više stotina zaposlenika raznih pravosudnih institucija iskazivalo je nazadovoljstvo okončanim postupkom mirenja od strane Vlade RH i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, zbog zahtjeva Sindikata za povećanjem plaća zaposlenih u pravosudnim tijelima, a koji je postignut dana 08. svibnja 2019. u Ministarstvu pravosuđa.

Prosvjed u Zagrebu

Naime, dvije strane usuglasile su se o prijedlogu povećanja plaće za 9% za najniže rangirane službenike u pravosudnim tijelima (zapisničari, administrativni referenti – sudski zapisničari i upisničari, administrativni referenti – državnoodvjetnički zapisničari i upisničari, voditelji sudskih i državnoodvjetničkih pisarnica) te izjednačavanju plaća sudskih savjetnika u prvostupanjskim sudovima s plaćama savjetnika u županijskim sudovima i državnoodvjetničkih savjetnika u općinskim državnim odvjetništvima s plaćama savjetnika u županijskim državnim odvjetništvima. Znači iz postignutog mirenja su izostavljeni namještenici (vozači, dostavljači, čistaćice i dr.) i preostali službenici (sudski savjetnici, stručni suradnici, računovodstveni referenti, informatički referenti, službenici za primitak i otpremu pošte i dr.).

Prosvjed ispred Trgovačkog suda u Zagrebu

Dogovoreno povećanje, kojim će biti obuhvaćeno 5.161 ili 67,4% službenika u pravosudnim tijelima od ukupnog broja od 7.662 zaposlenih, realizirat će se počevši s 1. rujna ove godine za što je osigurano 8,6 milijuna kuna, dok će u 2020. godini za navedena povećanja biti osigurano 34,4 milijuna kuna, zbog čega će Vlada u narednom razdoblju pristupiti odgovarajućoj izmjeni i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi.

Prosvjed u Zadru

O plaćama zaposlenih u pravosudnim tijelima koje nisu obuhvaćene dogovorenim povećanjem, dvije će strane nastaviti razgovore u narednom razdoblju, kroz kolektivne pregovore i izradu Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika.

Službenici i namještenici smatraju da ih je sindikat oštetio jer su tražili povećanje za 12%, a koje je predloženo od ministra Pravosuđa za sve službenike i namještenike kao i poseban dodatak za USKOK koji također u ovom mirenju nije ispregovaran.

Ovu kampanju je započeo Sindikat pravosudne policije Hrvatske sa svojim članovima sa sudova i državnih odvjetnistva iz Splita kao i njihova podružnica zaposlenika na sudovima u Osijeku. (Marin Dešković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:36