ISTRAGA U ODVJETNIŠTVU

VELIKI SKANDAL U DORH-u Zamjenik Dinka Cvitana varao državu lažnim prebivalištem?

Boris Koketi navodno se prijavio da živi u Požegi gdje je manji prirez, a živi u Zagrebu
zagreb 01022007Odbor za ustav ispitivao kandidate za Ustavni sud - Boris Koketifoto milivoj keber-desk-
 Milivoj Keber / CROPIX

Državno odvjetništvo, neslužbeno doznajemo, provjerava podatke o prijavi prebivališta zamjenika glavnog državnog odvjetnika Boris Koketija, bivšeg pomoćnika ministra pravosuđa, koji je navodno prijavio prebivalište u Požegi iako je u to vrijeme živio u Zagrebu.

Službeno nam u Državnom odvjetnišvu nisu konkretno odgovorili na upit provjeravaju li prijavu prebivališta zamjenika državnog odvjetnika Koketija te što su utvrdili.

- U ovom trenutku nismo vam u mogućnosti odgovoriti - poručili su nam iz Državnog odvjetništva.

Kandidat za Ustavni sud

Neslužbeno, pak, doznajemo da je zamjenik Koketi navodno u razdoblju od dvije godine kao prebivalište prijavio Požegu, iako je tada već navodno živio u Zagrebu. Također nije poznato je li to bio samo propust ili je zamjenik, ako je to točno, pokušavao uštedjeti, naime, na razlici između požeškog prireza koji je deset posto i zagrebačkog koji je 18 posto.

Poznato je da je zamjenik Koketi, koji je bio i kandidat za suca Ustavnog suda, u Zagreb došao prije desetak godina, upravo iz Požege.

Inače, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ima čak 23 zamjenika: petnaest iz Kaznenog odjela, a osam iz Građansko-upravnog odjela. Koketi je u karijeri prošao put od tužitelja preko pomoćnika ministra pravosuđa pa sve do kandidata za Ustavni sud.

Njegovo ime pojavilo se i u skandalu s nezakonitim stjecanjem vlasništva nad nekretninama u Dajli. Tada je kao pomoćnik ministra pravosuđa u drugom stupnju rješavao upravo sporne postupke raspolaganja nekretninama u Dajli.

Mediji su svojedobno prozivali bivšega predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića koji nije želio prijaviti boravak u Zagrebu u kojem oduvijek živi, nego ga je prijavio u Dubravi Puščanskoj, gdje ima vikendicu. U svibnju ove godine bivšem predsjedniku Uprave Ine Dragičeviću počelo je i suđenje na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu temeljem optužnice koju je podigao DORH.

Slučaj Dragičević

Dragičević je, naime, prijavio da živi u vikendici, premda je zapravo bez prekida živio u obiteljskoj vili u zagrebačkoj Rockefellerovoj ulici. Sumnjiči ga se da je fiktivno prebivalište prijavio kako bi plaćao manji prirez. Dragičević je na sudu ustvrdio da se ne osjeća krivim te da zaista živi u vikendici. Prijavu je bila podnijela Udruga Zviždač koja je procijenila da je Dragičević prijavom fiktivnog prebivališta državu prevario za više stotina tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:35