PROFESOR PRIJEVIO KOLEGE

VELIKI SKANDAL U AKADEMSKOJ ZAJEDNICI Šef Etičkog savjeta dao ostavku zbog izmišljenih podataka

Prozvani profesor Ivo Družić nedavno je imenovan predsjednikom Nacionalnog vijeća za znanost, obrazovanje i tehnologiju
 Buljubašić/CROPIX

Tek što ga je Sabor imenovao predsjednikom Nacionalnog vijeća za znanost, obrazovanje i tehnologiju, prof. Ivo Družić prijavljen je za akademsku nečestitost!

Naime, prof. Ivo Bićanić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prijavio je svoje kolege Družića i prof. Josipa Ticu da su prekršili etičke kodekse Ekonomskog fakulteta, zagrebačkog sveučilišta te Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju.

U svojoj prijavi Bićanić navodi kako su Družić i Tica u barem dva rada prekršili etičke kodekse jer su izmišljali i krivotvorili rezultate. Prvi puta, navodi Bićanić, to je bilo u radu “Dinamika i kontroverze gospodarskog razvitka Hrvatske” objavljenog 2002. godine u zborniku “Stabilizacija-participacija-razvoj” koji je uredio Ivo Družić.

Etički kodeks

Bićanić se osvrće na podatke iz tablice o gospodarskom rastu Hrvatske od 1900-2000. godine. Konkretno, riječ je o podacima za BDP (bruto društveni proizvod) i BDP po glavi stanovnika 1941., 1942., 1943., 1944. i 1945. godine koje su iznijeli Družić i Tica.

- U radu nije objašnjeno kako su ti brojevi izračunati, niti su navedeni neki brojevi koji su potrebni za izračun, a nisu niti navedeni izvori iz kojih su možda preuzeti. To je jasno jer takvih računa u cjelokupnoj literaturi nema i račun na sadašnjoj razini naših znanja je nemoguć.

Radi se dakle o izmišljenim brojevima i krivotvorenim podacima, a to je prekršaj navednih članaka etičkih kodeksa - piše u svojoj prijavi Bićanić.

Dalje, navodi kako su Družić i Tica ponovno koristili te podatke u radu “Dugoročne karakteristike hrvatskog gospodarstva” objavljenog 2011. u knjizi “Gospodarstvo Hrvatske” urednika Vladimira Čavraka.

- Obzirom da se ovdje radi o udžbeniku, preuzimanje izmišljenih i krovotvorenih podataka je tim ozbiljnije - navodi Bićanić.

Nadalje, Bićanić spornim vidi i grafikon 1 na stranici 17 rada “Dugoročne karakteristike hrvatskog gospodarstva” jer “osim impliciranja postojanja podataka za razdoblje od 1941-1945 implicira postojanje podataka za razdoblje 1914-1919 koji ne postoje”.

Nema tablice

- Grafikon nije popraćen tablicom s brojevima niti se navedeni podaci navode niti u jednom drugom objavljenom radu tako da se i ovdje radi o izmišljenim podacima. S obzirom da je riječ o udžbeniku, ovo izmišljanje podataka i krivotvorenje tim je ozbiljnije jer prenosi etički neprihvatljivo ponašanje na mlađe generacije - piše Bićanić.

Svoju prijavu Ivo Bićanić poslao je prof. Tonćiju Lazibatu, dekanu Ekonomskog fakulteta, prof. Ivi Družiću, predsjedniku Etičkog savjeta Ekonomskog fakulteta, doc.dr. Vesnici Garašić, predsjednici Etičkog savjeta zagrebačkog sveučilišta i Odboru za etiku u znanosti Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Pisana ostavka

- Očekujem da će svako od navedenih tijela iz svoga kruga djelovanja pokrenuti postupak etičkog ponašanja navedenih istraživača te time sačuvati dignitet struke na Sveučilištu u Zagrebu - zaključio je Bićanić.

Tragom Bićanićeve prijave kontaktirali smo predstavnike navedenih tijela.

- Čuo sam za tu prijavu, ali je još nisam primio i vidio - rekao nam je dekan Lazibat i zatim obrazložio proceduru.

- Kad dobijem prijavu, proslijedit ću je Etičkom savjetu našeg fakulteta - rekao je Lazibat, a na našu primjedbu da je prof. Družić na čelu Etičkog savjeta, odgovorio je da će u tom slučaju Družić biti izuzet.

No, tridesetak minuta kasnije dekan Lazibat javio nam je kako je u međuvremenu vidio prijavu te kako mu je stigla pismena ostavka Ive Družića na mjesto predsjednika Etičkog savjeta Ekonomskog fakuleteta.

- Na idućoj sjednici fakultetskog vijeća, koja će se održati 27. travnja, imenovat ćemo novog člana i predsjednika Etičkog savjeta. Onda će Savjet raspravljati o prijavi - istaknuo je Lazibat.

Šokiran prijavom

Josip Tica u telefonskom je razgovoru rekao kako je šokiran prijavom, no nije je želio komentirati dok je Ivo Družić poslao SMS poruku: “Upravo sam primio prijavu i zbog nastalog sukoba interesa podnio sam ostavku na mjesto predsjednika Etičkog povjenstva Ekonomskog fakulteta kako bi se predmet brzo i učinkovito riješio”.

Doc. dr. Vesnica Garašić, predsjednica Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, rekla je kako je od administratora saznala da je prijava stigla u srijedu.

- Ni ja niti ostali članovi Savjeta još nismo vidjeli prijavu nego ćemo o tome raspravljati na sjednici 5. svibnja. Najprije moramo vidjeti je li poštovana procedura prema kojoj se o prijavi najprije očituje etičko povjerenstvo sastavnice, u ovom slučaju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu - rekla je dr. Garašić istaknuvši da je Etički savjet zagrebačkog sveučilišta, koji postoji šest godina, savjetodavno tijelo.

Deaktivirani odbor

Što o slučaju prijave protiv Ive Družića i Josipa Tice misle u Odboru za etiku u znanosti i visoko obrazvanje, najvišem savjetodavno i stručnom tijelu za promicanje etičkih načela i vrijednosti u znanosti i visokom obrazovanju, nemoguće je saznati jer to tijelo ne djeluje već gotovo četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:44