NOVI GLOBUS OTKRIVA

VELIKI TRANSFER S EAST RIVERA NA PANTOVČAK Hoće li jedan od najiskusnijih hrvatskih diplomata postati predsjedničin ključni savjetnik?

 
 Srdjan Vrančić / CROPIX

Sprema li se veliki transfer na Pantovčak, dolazak veleposlanika Vladimira Drobnjaka za savjetnika predsjednice za vanjsku politiku. Iako se već duže vrijeme govori o tome da će se sadašnji stalni predstavnik Hrvatske pri Ujedinjenim narodima s East Rivera preseliti u Zagreb, potvrde i dalje nema. Po nekima to je dogovoreno, iako nije sve gotovo, po drugima, iskusni diplomat Drobnjak ipak neće na novo radno mjesto, pa je možda i njegova mirovina realnija opcija.

Kako je sadašnji predsjedničin savjetnik, također vrsni diplomat Dario Mihelin u rekordno brzom vremenu od Kineza dobio agreman za novog hrvatskog veleposlanika u Kini, njegovo radno mjesto na Pantovčaku uskoro bi moglo postati praz­no. Predsjednici je savjetničko mjesto za vanjsku politiku vrlo važno, bez obzira na to što sama ima zaista bogato diplomatsko iskustvo i što joj je baš vanjska i sigurnosna politika “fah”. U Mihelinu je predsjednica stvarno našla idealnog savjetnika, diskretnog, ali vrlo aktivnog u obnašanju svoje dužnosti, pa mu treba naći i adekvatnu zamjenu. Iza Mihelina nije ostala doslovno niti jedna i najmanja sitnica koja bi zasmetala bilo kome, pa će njegovim odlaskom na veleposlaničku dužnost svakako ostati praznina na Pantovčaku.

Zato je i bila procjena da bi zamjena s Vladimirom Drobnjakom bila idealna. Iza njega je zaista sjajna karijera, već 1992. godine bio je zamjenik stalnog predstavnika Hrvatske pri UN-u, pomoćnik ministra vanjskih poslova za multilateralu, šef Misije Hrvatske pri Europskim zajednicama u Bruxellesu, pa glavni pregovarač o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. U to vrijeme za taj osjetljivi posao bio je zainteresiran i Andrej Plenković, ali je Ivo Sanader kao premijer izabrao baš Drobnjaka.

“Za koji dan trebalo bi se definitivno znati hoće li Drobnjak doći na Pantovčak ili ne. Može se čuti da baš nije bio previše oduševljen oko rasprave koja se u Hrvatskoj vodila vezano za Marakeški sporazum, pa možda i to bude važno u donošenju njegove konačne odluke. U svakom slučaju ako dođe kao predsjedničin savjetnik bit će to veliko pojačanje na Pantovčaku, ako ne dođe onda će Kolinda Grabar-Kitarović morati naći adekvatnu zamjenu kada veleposlanik Mihelin ode u Peking”, kaže nam jedan iskusni hrvatski diplomat.

O samom Drobnjaku svi u diplomatskom svijetu imaju izuzetno dobro mišljenje. Jedan je od veterana hrvatske diplomacije, a kao bivši vrhunski novinar upoznao je taj svijet visoke politike iz raznih kutova. “Nikada nije pokazivao političke ambicije, bio je dobar i s lijevima i s desnima. Nije ga bilo moguće gurati u bilo čiji blok, pa se i održao na najvišim diplomatskim funkcijama kroz svoju stručnost i predanost radu”, govori naš sugovornik koji ističe da je veleposlanik Drobnjak stekao i ugled u međunarodnoj zajednici. Bio je tako i predsjedatelj UN-ove komisije za izgradnju mira, predsjedavajući UN-ove komisije za razoružanje, supredsjedatelj Ad-hoc radne skupine za revitalizaciju rada Opće skupštine UN-a, te član savjetodavnog odbora glavnog tajnika za pitanje razoružanja. U ovom času je i predsjedatelj Posebnog političkog odbora Opće skupštine svjetske organizacije, itekako involviran u sve moguće djelatnosti na East Riveru. Za vrijeme diplomatske službe u New Yorku Drobnjak je zaista savladao sve tajne koje treba znati dobar diplomat koji radi u Ujedinjenim narodima, gdje vladaju i posebna pravila, od lobiranja do stvaranja mreže utjecaja. Sve ove godine uz Drobnjaka se zaista ne vuče ni najmanji problem koji bi bacio bilo kakvu sjenu na njegovu diplomatsku karijeru.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Drobnjak

“U Zagrebu se moglo iz krugova bliskih Zrinjevcu čuti da je bio zainteresiran za neko veleposlaničko mjesto, ali to se, očito, nije dogodilo. Ako zaista ne ode na Pantovčak, nije isključeno da ga kasnije pozovu da preuzme neku diplomatsku misiju, što je već bio slučaj”, govori naš sugovornik. Možda je taj scenarij i malo vjerojatan, jer ako sada Drobnjak ne bi preuzeo savjetničku ulogu kod predsjednice teško da bi kasnije ona potpisala njegovo imenovanje za veleposlanika. Pogotovo što stalno naglašava da službu treba pomladiti i da ljudi koji odlaze u diplomatske misije širom svijetu ne mogu cijelu karijeru tamo i ostati.

Predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović treba jaki savjetnik za vanjsku politiku i u izbornoj godini, jer će trebati dobro odvagnuti koji su njeni vanjskopolitički prioriteti kada će se odlučivati o drugom mandatu. Dođe li Vladimir Putin u Hrvatsku, to bi bio za predsjednicu svakako trijumf, a pitanje je treba li i na koji način nastaviti dijalog s Aleksandrom Vučićem. Nedavno je poručila da je razočarana, ali odgovor iz Beograda nije došao. Ostaje i osjetljivo pitanje kako se postaviti prema BiH, što je bio i jedan od prioriteta predsjedničine vanjske politike, zatim nastavak dobre suradnje s Amerikancima. Za sve to, bez obzira na predsjedničino iskustvo, savjet dobrog savjetnika zlata vrijedi, što se vidjelo i s Mihelinom, a sigurno bi bilo i s Drobnjakom. Hrvatsku čeka i predsjedanje Europskom unijom, a Grabar-Kitarović svakako želi i svoje mjesto u tom zahtjevnom projektu, najvećem vanjskopolitičkom izazovu moderne Hrvatske.

Ostaju, naravno, i dosta komplicirani odnosi s premijerom koji se reflektiraju i kroz vanjsku politiku. Bilo je u zadnje vrijeme niz upozorenja i iz inozemstva da Hrvatska vodi dvije paralelne vanjske politike, s time da se predsjednicu više vezalo za američke, a premijera za europske interese. U konačnici to i nije tako, ali trebalo je dugo vremena proći da Plenković kaže neku lijepu riječ o Inicijativi triju mora, koju je predsjednica pokrenula.

Sve u svemu, savjetničko mjesto za vanjsku politiku na Pantovčaku, uz ono za unutarnju, nikako nije zanemarivo, jer mnogi diplomati smatraju da je Kolinda Grabar-Kitarović poentirala na mnogim potezima koje je poduzimala u posljednje vrijeme. Odlazak u Rusiju svakako je bio jedan od tih poteza, jer su nakon toga hrvatsko-ruski odnosi krenuli u boljem smjeru nego godinama prije toga. Predsjednicu vrlo cijene i u Kini, a sam predsjednik Donald Trump dao je naslutiti da i njegova administracija ima izuzetno pozitivno mišljenje o predsjednici. Nisu joj trebali izleti oko Istanbulske konvencije i sada Marakeškog sporazuma, iako je ovu posljednju epizodu “idem, ne idem” u Marrakech relativno dobro finiširala, jer u Hrvatskoj u kojoj se i na vanjsku politiku gleda s dozom senzacionalizma pravih pitanja, a još manje pravih odgovora ionako nema. Ali, šapat dobrog savjetnika uvijek dobro dođe, pogotovo onog tko poznaje i prilike na Zrinjevcu i u Banskim dvorima. Grabar-Kitarović ima uz sebe Matu Granića, čiji rejting na Pantovčaku malo raste, malo pada, ali čije savjete treba i danas poslušati. Jer malo tko u Hrvatskoj ima takav diplomatski pedigre kao veteran Granić, koji je i sam bio akter velikog broja povijesnih događaja za Hrvatsku na vanjskopolitičkom planu.

I dok se i dalje ne zna hoće li Drobnjak na Pantovčak, nije još poznato ni hoće li Andrej Plenković “izgubiti” bliskog suradnika, također vrsnog diplomata Zvonimira Frku Petešića, za kojeg se govori da će preuzeti veleposlaničko mjestu u Bruxellesu i zamijeniti Matu Škrabala, koji je od 1. kolovoza 2013. stalni predstavnik Hrvatske pri Europskoj uniji i Europskoj agenciji za atomsku energiju. Škrabalu je, dakle, istekao mandat, a zamjene i dalje nema iako je pred novim veleposlanikom zaista izazovan zadatak koordinirati sve aktivnosti uoči hrvatskog predsjedanja. Frka Petešić bi za taj posao bio idealan, jer posjeduje dugogodišnje diplomatsko iskustvo, francuski je đak i vrlo sposoban čovjek koji je, možda i zbog činjenice da je za ove naše balkanske prilike možda i “prefin”, ostao nekako i u sjeni posla koji sada radi kao predstojnik Ureda premijera. Svakako je i na toj dužnosti znao premijera savjetovati i oko nekih vanjskopolitičkih poteza, bez obzira na to što postoji percepcija da ni Plenković ni Kolinda Grabar-Kitarović za te teme ne trebaju savjetnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:47